用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2010/11 聖保祿天主教小學小四
樓主: YongXin
go

2010/11 聖保祿天主教小學小四 [複製鏈接]

Hi Rattie,

你囡唔係讀 St. Paul's Convent 咩 ? 點解會去 SPSS 考分班試, 唔係你女又番去 SPSS

原帖由 Rattie 於 10-7-13 10:03 發表
所以d家長 (包括我) 恨囡囡做班長、風紀係有實際原因,唔係淨係想成績表上多個銜頭。
啱啱放低亞囡考分班試,見到有十零人嚟考 F2。

哦...明白哂 !

原帖由 Rattie 於 10-7-16 13:56 發表
Sorry 呀,我係講緊 SPCS。嚟考F2嘅都係。XongYin, 記得當年去咗邊班冇?
小一點揀班長? 多數揀d生得高d、大隻d,唔係點幫老師攞嘢。

Hi Rattie,

我想問下SPSS中一編班試係咪暑假7月1X號去SPSS考中, 英, 數(英maths)3科, 一舖過唔計你小五, 六成績 ? 其實係咪A班係我地小學精英班, B班就係過江龍既精英班, 其他C,D,E 多數係收番我地小六學生 ? 聽D媽咪講如果讀D,E班d老師唔多理佢地半放棄態度, 不過如果我女考到E班我都會叫佢比心機讀 :D

原帖由 Rattie 於 10-8-31 10:12 發表
講返 SPSS,有d平時成績唔錯嘅同學被編入D班,好唔開心。家長會有叫入咗 D、E 班嘅家長唔好責罵佢哋嘅囡囡。。。有入咗A班嘅同佢亞媽講定出年多數會燉去B班。。。
我見到唔少同學低小時成績好好,但後勁不繼,有直屬中學嘅 ...

Hi Rattie,

而家清楚哂喇, thanks a lot ! 唔好意思我唔記得左約你食 lunch tim, 開左學搵日出黎傾傾升中大計 :)

原帖由 Rattie 於 10-8-31 16:42 發表
SPSS中一編班試嘛,緊係用嚟編班喇,計中英數,計唔計平時成績?? errrrrr,CDE班都有SPPCS嘅學生。我知有個平時成績中等嘅同學 miss 咗個編班試,佢被編入D班,e個 case 我覺得有 reference 到佢嘅平時成績囉,否則都應該E硬喇係咪 ...

Hi Rattie,

你講得岩亞女今年小六要升中真係有得震無得訓 hehe..... 希望佢順順利利過到隔離, 編到邊班都無所謂中一努力d, 好彩科數有中英對照, 如果考全英就可能差d, 其實個編班試係咪考番小六下學期d課程 ? tks a lot !

原帖由 Rattie 於 10-8-31 17:56 發表
客氣客氣,亞囡學業緊要d,吃飯係閒事啫。編班試考嘅數係中英對照。

Hi Joanneka,

想問下你大女係咪係SPSS 讀緊F.2 ? 我想知道係咪一班有40人到 ? 如果編到D,E 班係咪自己一層 ? 聽人講A,B,C 班又另外一層, 好似令人覺得D,E 班係最差, 我女同我講上次小六畢業典禮, 佢同學等表演去左 SPSS既E班房, 見到D枱畫到花哂好恐怖, 佢同學同佢講死都唔讀E班 :)

原帖由 joanneka 於 10-9-2 13:06 發表
Rattie

唔該晒.
我大女上年F.1仲要DADDY幫佢攞書包.
今年F.2就要自己攞番, 佢話怕人笑!

明白哂 tks a lot ! 知道中一已經要讀19科係咪好辛苦 ? 一科肥佬/平均分唔合格就要 repeat ? 嘩 ! 成193人咁多點解睇學校website 又話得 180個位 ?? 其實除左B班係過江龍精英班, 其他4班係咪多數SPPCS 小六d學生 ?

原帖由 joanneka 於 10-9-2 17:51 發表
Hi chatroom台長

係呀, 大女升F.2, 上年學期尾有193人.
亞女話今年F.2 A/B 班係 3/F, C/D/E 班係 2/F.
剛問佢先知, 原來兩層課室的學生枱都有分別, 3/F 係新的, 但2/F係舊的.
不過校長成日講唔可以責怪入左D/E班的 ...

你解釋得好清楚呀唔該哂, 咁照計咪有48人升唔到過隔離中學, 即係一班起碼有12人升唔到都好多喎(有d驚呀), 不過我亞q咁唸cut左全級頭10名同尾10-15個果堆, 其實都係得28人升唔到姐, 哈哈~~

原帖由 joanneka 於 10-9-3 15:09 發表
chatroom台長

19科真係好辛苦, 比小學只得中英數常, 初初真係好唔習慣, 都唔知顧邊科好.
不過到下學期就會慢慢習慣.
主科中,英,數其中一科fail就要repeat, 如果係其他科, 就3科fail先repeat.
上年亞女F.1都有10個RE ...

係呀, 今年六年級要揀學校真係好煩, 其實我女都想升番隔離中學, 佢d成績普普通通中游份子, 第2間我又驚考唔到, 但唔考定間做 back up  又驚驚地, 好鬼煩 !! 第一round我都係唸住只填隔離一間, 其實第2round如果只想讀隔離, 係咪只填我地131(SPSS) 其他2X間全部都唔填 ? 多謝哂你呀, 希望我女出年9月可以同你大女同一間中學, hehe......

原帖由 joanneka 於 10-9-3 16:07 發表
chatroom台長

你女女就快要揀學校啦, 我當年都係好煩!
不過我諗如果一心一意入番隔離中學, 應該唔難瓜.
祝你女女入到心儀中學!

唔該哂我知道點填喇, 我都係唸住將自己鍾意到唔鍾意既學校排左位填落去, 不過有d家長同我講如果自己果間派唔到, 你填第2,3間好過自己既中學 e.g. marymount, st. francis 都唔會派到, 有可能派到好後.

原帖由 joanneka 於 10-9-6 09:45 發表
Hi chatroom台長

2nd round雖然你只係心儀SPSS, 但係保險D最好填埋後面個2X間. 因為如果你唔填, touch wood 派唔到1st choice, 電腦就會派一間無人要不知名的學校比你.

...

Rattie,

我想問下7月13號考果個全港中一分班試, 係咪只係考中, 英, 數3科 ? 同埋英,中文2科係咪只係一份語文卷 ? 駛唔駛考埋聆聽, 因為我見六下第2次test份語文卷考埋聆聽. Tks a lot !

Million thanks !

原帖由 Rattie 於 11-3-4 14:23 發表
no, no listening.
and I dont think the school test has anything to do with the pre S1 assessment.
obviously this was the pattern of last year only.
‹ 上一主題|下一主題