用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直資私校, SC 定維記的學生會較有優勢? ...
樓主: ting-ma
go

考直資私校, SC 定維記的學生會較有優勢? [複製鏈接]

ting-ma 發表於 12-3-25 00:30
"既然已經揀過d smart嘅小朋友,而家庭背景又OK嘅,呢d小朋友唔駛佢教都應該名列前茅"-> just 50% agree , ...

我完全唔同意佢既講法

佢話: HK最多學生畢業係邊間KG嗰間KG嘅畢業生咪就係最多小學時考第一嘅囉!simple mathematics~”

我諗全hk最多畢業生kg暫時仲未係SC (hh分校小朋友升埋小學就會係)同kv lor. Cannan14間分校, 根據教統局資料, 2010 k3學生加埋超過1000! 如果佢純用simple maths黎分析, 咁應該小學最多考第一會係Cannan畢業生, 而唔係上面有人postsckv! 如果呢個simple maths係正確, 就唔止applykg, primary最多人畢業係咪最多人係中學考第一呀? 咁有無人會咁apply係中學架? 佢呢個分析表面好似好啱, 實際係格硬嚟
!

佢又話: 再者,年年SC/KV都幾千人揀幾百個,俾佢地揀過嘅,唔係smart d嘅話,咁佢地仲乜要interview呀?咁既然已經揀過d smart嘅小朋友,而家庭背景又OK嘅,呢d小朋友唔駛佢教都應該名列前茅啦
首先大部份kg都會interview, 試問有邊間唔想揀smart嘅小朋友? 人地小學考得好就話d小朋友smart, 完全抹煞kg辦學幾十年既經驗!  一間kg可咁多人去interview, 除咗名氣外, 2間kg本身教學模式同質素係有一定實力, 唔係d小朋友唔駛佢教都應該名列前茅"! 如果係, smart小朋友不如是但去讀有學卷最平最平既kg, 點解要俾錢sc同kv 駛呀????  

我同意樓主, 我亦唔覺得kvsc d小朋友個個都smart, 反而大部份家長都好重視小朋友教育, 用好多心機,時間同精神去培養小朋友. 小朋友考得好, 係要kg同家長一齊配合, 唔係佢講到d kg好似係廢架lor!

hecabb  Agree~  發表於 12-4-4 23:37

ting-ma 發表於 12-3-27 01:40
Wow! Very agree, I want to give a high five and big clap!

YEAH!!  其實你唔駛咁擔心會揀錯wor, 條條大路通羅馬, 總之揀間自己覺得適合就可以!
‹ 上一主題|下一主題