用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)? ...
樓主: cysw312
go

人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)? [複製鏈接]

引用:回覆+angie0828+的帖子 其實kv係咪可以訓

原帖由 cysw312 於 16-08-04 發表
回覆 angie0828 的帖子

其實kv係咪可以訓練小朋友自律啲,自動波做功課呢?都係我想要嘅!
Sc Kv 老師也會教小朋友自己完成功課

回覆:人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)?

其實每間幼稚園的老師也是教小朋友要自己做功課的。

引用:Quote:cysw312+發表於+16-8-4+09:21+回覆+a

原帖由 L+H 於 16-08-04 發表
曾經有kv媽媽分享,自動波做功課也未必人人做得到,睇小朋友性格。
同我認知一樣

引用:回覆+02413124+的帖子 聽家長講有啲分別:

回覆 02413124 的帖子

聽家長講有啲分別:Kv 訓練小朋友自律, 坐得定,上小學頭幾年舒服好多,但都有D小 ...
你既然喜歡Kv 多d就Kv 吧。Kv 學術的確好d,而且小朋友有紀律d。

但我個人較prefer sc

引用:回覆+phoebewong123+的帖子 如果k2想試吓

回覆 phoebewong123 的帖子

如果k2想試吓插kv會唔會好難?
我覺得不難,但為什麼k2要轉?

引用:路過-樓主有沒有發現大部分回覆的都係SC家

原帖由 adrleu 於 16-08-04 發表
路過-樓主有沒有發現大部分回覆的都係SC家長.冇直接既KV家長.這也可概括KV家長同學校既文化.我之前也是KV v ...
K1來講,Kv 明顯比sc 深好多

引用:我比較過,+K1係,+因KV+要寫同認字.寫數字,

原帖由 adrleu 於 16-08-04 發表
我比較過, K1係, 因KV 要寫同認字.寫數字,英文,中文-日,木,大,口,人. 認約70中文字. SC 認字小d未寫字. 但o ...
因為外補所以先差不多?Kv 中數又真的好有系統好comprehensive

回覆:人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)?

2間家長背後也發好多功,個個都是繁忙兒童

引用:如果想入傳統小學,揀kv會好啲 +

原帖由 阿里媽媽 於 16-08-05 發表
如果想入傳統小學,揀kv會好啲
同意

我小朋友是細b,而且怕羞,在sc 不用咁早寫字默書測驗考心算,太大壓力,而且我覺得presentation skills更重要,上學開心有自信更吸收。

利申:我小朋友兩間幼稚園也不是

‹ 上一主題|下一主題