用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 ...
樓主: WinChi
go

零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 annanfung 於 08-9-2 17:04 發表
hihi, my son also study at 沙田圍呂明才, honestly to all the KG mama they like沙田圍呂明才 .. Before, I also thought that it was such so great as my son could go into this school.  But after he went t ...

希望今年你同你呀仔可以適應到喇.
好彩我地一早放棄左呢間學校, 如果唔係我都會好似你咁.

醒目開學勳章

原帖由 leo_lee_in_hk 於 08-9-19 11:15 發表
.....我覺得在沙呂小讀書最重要是小朋友能自動自覺,不單是做功課,還有看書和溫習。當然家長亦需盡力協助,好像今年重新推行的課外讀書計劃,就需家長參與。

如果小朋友真係可以自動自覺,不單是做功課,還有看書和溫習... 我相信任何一間小學都岩個小朋友. 可惜我個仔唔係, 唔好話d小朋友, 連我自己讀書果時都唔係咁.

好羨慕你有對咁乖既仔女.

醒目開學勳章

原帖由 Venuscheng 於 08-9-19 15:39 發表
km1357,
「 我相信任何一間小學都岩個小朋友」你說這一句我又覺得未必. 一個原本自動自覺的小朋友, 如果見到同學唔去做, 或是只得佢自己努力,  ...

可能我身邊讀書叻D人都係靠自己, 都唔係出自D名校, 最叻果幾個仲要係好後期至發力,中小學成績都係好一般. 其中一個係我呀哥, 屋企都無乜幫過佢 (呀爸小學未畢業,呀媽係文盲), 佢D同學都係好鍾意玩果班 (我同佢一同小學,中學).
所以如果個小朋友真係自動自覺, 我好相信係香港任何一間學校都一定成功.
仲有我覺得要揀間近屋企亦好重要.

以上個人愚見, 不要見笑.

醒目開學勳章

原帖由 香香 於 08-9-21 19:53 發表
咁好都好過唔好!! 雖然自身好緊要. 但身邊係咩人都係一個幾仲要既因素. 所為近朱者赤. 近墨者黑. 小朋友定力都無咁好嘛.

我覺得最好親自去學校睇下佢地返學,放學, 觀察下D學生品行, 同D家長質素.  胡上/下好多小朋友都係來自嘉德麗, 其實又唔差.

醒目開學勳章

原帖由 香香 於 08-9-21 22:00 發表
嘉德麗係咪私校黎架?

係呀, 嘉德麗係第一城.
如果你返胡上(OR 其他沙田小學), 你要計下要幾點出門口返學. 如果搭學車可能要六點半/九上車(馬鞍山).

醒目開學勳章

個人意見, 培基好過一/沙呂. 除非你好想呀囝/囡入呂中.
‹ 上一主題|下一主題