用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 言語治療服務資料
樓主: 承承媽媽
go

[聽/語障] 言語治療服務資料 [複製鏈接]

Re: 言語治療服務資料

我仔仔都係讀s位, 3歲時一個月只有一堂ST, 可能因為未識講, 所以少d堂, 其他家長有d係兩星期有一堂...未識講唔係先應該多d訓練...有冇個別st好睇學校的編排, 我都試過同學校講想上多d st, 最少每個學生的上堂次數平均D...不過梗係冇用.

所以我去左保x局的ST (私人的負擔不起). 個ST好好人又有經驗架, 每次上堂都會借教材俾我,仔仔上左幾堂就有好大進步, 當然, 最緊要的都係平時daddy mummy要多d同仔仔訓練.

其實由社會機構提供的ST會平d, 當初我都係睇醫院俾我既資料逐間問, 因為近同平, 所以帶仔仔去保良局(銅鑼灣), 上45分鐘$300.

以下是承承媽咪之前post既資料, cut左少少俾你睇下. 除左價錢, 都要考慮地點近唔近.

政府資助機構的收費服務 (self-financing        service)
o 香港基督教服務署(親職教育中心) 27316374
o 協康會 www.heephong.org 23937555
o 香港痙孿協會 www.spastic.org.hk 23366756
o 香港聾人福利促進會 27111974
o 保良局 22778276
o 宣美語言及聽覺訓練中心 27437377
o 監護者早期教育中心 25217364
o 仁濟醫院圓玄學院早期教育及訓練中心 24091938
o 基督教靈實協會 22463400

有私人中心會有折, 但每間都應該唔同. 社會服務機構就應該冇折喇.

我仔仔係機構度做, 保良局, $300, 45分鐘, 私人的太貴喇...沒聽過天欣教室, 因為仔仔三年前已經開始係機構度做, 做得都好, 之後就冇特別留意其他了.

等我問下我個st先, 排期都應該要的, 不過應該不用一年, 或者你都可以打去問下

終於問左我既st, 佢話要看地區, 如果在銅鑼灣會快d, 但都要排3至4個月, 暑假可能會有多d位. 不過可能只有兩星期一堂的訓練, 因為佢話最緊要係在家的訓練, 但都會看小朋友的情況, 有少部份的會有一星期一堂.

不過聽聞遲d會加少少價...

可能是有發音的問題, 以前的研究說小朋友大約4歲至4歲半先識哂所有發音, 不過依家d小朋友好叻, 好多3歲幾4歲就識, 那mch有否轉介你仔仔去排醫院做言語治療? 看你的資料應該有2個音錯, ts同s音(我仔仔之前都係錯呢d音)

或者可以試下先練習/sh/(叫人地唔好嘈), 看看能否說出.

原文章由 TakTakMa 於 07-8-20 22:33 發表
我囝囝四歲, 今天到MCH做檢查, 護士說他四歲了, 發音不應是這樣的:

橙 --> 蛋
四 --> 地
三 --> 擔
十 --> 唔識打 (包剪X) 個 'X' 音
C --> D音, D ---> 又係 D音
Thomas ---> Thoma (發不's'音), 所有 ...

你試試, 如果唔得或者等太耐就要考慮找私人做治療.

去健康院時向姑娘說出你的疑問, 看看需否再做進一步評估. 之前說的是發音不正確的問題, 2歲的小朋友應該可以自己說簡單句子, 如去街街, 食包包等, 不過如果未返學可以會說得較少.

原文章由 cky2006 於 07-8-27 23:54 硐表
我囡囡剛2歲.  都只會說(Ba Ba, Ma Ma, Po Po, Che Che, Shu Shu...etc) 我發覺佢不能轉音.  唔知這是否你們所說的2個音呢?
甚至Mummy, 去街都不能同時講 (分開講無問題).
就快去健康院follow up.  請問有甚麼注意地 ...

TakTakma,
不只用'sh', 仲可以練下扮蛇叫"時(s)", 不過練完呢d之後要將'時'或者'sh'再加單字練, 好似"時..C", 'sh...書"咁. 我仔仔好快就識讀'時'同"sh', 但係就讀唔到字, 個ST都教左幾耐先教識仔仔加埋讀, 我自己就唔係好識點教...

不過你小朋友有改善都好好, 繼續努力:

Hi,

請問你囝囝之前讀錯的音用了甚麼方法去根治? 是否用 "sh" 便可糾正過來? 需時多久? 我試了數日, 他好像是有些's"尾的好了少許, 有些還是沒改善... ... [/quote]

其實仲有d社福機構提供的言語治療會較平, 而且都係有經驗的, 但係要排期.
‹ 上一主題|下一主題