用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2010~2011 小一家長請進!
樓主: aquarius828
go

2010~2011 小一家長請進! [複製鏈接]

小鄧:
咁你咪叫你老公跟埋仔仔d網上功課囉... 自己唔使攪 發達!

原帖由 小鄧 於 10-9-15 15:32 發表
多謝各位家長的回答, 完全認同放學後有好多野做, 好唔得閒, 買左都唔知有冇時間聽/睇。經過考慮, 我都會買Daily Reader & 8寶箱, 好似實用些。

我仲係唔係好習慣網上功課, 溫習...因為我老公成日坐在電腦前, 除左食 ...

我地間幼稚園就唔算大開支, 都係d濕濕碎碎咁架咋, 係一間比較樸實的幼稚園... 純樸嘅學校至啱我架啦

我都唔多大清楚, 每日一篇?? 我只和仔仔看i-lerner果度有每日一文章, 唔係e-class入面... e-class果度, 我同仔仔只看phonics... 其實我都有d亂亂地

另外, 果張通告我都無, 但仔仔係手冊度係寫住電子通告, 琴日只係得一張數學果張單張放係書包度咋, 但又無電子通告...

原帖由 loveAM 於 10-9-16 09:35 發表
e-class真係好多教材,我依家仲摸索緊,請問每日一篇係埋開始左?
昨天見網上話有一份"環遊世界故事"通告,又唔見阿仔書包有,大家有冇呀?thanks

你係咁問, 其實都係得一個答案嘅姐, 就係....唔知丫, 呵呵...

原帖由 loveAM 於 10-9-16 13:48 發表
我以為仔仔唔見左攞添,仲問左佢好多次:hehehe:

小鄧:

係電子郵件丫! 今日有啦!

係呢..我仔都報咗學跆拳, 如果一齊, 可以見下面了!

原帖由 小鄧 於 10-9-16 14:30 發表
我都係一樣冇環遊世界通告呀, 夾左紙仔在手冊問老師。

當然我就係唔識攪佢d機, 做好書檯的功課就叫佢去找爸爸, 等佢地親子下囉。

25/9家長日, 你地見幾點? 上午見完, 如果下午仔仔可以參加到跆拳道班, 就係第一日 ...

小鄧:

好簡單架咋, 佢每日都有一篇文章, 叫小朋友聽多幾次(普通話+廣東話), 然後做下練習, 有d問題問下小朋友, 係文章到找到答案的, 有練習一/二/挑戰題, 我隻仔好鍾意玩, 玩完又玩, 但記住, 一呈交咗答案, 就計第一次分數, 之後佢會話比你聽有幾多分架啦... 但我就無乜理有幾多分之後可以點... 因為我只係一心諗住等佢聽多d, 識多d字架咋! 哈哈哈....

原帖由 小鄧 於 10-9-16 15:58 發表
各位家長,

我想問問I-learner是否每天也要做? 內裡有好多野, 想一想, 文章, 詞彙學習, 練習題...是否樣樣都要睇? 佢有一個書蟲與我, 好似d game咁, 儲分買裝備, d 分係點儲的? 好似幾好玩, 我想教識仔仔早上自己開 ...

小鄧:

唔使客氣啦!

loveAM,

即係點丫, 你係邊度學英文丫? 出面果d嗎? 但就趕到學圍棋, 是嗎? 如果大家都係等小朋友學嘢, 真係可以大家一齊見下面, hei下啦! 食個hi-tea又得

原帖由 loveAM 於 10-9-16 17:17 發表
係呀!個張通告有啦!

我個仔就堅持話老師冇派過,我都信佢嘅,佢好好記性,今日返去要同佢解釋返,話佢聽我已經係網上搵到la,哈哈!

我本來都學jet kick,但撞左英文堂時間,所以報左圍棋,可能都會見到你地呀!圍棋係2-315pm.

真係要 ...

E~~唔係喎, loveAM, 圍棋學2:00~3:15, 我地跆拳係1:00~2:00喎, 都唔啱時間我明啦.. 我諗你想講我地會擦身而過果隻

karinaws:

e-class phonics果度, 應該無要做(交)功課架喎(以我所知/領悟), 係比小朋友學習下咁... 我反而唔明果度係有度咩要入教師/家長/學生password (咩row), 我e家比仔仔聽果到係咩starfall果度架咋... 所以e-class上d嘢真係要比多d時間去摸索下先得...

原帖由 karinaws 於 10-9-17 08:34 發表
但是網上手冊上最下面又有網上功課未交字樣. 所以唔是好明, 呀仔都話老師無話要倣功課.

電話我已pm你.

ElizabethLAI & karinaws:

你地係咪上午班架, 係bk度, 其實仲有邊個係上午班架? 我都想交換下電話, 有咩嘢都有個人可以問下丫嘛, 唔知你地介唔介意呢?

原帖由 ElizabethLAI 於 10-9-16 23:11 發表

好像只是溫習,不是功課.另外,我們可否交換電話,有疑問也可一起研究一下!

我唔係同你地一班丫

原帖由 ElizabethLAI 於 10-9-17 10:39 發表

You son is in class A or B ?  We are in class 1A.

唔該哂您阿小鄧:

好攪笑丫!

我就係無入到去login 果d (咩row), 都玩到starfall果d丫, 我反而以為login咗之後, 會有另外一d嘢比我地學/玩丫! 哈哈哈...

原帖由 小鄧 於 10-9-17 12:26 發表
aquarius828 ,

關於"咩row"的問題, 我可以試試解答, 上次星期六上eclass堂, 老師教左點入去, 在課室地帶 / 溫習 / 英文 / 選Letter sound A 或者其他 Letter sound..., 會彈出一個畫面, 要login, 入password, 就係" ...

loveAM:

Please check pm. Thanks!

原帖由 loveAM 於 10-9-17 12:15 發表
Dear ElizabethLAI

Nice to meet you!
You have 3 sons studied in KMS.

Dear All,
Although my son in the afternoon calss, we can still keep in touch.
Would u mind PM me your phone no.
Thank ...

karinaws:

Thanks for your pm and please check pm also.

各位早晨丫!

我無報果個測試丫, 我只打算報[天天學習普通話]果個咋!

原帖由 小鄧 於 10-9-17 12:39 發表
各位,

有新通告關於天天學習普話, 似乎跟SPC有關係的, 又似乎應該報。大家點睇?

現在似乎覺 ...

小鄧:

我之前都有你e個問題架, 我問公司IT DEPT. 佢地教我唔好用 Internet Explorer, 要用個Mozilla Firefox, 都係用嚟上網架喎, 咁用MF果個嚟send pm, 就真係出到架喎... 另外, 如果有人send咗比你先, 你唔一定用果個MF, 都可以覆到架.. 但你問我點解會咁, 我就真係唔知啦

原帖由 小鄧 於 10-9-18 09:34 發表
Dear loveAM,

Checked PM and replied. Many thanks.
Don't know why can't send but can reply???
Anyway, nice to meet you all.

小鄧:

pleaes check pm!

Hi bb200, 您好丫!

你地就好啦, 有人同班, 我家陣一個同班嘅家長都識唔到丫

原帖由 bb200 於 10-9-20 08:39 發表
Hi,

My daughter is also in 1A am class.

其實我都有少少係咁諗, 唔貴就是但啦...

但正如loveAM又講得無錯, 網上都好多E類資源...

原帖由 小鄧 於 10-9-20 11:04 發表
Dear aquarius828,

checked PM and replied.  Thanks.

又好似係呀, 我上次pm野俾你係用firefox, 現在是用IE,明了。但學校的網頁就用IE好些, Firefox就會去到一些位開唔到, 想方便d都唔得。

普通話測試其中一part ...

係呢~~ 聽日係綜合學習日, 小朋友會做D咩嘅呢? 聽講佢地會好開心架喎!
‹ 上一主題|下一主題