用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 St. cat interview好唔開心
go

St. cat interview好唔開心 [複製鏈接]

星期六落住雨...同亞女一早去interview...其實已經一早預料到好多人...喺門口排隊都覺得已經安排得好好...因為情況都唔係甘混亂(而且個肥仔先生都好辛苦...落住雨都企咗門口甘耐維持秩序)...但入到學校開頭都ok...4個人一組個流程都好smooth....但係一入到課室就....唉....有3個先生...每人都有幾份資料派喺櫃桶...每次in完一個學生都喺櫃桶攞另一個學生嘅資料出嚟叫名interview...但係嗰個miss...佢好似唔為意佢櫃桶仲有我亞女嗰份資料...攪到我個女喺呢個環節已經等咗45分鐘...細路女無耐性...已經叫走咗好多次...又要搵媽咪...後來我老公才搵其他先生幫手搵返份資料出嚟pass比另一個...pass比另一個miss...個miss話佢夠鐘要break....跟住又pass比另一個先生in...攪到我個女好似變咗人球甘....今次都不寄厚望啦~!
   2    0    0    0

原帖由 小齊媽媽 於 8-11-2010 09:58 發表
我都係遇到相同既情況, 我係星期六早上 in 的, 又係本來一路到玩積木都好順利, 但入到課室等 interview 時等左好耐, 眼見身邊一齊坐的個個都 in 完, 連遲過我地入班房的好多人都 in 左, 都未到我地, 於是我問下行去 ...

真係好唔開心呀...大人等得耐都唔高興啦...何況細路仔...St.Cat如果有留意我哋d媽咪喺BK講嘅嘢...希望你哋真係要改善吓啦~!

我相信有好多mami & daddy in St.Cat都一肚氣~!

老實講...我in咗起碼3間幼稚園...無一間好似St. Cat甘...仲有呀...其他幼稚園d老師超級有愛心...唔會好似St. Cat甘...因為星期5及6去interview d媽咪最感受到啦(因為落雨)...~!

原帖由 Kobaby 於 8-11-2010 13:31 發表
我星期六in, 情況同你一樣, 又係o係interview room等咗好耐都未到我o地, 遲過我入o既人都in完走晒......我開聲問老師係唔係miss咗我張form, 佢搵完先話下一個就會到我。

我都好想走, 唔好話個女~~

...

你都好過我啦...起碼下一個係你個女....我個女仲要pass比另一間房嘅老師....個老師又話佢夠鐘off...再pass比第2個老師.....我個女係"人球"呀......唉!

原帖由 NICOLE123 於 8-11-2010 14:05 發表

咁其實佢出左通告2日已經即時通知派哂表 唔係無限量咁派 已經係control左個人數
係家長們人人想入呢間學校先會攪成咁
佢地考得深又有人嘈 是是但但又比人話求其,又會比人話佢睇父母唔係考小朋友..
講老實話, 雖然 ...

今年(落雨)真係安排得好有問題...需然學校門口好多人好多車...但係學校都唔使搵個外籍老師喺門口趕人走...眼見好多daddy mami傘都未開已經"有人"很埋嚟趕人走....d家長又要call返自己另一半又要開傘傘小朋友...真係...唉.....唔識講...總之今年5/11及6/11 interview嘅家長就會感受到啦~!

原帖由 kol 於 8-11-2010 14:28 發表
未必個個老師都係咁既...in 我個仔果個..同好多家長講既...剛剛相反...
佢全程都用卡通片既語氣同我個仔溝通, 又生鬼又搞笑...臨走果時, 我個仔主動去拍chair, 仲幫我拍埋, 跟住佢仲讚我個仔, 咁叻叻呀, 媽咪冇叫都 ...

請問你係邊日interview?

原帖由 sadsam 於 9-11-2010 00:14 發表
Agreed with RabbitPeter~

我又分享下我今日interview既野:

1) 全程30分鐘就出返黎,比我想像中唔算快;
2) 最唔鐘意就係門口d人派傳單,"左"住人出入;
3) 起玩lego環節我本想小朋友自己發揮,可是,今天我加一對孖仔及一個小 ...

你就好啦....星期一去in....連個天都幫埋你哋~!

其實由此至終...我唔開心嘅係...點解我個女會做咗 "人球"....連interview都比老師pass嚟pass去~唉~!

原帖由 luiflora 於 11-11-2010 15:11 發表

好支持你!!!好似星期5 in SC , 老公大感冒,一起身本身已經不太好脾氣,加上人多車多又落雨,我唸老公個樣一定好黑,IN 完出來,仔仔IN得好失準,回家我問WHY??佢說因為佢要"型"似爸爸甘COOL, 原來了解過後才知道爸爸已 ...

甘...好像我甘...出現了學校唔見咗面試資料及"人球"現象...又如何處理呢?...我反而覺得係70%天意!

原帖由 RabbitPeter 於 15-11-2010 17:50 發表

Int SC 絕對不是70%天意, 我相信如果你一發覺條隊唔順住就出聲, 點都會比現在好少少.

作為過來人, 上年我大仔只報左3間幼稚園, 一間係SC, 一間係英基, 一間係培正.  英基我地係cat2無得int, 培正因為SC收左int都 ...

認同你某部份嘅講法...但有些情況學校真係要改善吓囉...為什麼有些老師IN完一個小朋友之後...唔看看自己櫃樋入面仲有無其他小朋友嘅資料等佢去IN, 就走咗去休息, 其他老師又唔知仲有小朋友未IN, 到我老公去問佢哋班老師搵返我小朋友D資料之後, 又PASS去比另一間房嘅老師, 另一間房嘅老師又話佢剛夠鐘要休息, 又將我個小朋友PASS比另一個老師...甘呢D係天意抑或人為呢~?

原帖由 kiu_kiu 於 16-11-2010 09:39 發表
其實我in o個日我都有咁o既情況發生左, 當日我可能好彩我in 9 點, 唔係太多小朋友, 我o個時入interview room 係三個小朋友一齊入, 我係第一個叫名入, 但唔知點解in左另外o個兩個先, 到o個兩個差唔多in 完時, 另一bat ...

真係好唔明, 點解要將d資料放入櫃桶, 但係又唔搵吓個櫃桶仲有無料先, 去睇醫生...醫生都唔會放d料入櫃桶啦...都係一個一個順住放係枱面, 怕其他家長睇到...最多咪搵張紙冚住先!

原帖由 klm402 於 16-11-2010 11:02 發表
大家既感覺好真實的, 滿意唔滿意都已成事實了, 亦都相信每一間學校都有佢地做得好同唔好既地方, 只係希望如果做得未如理想既話會相對作出改善.
今年唔得出年再來過吧. 呢一PART只係小朋友們人生既第1步呀, 家長氣餒 ...

大家既感覺好真實的, 滿意唔滿意都已成事實了, 亦都相信每一間學校都有佢地做得好同唔好既地方, 只係希望如果做得未如理想既話會相對作出改善

完全認同

‹ 上一主題|下一主題