用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無BB想下年9月報將軍澳區的pre-nusery?大家傾吓好唔好 ...
樓主: cecilia_cms
go

有無BB想下年9月報將軍澳區的pre-nusery?大家傾吓好唔好? [複製鏈接]

原帖由 tedghost 於 11-8-18 17:00 發表
我想讀LH,但target唔係直資/私立,係傳統少少的津校,唔知讀LH啱唔啱

你target津校, 津校唔係大抽獎架咩? 大抽獎同讀邊間kg無咩關係架wor!
自行分配階段你有幾多分, 15分唔駛諗wor! 第2階段講運氣, 你間target津小係tko? 唔係tko, 就要誇區, 點博?

原帖由 TKO_NANA 於 11-8-18 16:49 發表
我想問下,有冇住將軍澳既媽咪打算PN時比小朋友讀九龍塘既幼稚園?2歲就坐校巴到咁遠返學係米唔係咁好......?我屋苑有D媽咪N班在區內讀,到K1時就考九龍塘既幼稚園.....但KM好像評價好好,對第時升讀傳統出名小學似乎有 ...

你小朋友係大b定細b? 細b唔駛諗km, 佢地唔收8/31以後出世.  原本我同其他tko媽咪一樣都係諗住n1係tko讀, k1去kln tong讀. 所以考n1考5間,只有km係kln tong. 好好彩佢地收咗個仔(我講緊我個大仔),佢剛剛讀完n1. 我既想法係有km打底(n1有7成人可以升k1), 考k1就無咁大壓力. km真係好好, 無後悔讀, 我阿仔都係坐校車, 都無咩問題. 我覺得kln tong, km 同pre-school都可以一考.
我個細仔係細b, 無得考km, pre-school, 唔駛諗kln tong.  LH都唔收細仔, 好慘! 可能考TKO boxhill.

原帖由 TKO_NANA 於 11-8-18 17:43 發表
我只係知D唔知D,我諗所謂優勢(讀傳統小學)應該係指幼稚園升上小學後的涵接會好D?媽咪小朋友上到小學後追得無咁吃力?

如有錯,請指正~

可以係咁講. km課程係深d, 對上小學適應係會易d.

原帖由 TKO_NANA 於 11-8-18 18:24 發表
[quote]原帖由 cycream 於 11-8-18 17:52 發表

我個囡係中間,0510B,我同你一樣,一係唔報Kln tong,一報就報間我認為最好既pn,如果真係可以好似你咁好,KM收咗我 ...

5月BB有機會, 努力! KM有7成人會直升,雖然人地話無得升既小朋友可以求位,不過為免意外,我會Sugget K1都係要去IN下. 因為KM最快係11月通知可唔可以升K1, 11月小朋友先返2個月, 點知會唔會唔Offer. 如果唔offer,又要等下一輪,到時無offer先搵k1就煩啦.

原帖由 tedghost 於 11-8-18 18:37 發表

KM要坐幾耐校車?

8:25上校車, 9:00上堂, no bad!

原帖由 tedghost 於 11-8-19 15:37 發表

How much is the bus fare?

$860/month

原帖由 tedghost 於 11-8-19 20:26 發表

THX!
Wht about the school fee for this year?

今年唔知wor, 我地轉咗校. 應該都係咁上下.

原帖由 TKO_NANA 於 11-8-22 15:24 發表
唉!要看bb的臨場表現啦.....我之前看另一個topic,有人話KM既interview,唔洗bb答問題嫁喎,面試形式係要佢哋聽英文故事,跟住回應老師問題,例如指出apple或orange,etc...你大囡面試時係米又係咁?

半個多小時的車程又no ...

km n1第一part係圍住table玩玩具, 老師同阿仔(我係囝囝唔係囡囡)打招呼, 阿仔好似無彩老師, 跟住老師問下我問題. 之後第二part story time, 小朋友坐係度, NET講故事, 當年個Story係講bee係小朋友周圍fly, 佢講到眼,ear, nose, mouth, etc, 小朋友有反應會指五官, 唔駛講野. 第三part, 果是係有個拱形門仔, 叫小朋友爬/行過去, 攞gift, 如果識講thank you好d. 我個仔係好好表現, 聽story係聽到企係度, 指黎指去. 第一個爬拱門, take gift講thank you. 仲有走時擦鞋仔上身, 同老師講 "i love u". 我估口多多收佢lor!
我住維景, 好似係一架tko校巴(去埋日出康城架啦), 維景係tko尾stop, 所以8:25上車. 你應該早d上車, 不過就會早d落車, 我仔放學就12:40分到lor.  
5間睇係你係口邊5間. 如果係打算考翠茵,佢地一考就只收架啦, 咁就有一間打底. 如果你係全部考好似LH果D就唔咁講. 我大仔時考2間翠茵都收,藍田Cannan waiting後收, LHwait唔到, km waiting 收. 今年細仔仲諗緊....細b好麻煩 :(

回覆 106# TKO_NANA 的文章

如果你2nd choice係翠茵就唔駛考咁多間啦, 佢地好早可以報, in完即時會收埋(11月就in). 德寶就唔駛報, 最多報埋cannan lor!

我細仔係虎b,9月尾出世. 9月係細b, 所以km唔會收, LH都應該唔收. 我打算考Boxhill, 藍田cannan, LH會照交form.  boxhill 收就讀boxhill, k1再考kln tong d kg.

阿哥會去st cath讀k1. 因為st cath收佢讀英普班又係上午班, 諗咗好久先決定give up KM去st cath. 其實我好唔捨得km, 反而阿仔無野, 成日話要返st cath.

原帖由 tedghost 於 11-8-23 17:27 發表

LH(康城) wait唔到??

係呀, wait 唔到, 點解咁問?

原帖由 hehababy 於 11-8-24 15:26 發表

點解德寶唔駛報既??

我係以TKO_NANA個CASE講, 因為佢2nd choice係翠茵, 仲要係2間翠茵都會報, 咁翠茵同德寶都係差唔多,我覺得唔駛2間都報,所以話寶唔駛報啫!

原帖由 hehababy 於 11-8-24 17:28 發表
ic...咁如果翠茵同德寶比, 邊間好d呢??

我諗我會報LH, 翠茵, 德寶, 藍田就think, 迦南同靈糧堂...諗緊報埋北角既明慧...haha...會唔會太多呢??

當年上bk見d人講德寶行政混亂同d老師轉得快,所以我choose翠茵, 實際唔知!
其實需要知你既排行而定! LH必考. 如果翠茵, 德寶, 藍田think我會當係一類, 都係貴&易入D (not very sure about think), 就只要1間打低, 最多2間, 唔駛3間報晒, 到時只會心大心細,又陡錢交留位費. 迦南同靈糧堂北角明慧都係最多選2間. 咁考5間就ok.

原帖由 Angine 於 11-8-24 18:09 發表
My friend said Box Hill is more systematic and the teachers are more involved. She was with her girl a few days in GV she said all they were doing was free play time. And the teacher didn't talk and c ...

You know one more person whose kid studied in GV?  If so, I definately will give up GV & apply boxhill.

原帖由 jojogirl 於 11-8-25 13:14 發表
cycream, st. cath 係咪九龍塘果間 st.cath int'l ?

Yes, St. Catherine's International Kindergarten

原帖由 jojogirl 於 11-8-25 15:08 發表
不過 n1 係紅磡...太遠啦.

其實都唔知以後係點安排, 只有n1係紅磡, k1依然係3個branches都有, 定係n1同k1都係紅磡?  等哥哥返咗學睇下好唔好先算. 反正n1要12月先可以報.
‹ 上一主題|下一主題