用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010
樓主: hokabb
go

優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010 [複製鏈接]

王國長老

原帖由 happyjess 於 10-7-29 11:06 發表
當你見到四五年級的學生功課:

John swimed at the beach
they is eating,
see movie on the cinema
after than
Sam is better then Mary....
This story book is very intresting (interesting)

你會覺得有D 心痛
...

四五年班...? 係咪個別學生係咁咋....
小墨魚三年班, 睇完都逐一搵到錯處

王國長老

原帖由 eviepa 於 10-7-29 22:41 發表
我永遠希望孩子在輕鬆愉快的環境長大。中、小學共十二年。人生有多少個十二年?況且這十二年是孩子最需要玩樂的年齡,若果我們要孩子學花很多時間溫習,缺乏時間玩樂,同時亦承受著沉重的考試壓力,經常患得患失。這樣的童年是 ...

Fully endorse with your view.

呢個暑假, 冇幫小墨魚安排任何暑假班, 朝早跟婆婆去晨運, 中午睡個午覺, 閱讀, 跟貓兒玩耍, 開開心心, 見到同事忙著每一日幫還是幼稚園的囡囡每天安排得密麻麻的, 心裡都不以為然.

生活, 不一定要忙這忙那的.

王國長老

原帖由 happyjess 於 10-7-30 11:40 發表
如無記錯, 兩三年前同樣有前優才家長說及這問題. 當時我的反應都是學校不會這樣不近人情吧!”, 但愈多回校, 愈接觸多學校的事, 知得愈多, 覺得愈驚

你是指聽家長之間傳言嗎?

我覺得道聽途說, 未必入信, 有些事聽了就算, 耳聽三分假, 眼看未為真.

王國長老

作為版主, 希望看到版面內的討論是理性的.

誰用分身, 版主看得很清楚, 亦請會員自重, 記緊: 文責自負.

會員發表評論, 不代表親子王國立場,   會員必需為自己的言論負責.

edea

王國長老

做版主多年, 唔講優才討論區, 見到好多例子都係會員以為用假名或分身, 說話就不用上身, 肆無忌憚去批評他人, 反正沒有人知道自己是誰, 說話也不用留有餘地.

是的, 或者天知地知, 只有發言人知自己是誰, 問題是肆意批評過後, 是否可以面對自己良心和道德.

耳聽三分假, 眼看未為真. 凡事客觀思考比較好.

再者, 對校長有如此強烈不滿, 有否面對面和校長傾談? 既然認為校長如此不濟, 還會讓自己孩子在優才唸下去嗎? 對孩子有益嗎?

dabby仔仔會考成績如何, 不用向任何人交代, 而且是他仔仔的個人私隱, 除非她仔仔本人願意向人公開, 我想為人父母, 都不會刻意去公開自己子女成績, 沒有那個必要吧.

王國長老

原帖由 dabbycheung 於 10-8-5 08:56 發表

edea,

謝謝你!無錯因個仔既會考成績係佢個人私穩, 未經佢同意實在唔方便公開.

我只可以講, 個仔可以原校升中....

恭喜dabby, I am very glad to hear this.

王國長老

原帖由 NeoMom 於 10-8-5 09:46 發表

我一直都覺得很奇怪, 優才不嬲好少負面消息, 而以我對一般優才家長的認識, 他們大多不會是感怒不感言的人, 睇對校車及膳食安排就知, 故此突然多左"好多"所謂不滿的家長實在奇怪, 相反地, 我知道好多已有小朋友在優 ...

其實對我黎講, 校車問題係有, 校車公司令我不滿, 但唔算好大件事, 膳食個女冇complain.

始終呢兩樣野性質都好minor, 重要既係學業同品德.

家長閒談我都有時會聽過, 但亦都係minor issues, 始終冇一間學校係完美, 整體上個人覺得學校ok.

王國長老

原帖由 ngkf 於 10-8-5 10:16 發表
最後三字經教我地.

養不教 父之過  教不嚴  師之惰
子不學 非所宜  幼不學  老何為

如果發生在我的小朋友身上我又唔處理,那是我的責任而不是學校的責任.

絕對正確. 我都會覺得教小朋友係家長責任. 學校只係輔助.

王國長老

原帖由 NeoMom 於 10-8-5 11:00 發表

對不起, 請你不要誤會, 我是想說我覺得優才家長如果有不滿便會即時提出好讓學校改善, 而不會啞忍多年然後用一個informal, unofficial同inappropriate既方法表達 ...

沒問題, 不用道歉啊, 我們討論下而已
我都認同妳講法!

王國長老

ngkf 和中天英兩位家長我都認識真人, ngkf女兒 三年來都和我女兒三年來都在旺角. 中天英是將軍澳那邊的家長.

王國長老

過去一星期似乎很多甚少發言的家長都有點分享, 其實這是可喜的. 作為一個初小家長, 對高小甚至中學部未必太了解, 可以從一些分享中有得著.

無論是讚, 是評, 其實都是希望學校會有所改善. 在這裡用網名講, 不用太擔心影響小朋友, 也是能理解的. 不過校方未能回應就是了.

回到版主身份, 用分身講述自己感受, 沒問題. 但和其他家長爭執甚至發表不禮貌說話就不能容許了. 而且我們都應做好身教, 不應對別的家長無禮, 請各位自重.

開學在即, 希望校方和家長都努力向前邁進.

edea
‹ 上一主題|下一主題