用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城 五旬節,聖三一,彭學高,基道 邊間好啊? ...
go

九龍城 五旬節,聖三一,彭學高,基道 邊間好啊? [複製鏈接]

rickyzoe 發表於 19-4-11 23:24
請教九龍城 中學的五旬節,聖三一,彭學高,基道 邊間校風好啊?
女仔 B2尾B3頭, 今天老師話考九龍文理機會不 ...

你同我情況好似不過我個係男仔, 本來放彭學高第一, 老師話第一志願可試高d, 所以第一胡兆熾, 第二五旬節, 第三彭學高, 第四基道, 第五九龍塘/聖三一, 第六鄧鏡波.... 明天俾老師改下睇下有乜改變再和你分享下

zenobiawong 發表於 19-4-12 17:33
我會先排 聖三一 五旬節

至於九龍塘 我唔係咁鍾意, 所以無了解過,

我識人係聖三一做, 佢話呢兩年初中d學生已唔係早幾年咁, 收多左好多band2或3頭, 所以遲幾年呢班人一到dse 年可能個band 會升d! 我自己唔近果邊反而會簡彭學高

andyjessica 發表於 19-4-13 19:02
樓主,我同你相似,我自行揀左首選胡中,次選鄧鏡波,而家都煩緊三四五志願填咩好,我比較喜歡彭學高,但 ...

如果彭學高遠就基道第三, 五旬節第四, 彭學高/聖三一第五, 九龍塘第六, 搵間他區放第七, 蔡功譜可放第八或再加d band2他區.... 不過我諗第二鄧鏡波你已中

andyjessica 發表於 19-4-18 11:31
多謝你的意見,我都希望中鄧鏡波(emoji)

我反而想知為何很多人都好like 鄧鏡波, 因我放到乙五乙六, 我反而想睇下有乜優點, 我見學校好似好舊咁, 唯一吸引我係佢校舍好大

andyjessica 發表於 19-4-18 21:46
近屋企,本身都無興趣,但班主任推介,話佢過往教過嘅學生讀得好開心,性格同成績都同我仔相似,之後喺附 ...

我今日都帶我個仔去鄧鏡波到睇下, 感覺比想像中好, 我個仔都叫我將佢放乙部三位內

sai1031 發表於 19-4-22 11:51
回覆 rickyzoe 的帖子

余振強好似男校,德蘭好似係女校,唔知呢幾年有冇轉性❓❓ ...

無轉! 不過如果成績表唔太差, 選晒band2 至去band3 吧, 反正band3 要叩應該唔太難吧

ccue148 發表於 19-4-28 15:32
彭學高係band幾學校呀?

band2 尾,不過呢幾年請過呢間學校幾個年青人做pt, 正常有禮, 所以有問開佢呢間學校d野, 佢地都話ok! 再加上地點附近都特別靜又無乜特別野, 應該無咁易學壞吧! 上佢地校網有學校日常相, 睇下d活動相, 我睇到都多活動和開心, 有幾間影d小朋友都唔識笑, 可能我比較無聊, 我地讀左六年強讀性的學校, 去到中學希望佢可以開開心心過呢六年!
‹ 上一主題|下一主題