用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!!
樓主: TOTORO^^^
go

今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 sampapa 於 11-1-11 11:24 發表
一定要追究,
Iis impossible for kid.
If princple can not handle, pls call EB.
And request the teacher say sorry.

我本人都覺得個老師有d過分, 不過對小朋友未嘗唔係好事, 可能佢已後會學乖巧左.
如果連呢d事都投訴到教育局, 又真係老師要 say sorry, 已後小朋友仲會唔會尊重老師?? 小朋友本身又係咪無錯呢? 佢睇大人點處理, 將來佢又會有樣學樣, 下下投訴, 又係咪家長想見到呢?

醒目開學勳章

我反而有興趣想知樓主點處理呢件事, 比老師罰只係小事, 得5分鐘or15分鐘食飯唔係重點.

經過呢件事, 小朋友學到d 乜野先係重點. 學乖左, or 無變? 家長如果能利用呢件事教到小朋友一d做好人既態度, 不失為好事.

小一好似好細, 不過早d比小朋友知道乜野叫做規則係咪都係好事呢?

醒目開學勳章

呢件事情我估已經過去, 我會睇樓主同小朋友學到d乜野先至係重點.

醒目開學勳章

講起比老師罰, 我小學時亦比老師用乓乒球拍打patpat (不過唔記得點解比人罰), 早兩日同d同事講開新加坡現今仲可以體罰, 佢早幾年見有個學生(中學), 因為做錯野(都幾大件事), 係早會比校長當衆打patpat. 如果係香港一早就報警喇.

不過大家有無諗過, 將來新加坡同香港d小朋友, 邊個會有競爭力?

註:我個人好反對係學校體罰.
‹ 上一主題|下一主題