用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網小一選校 (2010-2011)
go

16網小一選校 (2010-2011) [複製鏈接]

醒目開學勳章

我係NET14, 如我係NET16, 我都好想將培橋放1ST CHOICE, 因我好欣賞校長同教職員的教學態度及以學生為本的精神, 我成日覺得校長給我鮮魚行校長的感覺, 對學生好關愛, 事事親力親為!!!

原帖由 TSEHANG 於 09-7-24 11:29 發表
是16綱!
我仔仔今年派了第二志願明德學校!都是我心水, 因本身不是太喜歡培橋!又吾想仔仔去太遠!柴米太多人又派吾到!所以你們要想清楚!

醒目開學勳章

"基灣"都好"騫", 曾想跨區選, 但而家卻步了!!!

原帖由 kikiboy 於 09-7-30 10:22 發表

態度係好 “hiu” 張, 但佢講嘅又係事實黎嘅, 如果唔係又點會咁多人爭磞頭呢? 佢仲講到有d令家長知難而退咁嘅感覺添. 總之每間學校都佢長短處, 我覺得我哋應該揀一間適合自己仔女讀的學校. ...

醒目開學勳章

AGREE....仲有以中籤率計, 北官會好d, 因軒官已行小班, 而且佢唔只係地區名校, 好多人都會跨區入表, 尤其軒上!!! 已上純粹個人意見, 只可作參考!!!

原帖由 JustinJustin 於 09-9-9 11:54 發表
軒小, 睇吓你有幾多分, 15-20以上, 才可以抽。
北官(英皇道), 都係15以上抽, 但北官(雲景道)10分都OK, 到時叩門都得.
我覺得軒小搏吓好。

醒目開學勳章

由於救世軍韋理夫人都係心目中好多人的首次選,大抽獎時放三/四選有點進取, 保守之計應d放第2, 而3rd 志願應放較次熱那些吧!!!

原帖由 kikiboy 於 09-9-9 13:05 發表

曲曲,
救世軍韋理第三/四都有機會?

醒目開學勳章

我不敢胡亂俾意見, 此終每個人搵心儀學校的目標都有所不同, 我只可以我所知去你推斷一下你的選擇是進取定係保守型吧!!!不如你講下你心儀邊幾間??? 睇下可唔可以幫下你分析一下....另見你無提及甲部, 你甲一唔會選net16??? 會選跨區??? 因net 16有d學校要自行選佢, 甲一&乙一都係選佢先有機會叩門成功, 否則雖然會俾機會interview, 但唔中多, 除非小朋友非常非常標青!!!

原帖由 katiebbmama 於 09-9-9 13:19 發表
臻媽,

請問您會點揀16網呢 ?
乙1
乙2
乙3

請指教, 謝謝 !

醒目開學勳章

以round 2大抽獎計, 算是一個保守之選, 唔敢話係100%中, 但中籤率一定俾選基灣(愛蝶灣)/柴米高!!!

至於教學模式, 而家大部分小學都是傳統+活動, 尤其低年班時, 呢方面唔用太擔心吧!!!

今個星期六去參觀一下, 去實地考察下係唔係真係你心儀吧!!!

救世軍韋理夫人紀念學校
12/ 9(
) 14:30-16:30
http://www.annwyllie.edu.hk/newwebsite3/

原帖由 kikiboy 於 09-9-9 13:44 發表

如果放第一係咪都算好穩陣呀?

醒目開學勳章

救世軍韋理夫人唔係次熱呀, 好多人都會選第一, 同丘佐榮一樣都好多人選, 不過當然唔及2間基灣/柴米吧!!! 所以如要選, 2間基灣/柴米必然要放第一, 如2nd / 3rd 仍要熱門/好口陴, 咁放韋理夫人/丘佐榮/明德/愛秩序灣或會有機會中首3志願......

原帖由 katiebbmama 於 09-9-9 13:57 發表
曲曲,

多謝您既回應, 其實第一輪人人機會均等, 當然冇咩唔妥, 但最大憂慮就係今年小班, 第一ROUND 自選得25個位, 真係唔多, 6月既叩門位又相對減少, 我自己睇就覺得始終唔同剛過去既6月囉, 當時似乎都有好多軒下既 ...

醒目開學勳章

2者比較, 北官機會係大d

原帖由 paltiBB 於 09-9-9 15:05 發表
臻媽,

我只有15分, 以你意見, 既然軒官上已行小班, 而且多人跨區入表, 咁入北官機會係咪會大d??

醒目開學勳章

既然心儀北官, 此校很好呀, 係net14大熱, 收生人數同丘佐榮差唔多......除非你覺得有某方面丘佐榮非常優勝, 否則一心一意留番喺net14吧!!! 以收生額, 兩間一樣.....

原帖由 paltiBB 於 09-9-9 15:13 發表
臻媽,

若我1st round 跨區選16網的丘佐榮入的機會大嗎?? 它是否東區的大熱??

醒目開學勳章

我聽學校d家長都係咁講...因為佢想同隨離間舊基灣齊名, 又想d學生可較順利入讀婦女會中學吧!!!

原帖由 曲曲 於 09-9-9 18:54 發表
個人覺得丘佐榮比北官更谷, 有錯請更正.

醒目開學勳章

請問你舊年填表時係唔係已經喺"特殊需要"果欄有填呢? 之後有d咩做? 可詳述一下嗎....thx!!!

原帖由 patpat234 於 09-9-14 23:13 發表
dear all,

其實14,16網既學校差極都有個泡.始終唔掂果d都已經殺左...

我當初只係有幾間絕對唔想我大仔入.

杏花救世軍---之前講過原因
明德----唔歡迎特殊學習需要
慈幼---一來男校,因仲有個妹,二來老師同校長溝通 ...

醒目開學勳章

咁10月交表後起到ROUND 2派位前有否收到教署通知要再作評估??? 如有....由入表到出派位結果, 封信會寄往我家嗎??? 有D咩會寄到我家??

原帖由 patpat234 於 09-9-14 23:40 發表
我有填.

因為學校唔會因為你有填而去選擇唔要你.
學校除左扣門位外,佢地係冇得選擇,
所以呢隔填唔填都影響唔到派位結果.

之後我乜都冇做...只係比阿仔返訓練中心小一適應班.

到學校收左阿仔,佢地會自動同我地聯絡 ...

醒目開學勳章

如喺醫院睇開st, 呢份問卷係醫院主動俾嗎???

原帖由 kikiboy 於 09-9-15 08:57 發表

5歲有一次升小一評估, 我個仔填咗問卷, e生睇過要安排5歲半做評估, 呢份報告主要係交到佢第時讀果間小學.

醒目開學勳章

小朋友讀正常幼兒園, 排咗一年終於由早2個月開始可於醫院接受言語治療(評估結果只有發音不準問題, 表達能力超出歲數9個月, 已做咗3次, 約每月一次), 咁而家應該點做, 請指教!!!

原帖由 patpat234 於 09-9-15 12:29 發表
臻媽,

教署唔會再同你評估o架,如果你本身小朋友係有特別需要,已讀緊E位或I位,你依家要同評估中心預約,做返個升小一前o既評估.
其實依家先約已經遲,不過照約照做,到時會比返報告你,到學校收左小朋友後問返學校果邊會 ...

醒目開學勳章

多謝回答, 小朋友只是發音不準, 問題很少, 沒需要讀秉收位...

唔好意思, 我主要想問問我填選校表時是否需於特殊需要一欄填"8", 另入表後教統局會發信通知我去再做評估嗎?? 還是填這項只是讓教統區派位時通知學校, 留待學校做評估+跟進呢??

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-15 20:25 發表
醫生有建議讀秉收位嗎? 如果無, 只做st都足夠了
似乎問題唔大呢, 有時做下口肌訓練已經可以解決問題喇, 加油!
另外, st可以考慮協康, 佢地經驗比較豐富, 不過要$600/50分鐘, 都要排大概半年呀!  ...

醒目開學勳章

多謝各位的回覆呀....

我仲諗住填咗, 其間教統局會安排再去做評估方便開學用添, 咁月尾番醫院覆診時問問治療師先!!! 另想問問如自己要求先作評估應聯絡哪裡呢???

原帖由 patpat234 於 09-9-15 22:51 發表
如果只係發音唔準,而你又想上到小學有支援咁就填埋都冇壞.

教統局係一定唔會通知你再去評估,一定要你自己要求o架.
如果你本身有醫院跟緊,可以同醫生講要求做多份評估,而呢份評估係你正式註冊後通知返醫院,佢地會sen ...

醒目開學勳章

評估已做, 治療亦在進行中, 只是基於要報小一, 我想問問如我填了小朋友係語障("8"), 派位期間教統局會否安排我再作評估呢? 抑或是都小朋友將近升小一時醫院方面(小朋友在醫院接受每3個星期一次的治療)會出REF. LETTER俾我交俾學校呢????

原帖由 JustinJustin 於 09-9-16 09:06 發表
在大口環做語言治療, 每半年會作一次評估進度,
如要私人做評估去協康問.

帖由 臻媽 於 09-9-16 02:07 發表
多謝各位的回覆呀....

我仲諗住填咗, 其間教統局 ...

醒目開學勳章

小朋友係由健康院直接寫信去醫院排期做ST, 在醫院做緊ST SERVICES, 於醫院1ST ST 時做過評估咋....或許佢只係發音唔準, 所以無社工跟, 亦無須要入讀特殊學校!!! 我今日打過去問, 佢地話叫我照填, 派位期間會有人CONTACT 我睇下小朋友有咩問題, 或有機會做次評估, 然後將資料SEND番學校, 好等學校作出安排吧!!! ANYWAY, 多謝各位的回覆!!!

原帖由 patpat234 於 09-9-16 10:57 發表
我仔因為係讀e位,除左訓練會去返早期訓練中心外,之前o既評估都係响兒童智力評估中心.

你仔仔除左健康院之外去過邊到評?係咪直接去大口環評估?如果係,你打返去問返果邊d社工,叫佢地幫你安排返.
應該每個case都會有個 ...

醒目開學勳章

兩間也是好學校, 升中派位也很理想, 在乎你著重什麼.....如想小朋友比較輕鬆+愉快學習, 應該北循下午(=丹拿山循道)會較適合!!! 過去兩星期2間學校的分別都有OPEN DAY,你有去過嗎?? 你喜歡哪間多點???

我個人較喜歡北循....因教職員+學生都很有禮及有善, 課程亦加入了一些新元素:戲劇, 而且係全新校舍, 我想小朋友會讀得開心D啩!!!

原帖由 PAMLAM 於 09-9-16 13:24 發表
比啲意見呀!!

醒目開學勳章

今年同舊年係無得比, 因舊年仲係半日+舊校舍, 好多全職的家長會選擇全日制學校, 所以15分入北循(下午)的大有人在, 但新學年轉全日制, 所以今年OPEN DAY比舊年多好多人, 而且座無虛設添.....不過果日聽到由於學校今年世襲位果30%應該用唔哂, 所以餘額會俾計分的去抽, 因此15分應該係有得抽, 但有幾多個位俾15分呢? 機會率有幾高呢??? ....真係是乎你的對手手持幾多分入表, 得唔得真係睇運氣吧!!!

原帖由 小心女人 於 09-9-16 13:49 發表
臻媽,
我就係心儀丹拿山循道, 去完佢地open day, 我既感覺同你一樣, 所以好想比我仔讀, 但我得15分, 你有無聽過上年有無人15分都可以 響自己分配學位度入到呀?  我係跨區, 1st round入唔到, 之後都無乜機啦!!
...

‹ 上一主題|下一主題