用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補習像一種風氣?!
樓主: jswailam928
go

補習像一種風氣?! [複製鏈接]

Deleted

我不以"風氣"形容家長揾補習,相信大部份家長不是跟風而去補習。
學校課程深,加上功課多、默書多,不少家長根本應付不來!
身邊有幾個朋友剛上小一,初期諗住自己教,但最後都放棄!原因是教極唔識,又破壞親子關係!覺得他們是身不由己。
我是自己教小朋友的,每晚回家後都跟兩、三個鐘,雖然搞掂,但小朋友晚晚都10時後才上床,都考慮過補習,希望可省點時間,不用我回家已完成功課,讓小朋友多點休息!
我估補助是家長解決小朋友學習問題的其中一種方法。
我反而覺得學校存有逼迫小朋友之風氣,令功課量多、課程難,還要求體、藝同時發展!只嘆現今小朋友太辛苦,家長也很無奈的!

little_yolky 發表於 14-12-5 16:01
雙職父母但無補習在此報到

你囡囡好乖,又自動波,自行處理自己問題。可是,個個孩子氣質有別!此外,選到一間功課合理的學校都是福氣。你太令人羨慕了!我有位朋友要求不高,囝囝入讀了沙田一間二、三線津小,初時諗住冇咁大壓力,入讀後才知真面目。
我選校前亦打探過功課量,奈何,事與願為!
小學欠樂土,你小朋友的學校功課合理,實在是福氣。

cheungzacpo 發表於 14-12-6 08:42
補習里樣野,兩睇的,有人會覺冇用,亦有人覺得好有用.
小學課程顯淺,如果話只係補功課考試就真係跟本唔需 ...

不太認同小學課程顯淺"。我是自己跟功課,小朋友讀小一,D中文閱讀理解很深,我有時都唔識。我覺得普遍課程都比我們小學時都深很多了!學校教得深已是風氣,家長小朋友唯有並肩,㩗手應付挑戰。(純屬個人感受,不喜勿插)

little_yolky 發表於 14-12-15 14:01
我都有位咁既朋友。

佢就慘, 又係沙田區, 幼稚園K1時開始睇學校, 全沙田區都睇云, 最後揀一間以為啱既, 點 ...
給你一個"五"!我朋友果間又是剛剛轉校長!

little_yolky  其實我哋係咪講緊同一人   發表於 14-12-16 15:47
‹ 上一主題|下一主題