用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 聖文德天主教小學 (鳯德)
go

聖文德天主教小學 (鳯德) [複製鏈接]

大家好~~我細囡今年小一
哥哥本來係第2間讀緊,我同佢考插班,今日先打黎話收,但哥哥已經買晒書,等等......唔知有無得退書呢?我本來係同哥哥考插3年班,可惜佢英文程度唔理想,本來話唔收,今日打比我話校長考慮到我兩個小朋友要兩邊走,所以問我接唔接到哥哥重讀小二
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 yiuyiu730 於 11-7-13 00:50 發表
HI, 哥哥讀緊邊間AR? 近唔近? 如果分開讀,接送有無問題?

其實哥哥間學校比聖文德近我屋企,哥哥好多時自己返學放學都仲得,,不過想同佢轉既原因係...哥哥依家間學校比較淺,我擔心佢中學會追唔上,所以同妹妹一齊報聖文德
,佢考插班結果出黎話佢英文程度唔理想,我就知死......因為佢係依家間學校英文係次次90幾分,你地明唔明我想講咩~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 TungTungB 於 11-7-13 08:59 發表
Hi kcpak,

但係哥哥係大仔定係細仔呀, 如果係11 or 12月細仔,我覺得都可以考慮重讀 P2, 但如果係大仔,我就覺得唔籍得喇.

希望你唔好怪我多事.

我係到講就係為左多聽意見,點會怪你多事呢~~放心
我仔9月,但佢好細粒,似小一生,其實依家讀緊個間學校除左淺,我仲有d唔滿意,所以我先會同佢轉,重讀有個好處就係打好個底,我仔本身幾懶下架.....讀緊個間又幾hea.............我都擔心佢唔開心架,不過同佢傾過,佢接受,可能佢仲細唔明咩叫重讀,唔會怕羞.....講到尾,我已經對佢讀緊個間唔滿意,再讀落去唔知好定壞,何不轉換一個新環境同佢從新努力..我講得岩唔岩呀~

原帖由 superyen 於 11-7-13 09:46 發表

Kcpak

最重要妳覺得大哥間學校比較淺嗎?如果你不認同佢課程淺,我見意妳不要轉,但一方面如果真是淺去聖文德可以拉番高佢英文水平..

我有個例子:有個女同學當時讀緊聖文德P.2,但佢成績不理想,在P.2留班,補番個底子 ...

我就係覺得佢依家間學校程度淺先同佢考插班的~我同囝囝都係咁講,佢本身成績唔錯,只差英文,再讀p.2真係有可能考第一第二名架喎~(不過我仍有強調比佢知要努力)

原帖由 superyen 於 11-7-16 17:37 發表
kcpak :

我想問妳大仔原本的學校是基x嗎?唉~~我前兩日收到以前兩個幼稚園家長,分別在那校退學~聽到個媽媽打來喊呀喊,心都實埋,做家長最擔心子女 ...

不是基x,,我大仔原先間學校又未至於要我喊晒口....真係好奇想知基x,發生左咩事.......

原帖由 TungTungB 於 11-7-17 12:05 發表
Hi superyen,

你講果間係咪山頂果間呀, 可唔可以講D黎聽下呀, 因係BK勁多打手讚呢間學校.

我一直有留意d打手,所以對此校大打折扣
‹ 上一主題|下一主題