用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎? ...
樓主: 29102011
go

交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+oooasis+於+13-12-12+發表請

原帖由 龍校之友 於 13-12-12 發表
Ooasis,上了EK之後,才明白香港有不少家長存有 “你吃了我的生蠔” 和 “你霸佔了我的學位” 的心態。這種 ...
生蠔放耐了唔食好易壞!逾期不吃,不如等餓的快D有得吃!

引用:其實酒店沒有明文規定,那位食客也沒破口大

原帖由 rbg2011 於 13-12-12 發表
其實酒店沒有明文規定,那位食客也沒破口大罵而接受現實。點知果幾個big 6 仲要大大聲"我有10只啊" ,面對果 ...
可能大家時代不同了,未有Jupas前,好多師兄師姐都有好幾個offers在手慢慢揀,揀到未先放番D科出來,有見及此才有jupas的出現,希望能公平分配學位!可惜K1學位未有Jkpas,而且沒有統一計分,不能說未有offer的是技遜一籌,有多個offer的也許不只是運氣罷!將心比己,除非有特殊原因,可必要keep住甘多呢?

引用:Quote:原帖由+igmp+於+13-12-13+發表可能大

原帖由 龍校之友 於 13-12-13 發表
之前有位媽媽說過,留位是要用錢的,肯多付 $660 / $1320 或其倍數去留位,一定有她的苦衷。不明所以就群起 ...
同教小朋友一樣吧,無得迫,越迫越難攪,侮辱攻擊沒有什麼得著,自己好也想別人好,揀定了就放出來,下一個未必是這裡一時心急失言的家長,但可下一位可能放棄另一個學位,連鎖反應下,人人搵到心儀學校!未揀定就再努力揀,如果有五六七八碟,把一定唔食的退回給酒店!

引用:Quote:原帖由+igmp+於+13-12-13+發表可能大

原帖由 龍校之友 於 13-12-13 發表
之前有位媽媽說過,留位是要用錢的,肯多付 $660 / $1320 或其倍數去留位,一定有她的苦衷。不明所以就群起 ...
同教小朋友一樣吧,無得迫,越迫越難攪,侮辱攻擊沒有什麼得著,自己好也想別人好,揀定了就放出來,下一個未必是這裡一時心急失言的家長,但可下一位可能放棄另一個學位,連鎖反應下,人人搵到心儀學校!未揀定就再努力揀,如果有五六七八碟,把一定唔食的退回給酒店!

tiggeryyw    發表於 13-12-13 08:27
tiggeryyw  我在你的留言下支持你。你現在要佢地應有的東西,你放棄喇!我希望我地既行動,已幫到自己仔女,也幫到其他小朋友和媽媽  發表於 13-12-13 08:26
‹ 上一主題|下一主題