用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2009 P1 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,

my son is at pm class also, i will go to school in tmr morning.

原帖由 2001122 於 09-6-8 12:58 發表
hi ,

my son at PM class ar....

Hi Hhmm,
may be at same class nei...
I will go for registration tomorrow afternoon. how about you?

醒目開學勳章

2001122,

謝謝你的報料。
想問下大家是否會在當日搞掂晒一切?
如訂校服/校車,
我想問你們會否買學校的書包和鞋?
定係出去自己買?
ths!!

原帖由 2001122 於 09-6-25 10:05 發表
Hi,

Will any mums bring your son for the July 9 registraion? I think I will as we can order school uniform on that day.

Also, if we buy the books on the spot, we will have 15% discount for the whole ...

醒目開學勳章

多謝提醒,我個仔1a2的,多多指教!

Stream A
Holmanma (1A2)
2001122 (1A2)
chun12
bonbon123(1A2)

Stream B
twu_hk (1B1)
bkfans123 (1B1)
DorisTSL (1B2)
Brian'sMom
Chelsea
HKBEE

原帖由 2001122 於 09-8-12 11:18 發表
係bor... 提提大家影定著住校服嘅學生相wor...! 最好影左先"联"個車number啦!!

醒目開學勳章

Holmanma and 2001122 ,

nice to meet u 2.
你地買左校服同黑色運動鞋未?
我2樣都未呀,想問下校服是否要去番學校建議個間無所謂?另黑色運動鞋好難搵呢!

原帖由 2001122 於 09-8-12 14:53 發表
Hi.... bonbon123 & Holmanma,

our sons are at the same class!!!!! ^^

醒目開學勳章

我重以為一定要黑色波鞋,是否運動日可著黑/白波鞋都得?平日就黑波/皮鞋?周六黑皮鞋?
另外知唔知一星期有幾多日運動日?

醒目開學勳章

平日可以穿黑色皮鞋嗎?有牌子和少量圖案的黑色波鞋可以嗎?

醒目開學勳章

MISS WONG很有趣嗎? 我個仔冇講,我真係唔知! 不過見佢都OK, 幾開心!今日有番2個小息, 有去劍仔街,不過我唔多知是什麼!

醒目開學勳章

冇理由架,我個仔有帶,老師有收WOR,可能漏左,明天帶番,老師應該會收番(或者你在手冊上提提老師)。

原帖由 Holmanma 於 09-9-2 23:39 發表
ic~

btw, do you know what exerices shall be brought along by tmr.

on last sat., i remembered miss wong asked the kids to bring along all chinese, english, maths and 常識 back to school on ...

醒目開學勳章

我個仔昨晚帶左4本返屋企,有listening and workbook,我同佢入書套寫名後今日比佢帶返學校。
照計老師冇理由收,因為未寫名和入書套,不如你打比學校問下!
原帖由 hhmum 於 09-9-3 11:55 發表
hello,你地好呀我個仔1A2班,我一號已帶(中英數常上一作業回校),我想問你地昨天咪派d新書返來話有4本我見只有3本,今日打去精工問佢話有好多家長打去有d話無listening,有d就無workbook,叫我問下小朋友係咪老師收左,個 ...

醒目開學勳章

不用入密碼,在首頁的左上角有幾個icon,其中一個是小一家課冊,你click入去就ok!
原帖由 DorisTSL 於 09-9-3 13:08 發表
請問怎樣可以在網頁check到當天的手冊資料?
我嘗試打入班別及密碼, 見到的應該是上一年的資料.

醒目開學勳章

金鐘巴士總站好似有架小巴去肇輝台,但唔知灣仔邊度可以上。

我個仔又係對足球有興趣,但咁早...
我想問如果將來想踢校隊,是如何加入?幾多年班開始?
由體育老師揀定點? 其實小一和小二可以參加的好少,而且大部分的課外活動(esp體藝方面)都是要參加出面的興趣班,學校沒有的。

大家會點揀?

原帖由 hhmum 於 09-9-4 10:05 發表

no la,同呀仔講要好早起身又唔係咁方便,本身已有踢開波佢又好like d 呀sir,d 呀sir 個個都好like佢,個球會之
前係教華仁,依家教st'josept.

你地有無上過學校睇仔呀,諗住今日上去.知唔知咪有架小巴上去灣仔有無得 ...

醒目開學勳章

hhmom,

你個仔好搞笑!

holmanma,

你今日上去後可否報料?是否之前同個仔約定係汽水機附近等?咁汽水機在哪裡?你會邊段時間上去?

你的其他問題我都想知,THS!
原帖由 Holmanma 於 09-9-4 11:48 發表
ar, forgot to ask: we can to go school and visit the boy only P.1 or all grades only sept. or anytime through the year (sorry for so many questions)

醒目開學勳章

我又係唔記得帶,欠交! :(

阿仔都好鍾意MS WONG,我覺得佢都幾好,幾NICE!

14M可以去學校嗎?有機會試下先!

原帖由 rtam 於 09-9-6 00:55 發表
Hi,

我亦是1A2媽媽.大家好!

3/9 因手冊沒說要交中文功課,我沒有放回worksheet,Ms Wong即寫手冊說欠交,故我估7/9要交回另一張worksheet.

仔仔話中作堂好多人沒有中文書,包括我,大家下次記得.

Lee Garden (Causewa ...

醒目開學勳章

係呀,我個仔話輪到佢時剛打鐘,冇得打,佢好失望呢!!
佢星期5個日都係食左一次野!
是否有pe堂當日就有得打籃球,定日日都可以打架?

原帖由 hhmum 於 09-9-7 17:10 發表

星期五小息老師帶左佢去打籃球,阿仔話無時間食野,飲左啖水就打鐘,個水樽未捏緊放返入袋,好彩只溼左本
handwriting.mouth:" />

醒目開學勳章

1A2班的媽媽,

想問下手冊寫的數學工作紙和中文的寫字冊你們有嗎?是學校派的,定係書單上有的?

醒目開學勳章

係呀,常識好似一直都冇教過書,唔知係用其他教材定點?
阿仔話用"姓名牌"借書ok。
我想問:小息時佢地是否可以自由去圖書館/打籃球/劍仔街/洗手間...我見我個仔好似好忙,都冇時間食野(又可能佢覺得其他活動吸引過食野)

醒目開學勳章

當然歡迎啦!你仔仔返學適應左未呀?

原帖由 bkfans123 於 09-9-9 12:25 發表
大家好..
點解無1b的家長入黎呢 ?
各1a家長, 希望你地吾介意我入黎傾啦.
我阿囝都試過....放左本ew係功課袋吾交, 變左欠交...

醒目開學勳章

好奇怪咁耐都未開始教常識,中文好似教第2課了!
net下個月先教?mr allen是否教reader?咁今個月教咩?
另外聽聞華中的舊生會下個月舉行步行籌款,but應該唔關小學事!!

原帖由 Holmanma 於 09-9-9 12:43 發表
bkfans123,
of course we all welcome you to chat here la~

1A2 mami,
My son told me that as Miss Wong is busy in distribute memos and the class is a bit noisy and hence she needs more time to explain.  ...

醒目開學勳章

想問大家知道那個英語8寶箱是什麼嗎?大家會JOIN嗎?

醒目開學勳章

各位1a2的媽媽:

頭先上網CHECK個仔的手冊,發覺他寫少了一項補充p4-5,是否即是"樂思中文26周"?
‹ 上一主題|下一主題