用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為什麼會有備取生呢?
go

為什麼會有備取生呢? [複製鏈接]

咁係咪自己係冇辦法知道間學校有冇備取生,要等學校電話,完全係一個被動角色,是嗎?
原文章由 wensi 於 07-11-27 09:43 硐表

備取生=waiting list

有學校有,有D學校無。
有備取生的等到有人無注冊,就備取生上。
無備取生的學校等到有人無注冊,就交回教署。

It is depend on the school!
如果係備取生長開電話,我朋友上年係收電話ge!5係寄 ...

唔該晒...我打咗電話去學校問,但佢冇透路後備生名單,但我起碼知道有咁嘅程序.希望亞仔後備可以啦.
原文章由 wensi 於 07-11-27 10:56 硐表

你可以打回學校問,有好多學校有個備取生list 出埋俾家長check.亦有學校5出個備取生list ,怕家長煩掛。我朋友上年個間school 5 出list,但佢早打聽左學校會點做。 ...

[ 本文章最後由 bbq71 於 07-11-27 11:38 編輯 ]

原來係咁...
原文章由 Charlotte_mom 於 07-11-27 12:25 硐表
有部分學生, 可能同時考直資同報政府派位, 當註冊直資時, 便即時簽undertaking放棄官津學位, 但可能因為資料未update得切, 所以第一輪照有offer(有得睇無得食), 個學生由於已簽undertaking, 唔可以去註冊, 所以o係" ...

是否今日會知道後補生的結果...

死啦..我真係完全冇同亞仔報過dss/ private primary school,如果而家先嚟報,學校實覺得我冇誠意,咁點算
原文章由 pp~~ 於 07-11-30 12:32 發表

我刀覺得唔公開後備名單好 d.....我囡囡好好彩~~
佢原本 marymount (20分) 衰左~~
跟住我勁 down 啦~~
but 都預左等 6 月大抽獎先算~~

點知尋日下午 5 點打電話比我話有位比佢~~
我超開心~~
仲開心過中 mark 6  ...
‹ 上一主題|下一主題