用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

祟真課程深唔深? [複製鏈接]

原文章由 demaso 於 07-11-8 16:23 硐表
我仔仔是崇真幼稚園學生, 崇真小學已收仔仔入讀和已留位.
請問小學各家長, 崇真小學數學是否很淺? 其他科深唔深?
學校有沒有田徑活動, 田徑和數學比賽? 因我知道崇真的語言學習環境幾好, 不知道其他方面如何?    ...

祟真課程和淺字扯不上關係 ,和幼稚園是2回事,祟幼不太谷,程度適中,

原文章由 silvia_ng 於 08-6-5 02:38 發表

下????? 祟幼我已經覺得好谷啦!!!!!!

好難忘k2下學期試過週末帶左9樣功課返屋企呀!!!!

今日帶仔仔去政府做評估, 醫生睇到佢本手冊上面教既寫, 問我覺唔覺呢d應該係小學既課程呀.....我話有個朋友 ...

祟小會較祟幼吃力,kv仲深啦 ,祟幼中度啦,但真係小朋友要有些英文底子,我覺得佢進程去得太快

原文章由 silvia_ng 於 08-6-5 12:17 發表

我覺得中文真係好深呢.....k2咁快就寫"假日", "節目".....

吾係第日上小一就好慘啦

不竟現在返學是考你識吾識,吾係返去學,返學只是學習群體生活,主力屋企教

原文章由 風琴 於 08-6-13 10:24 發表

所以我要求+人工, 阿媽, 老婆, 工人, 阿四, 補習老師......  一人數職.   人地政府助理都13萬, 我起碼都要20萬......

講真我當初真係有想過留佢地係屋企自己教, 又唔使比錢.  不過群體生活真係自己教唔到.  另外 ...

學校沒白收你學費 自呀仔上p.1後,先發覺自己甘有利用價值

原文章由 鴨鴨媽媽 於 08-6-20 21:00 發表
200012,

想請教有關主流課程

1)中文係咪用普通話教, 一星期有幾多堂(9堂包括1堂默書)
2)英文堂有無外籍老師教, 一星期有幾多堂(9堂包括1堂默書,reading,oral是外籍老師教,另ge是竹昇)

3)除英文堂外, 仲有勿野堂係用英文教. ...
(gs常識,maths其中英數,)普通話美術,音樂一半半,廣東話,宗教,pe,演藝傳意

原帖由 pangpuiyee 於 08-10-12 23:42 發表
我囡囡今年k3, 祟小收了她讀明年p1國際班. 我們已決定入讀.現在想請教一下,國際班的gs和maths是否比主流班淺? 如是, 我想自己買主流班的課本教個女. thx

校方是否話國際班是行 ib和主流 ?

原帖由 pangpuiyee 於 08-10-15 01:23 發表
是.
不過佢地d職員時時答的都不同, 我要搵日去學校問淸楚!

我都好奇,因之前有媽咪讀緊國際部,但話吾知佢行咩制

原帖由 loy211 於 08-10-30 11:09 發表
說實話,上次聽完校長在禮堂介紹課程我都驚,我要返工,平均7時回家,8點開始對功課(假設他生生性性做功課)和溫習,9時睡覺,一小時溫習,以他們的速度未必做到.
我很驚,真是收又死,唔收又死. ...
如果要你放工先做功課,9時睡教,間間小學都吾得,你可參加學校功課班,遲些回家,你回家再check功課,溫習,tt功課不算多,果 d讀書報告,多數在長假或比幾日你做,不是翌日交

原帖由 loy211 於 08-11-4 15:41 發表
200012:
      咁我都無咁驚,學校有沒有功課輔導班?

有的,一個叫功輔班 (比paper你做),另一個是做功課班

我抵 d,主流班,外籍班主任 (因舊果個走左)

bblaw  前陣子校方派了份有關教師學歷通告,大概說所有教師(net)在外國有認可學歷,中國人(教英文)圴是在外地留學或出世,是以英文為母語的請家不要以教師國籍審決學歷

原帖由 creamybaby 於 08-12-17 08:57 發表
TT D net 資歷好好,
通常家長會,
校長實有介紹。
之前冇預期老師有咁好資歷,
到我我聽校長介紹既時候,
真係嚇左一跳。
以前個女讀私立英小,
學費同雜費加埋,
價錢貴過TT,
但師資就好唔掂。
所以TT真係唔錯! ...

我讀緊聽到都嘩嘩嘩

原帖由 bblaw 於 08-12-18 16:16 發表
Sorry moms,
I just want to clarify.
Thank you u correct

不用 sorry 崇真家長很友善

中文- 用普通話 (講普通話的老師)
英文- 外籍老師
數學- 中文 (廣東話) + 英數作業 (咁上堂時又會講英文, 對嗎?)
GS 常識- 用英文 (外籍老師?)
音樂 - 普通話
宗教 / / 演藝傳意 - 廣東話    pe/廣東話 +普通話

原帖由 Anissawan 於 09-3-31 20:52 發表
HI, 謝謝.

PE 是體育嗎? 又廣東話又普通話?

謝謝.

yes
‹ 上一主題|下一主題