用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DSE入U率: 優才>音小>真道?
樓主: BCoLick
go

DSE入U率: 優才>音小>真道?   [複製鏈接]

回覆:DSE入U率: 優才

其實係度比意見的都是幾位欣賞的前輩。我反而好奇樓主為什麼比較呢幾間學校的成績? 是因為這幾間最早有結果? 其實成績都不是這幾間學校的主要特點,樓主為小朋友投考這三間學校其實都應該有考慮其他因素。我認為這三間學校都是好學校,但成績都不是最top,之間的入U成績相差%又不是很大,多5-10%入U率又不代表決定將來自己小朋友能否入到U。在這種情況,樓主係咪應該考慮下其他選校因素呢?

入U率的確是客觀而有力的數據,但都不能忽視過程。好似划艇,用盲力不停划最終ㄧ樣可到終點,但是享受不到過中樂趣,會失去繼續划艇的動力,而且掌握不到處理風浪的技巧。選校時,了解多D學校用什麼方法去教,教什麼。家庭支援學校和學校支援家庭的結果可能一樣,但過程就分別好大。

1)問讀緊的親戚朋友,通常最中肯可靠。2)問幼稚園老師校長,尤其仲有細佬妹讀緊嗰D,同區邊間小學多功課,邊間做哂功課先返屋企,邊間有愛心通常都知。3)如有補開習,交學費時問下補習社負責人或老師,邊間小學學生最多,邊間教得深甚至快ㄧ年一定知,有D補習社更標榜自己教某某名校。4)等校車時,觀察下D小朋友和家長傾下計,傾下計就會知有D小朋友晚晚做功課到十一二點。以我觀察,校車站最精精神神充哂電的小朋友是港同(純個人觀察)。5)參加觀課開放日,同老師,小朋友,家長義工傾下計,睇下佢展示出來的學生功課,有D學校放最精美的出來,但我主要睇內容係咪啱年級程度,功課設計係咪有助小朋友學知識。

‹ 上一主題|下一主題