用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 KM K1 am class 報到
go

KM K1 am class 報到 [複製鏈接]

HI!我囡,CARY,都係K1CA
原帖由 kerkermui 於 10-8-30 17:11 發表
K1CA
恐龍仔!

請問有需要報學校興趣班嗎?
無校車,好麻煩.

咦, 好多同學仔都3歲幾, 我女(0711)會唔會係全班最細?

Hi! 恐龍媽,我耐唔中都有睇你個BLOG架,估唔到小朋友做埋同班同學TIM!
9月1-2我都要返工,無去學校,第一日係DADDY陪,第二日係姑媽陪堂,所以無睇到壁佈。

班主任係咪會打電話比每個家長?我無接過學校電話WOR。

我囡係細囡都擔心跟唔跟得上,不過學校係有辦法!我囡返學幾日我已經見到有D進步。EG。油顏色,以前無耐性亂畫,依家會小心左,邊油邊講:要小心D,唔好出界。

家長會當日我有去,班主任比我感覺幾陽光,希望亞囡會鍾意佢,聽教聽話。

原帖由 kerkermui 於 10-9-8 20:21 發表

有無留意課室個壁佈板呀?
c班都應該有2個小朋友11月出世架!

頭先班主任打俾我..講返仔仔返學嘅情況, 無乜問題, 係成日做埋d危險動作同坐唔定! 我問老師, 有無同N班個班主任傾過, 佢話有~  希望吳老師都好似黃老師 ...

20/9(NEXT MON)帶燈籠
原帖由 fafa_yim 於 10-9-15 15:54 發表
仲有個問題。家裡放的那本---唱遊100分
唔知大家有無睇到,我唔識唱d歌喎,咁點同阿仔係屋企唱?點解無CD派埋架?

之前好似睇到張回條,話要帶燈籠回校,但e家搵緊都搵唔番出來tim.......幾時要帶呀?唔該晒。 ...

問功課:
1.
P.7,Phonics for kids
Date: 22 sept 2010
即係要唔要做?
"listen carefully. paste on the correct sticker."
我揾唔到sticter!

2. My Activity Bk 1
p3-4
無日期印, 要唔要做?

THX

i have the CD!
原帖由 kerkermui 於 10-9-18 21:53 發表

1.
I ingored that one.. we dont have a CD~

我諗住順其自然,無打算刻意温習.唔使緊張啦!
原帖由 fafa_yim 於 10-9-18 18:02 發表

我地班都有字彙溫習,有無留意有一句:評估前請加以溫習?
好有壓力呀。要識41個字,大家努力。

唔訂普通話輔助教材law.
不過,我有訂雜誌.

生日快樂! 原來係你仔仔生日.
我女只係識講有個藍色Boy生日, haha! 仔仔係咪著藍色衫?
原帖由 fafa_yim 於 10-9-24 17:37 發表
想問下:生日會係咪只要帶個生日袋(裝通告袋同茶點?)返學校就ok?

我今日以為要拿書包回去,點知書包裡的東西全部無郁過,功課都無收。

阿仔今日生日會,主角之一,唔知玩得開唔開心呢?

佢話去左影相相,有個Thomas cake。

其他 ...

我囡又無咁情況喎,相反越來越喜歡返學。
反而我擔心亞囡係咪跟唔到課程,問佢隻隻字都唔識讀,連同學名都只係講到一個。
原帖由 fafa_yim 於 10-10-6 10:19 發表
最近仔仔唔知點解好似唔係好想返學咁。
每朝起床,樣樣拖慢來做,擦牙洗臉,食早餐,著校服,樣樣都慢,搞到有時坐校巴都遲少少。

問佢返學係咪有唔開心,佢又話開心喎。
但一著校服,就話唔想著。

你地的寶貝有這情況嗎?可以怎樣改 ...

邊本叫"主題書"?
老師留左字條叫唔使帶.

PS 天氣轉涼,大人,小朋友都要保重

你地家長義工團會去邊幾日呢?
‹ 上一主題|下一主題