用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水
樓主: kiov
go

沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水   [複製鏈接]

plg 發表於 18-10-9 08:37
校監點可以吾撐埋佢呢下呢,因為一路監管學校既係佢有份,唯有撐埋佢呢下,遲d到控告就要跳船。
...

校監好有義氣架,據報導話同校長一齊辭職

poonseelai 發表於 18-10-9 11:57
Apple Daily: 浸信會沙田圍呂明才小學(下稱沙呂小)澳洲遊學團爆混賬醜聞,該校法團校董會昨晚開會討論校 ...

又用興德校長個招!請病假兼唔出席校董會。
根據勞工法例,病假其間係無得炒魷

回覆樓主

睇左兩年學校周年報告,原來學校只有兩萬幾蚊津貼支付「全方位學習」(即係澳洲之旅)
9個老師,每人機票$9000,再加食宿,最少都十幾萬。老師唔會自己出錢啩?
收26位學生每位HK$14000 ( 澳洲食住洗費,另收澳元2500)
實際機票每個學生HK$7000,簽證HK$120,
旅遊保險估計HK$700,另加風褸和小冊子。
起碼每人有HK$5000, 唔知用係邊?(總差價:26x5000=13萬 )
如果真係無落格,可能用來津貼老師機票。夠俾有餘。
萬一真係咁做,咁個9位老師有無刑事罪?

Darklady 發表於 18-10-9 13:54
層主問如果發現學生d錢用黎貼左老師會點,如果單純係用左學生錢貼老師,老師係唔會犯刑事

但呢次要搞到執 ...

就算無落格,根據香港法例第279A章《教育規例》第64及99B條,因為帳目混亂,校長和校監可以判監一年。

Darklady 發表於 18-10-9 15:00
你說得對,所以我只針對徵收學生錢然後部分錢銀貼左老師呢個層面,
我自己親身去過幾百間學校睇賬,其實間 ...

假設無落格,只係用學生錢補貼老師支出,7年加埋差不多成百萬。咁大舊錢都唔使刑事?
咁又幾爽喎!

hkpapa852 發表於 18-10-9 12:53
似乎校長太過獨栽, 樹敵太多, 終於俾人嚟招籠裡雞作反

不過洩密者自己要小心, 俾人知道身份其實都唔會有好 ...

明報話上年已經有老師向校董揭發事件,只是校董唔理。

校監係上次記者會,都話校董會知情。若然屬實。各校董都要負刑責。
最高判監一年!

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20181006/s00002/1538763157228

poonseelai 發表於 18-10-9 21:54

電視新聞剛報導校董会成立独立委員会(包括退休法宮),全面調 ...

文老師雖然資歷不符,校長用人唯親。但識走法律隙,用署任方式聘用,仍然算合規。應該無符。
但遊學團嚴重違反敎局指引,非常明顯,校董丶校監丶校長和文老師都要負責。(可被判監)。睇吓跟住班校董如何缷膊。

chocog 發表於 18-10-9 23:04
我都覺得交校董会成立独立委員会(包括退休法宮)查係好事吖。太多四方八面的消息,不夠客觀。

By the way, ...

今次爆到咁大單,都係班校董咎由自取,據明報講,上年已經有老師向校董揭發事件,但反而被校長打壓,校監又盲撑校長。向傳媒爆料,似乎係唯一自保方法。
誰人爆料,已經昭然若揭。

monlingling 發表於 18-10-10 08:54
會不會文根本是校長的私生女,所以一直咁關照佢

絕對唔係私生女,據報導文老師母親去世時,校長陪伴在側。

世間只有一種情,令人盲目。

noverzero    發表於 18-10-10 09:54

manmonster 發表於 18-10-10 09:48
回覆 AgapePa 的帖子

我認為,教職員的私人感情生活,倘不影響學校和莘莘學子,其實與公眾無關。

唔可以話唔關事,學校的辦學團體是浸信會,浸信會是反同性戀。

Darklady 發表於 18-10-10 10:07
教師果份"正常做法"係學校出錢,即係唔關EDB事的錢,
學校除左EDB會俾錢佢地辦學,其實仲有其他收入來源, ...

2015 立法局已經改例,津校可以用「營辦開支整筆津貼/擴大的營辦開支整筆津貼」用來支付老師的遊學團費,係EDB錢。
澳洲團用6至9個老師,費用不菲。
即係攞教學用途的錢,遊山玩水。

問題係修例前,點搵經費。

‹ 上一主題|下一主題