用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 控制近視加深的藥水
go

控制近視加深的藥水   [複製鏈接]

請問有冇jm可分享下心得?有冇小朋友用過呢種藥水?
今日帶小二孩子去檢查眼,近視深得好快,有500度,醫生建議用呢隻藥水,可控制加深速度,因我唔了解,所以希望有經驗的爸媽可分享下,謝謝!
   23    0    0    0

回覆 史丹福 的帖子

非常感謝你詳盡的解答!依家8歲,藥水要晚晚堅持滴,直到12歲,好長時間。其實我都擔心副作用,始終都係藥物。
但真係好擔憂會否到六年班就去到1000度。
政府醫院的醫生就建議可嘗試滴䓱水,
而私家的就話戴矯視眼鏡(呢種我唔考慮)。
煩惱中...

回覆 Ving 的帖子

有兩隻,含 防腐劑&不合防腐劑,前者每年6 -7千元,後者每年要萬幾.

好多謝各位,
如果長期滴, 真係會擔心會對隻眼有影響, 始終都係藥物.
但如果以每年增加100度計, 真係好快就會1000度, 令人擔心啊!
依家應該唔係太多人願意嘗試, 等我再了解多D才作決定.

回覆 scyauchris 的帖子

你囡囡也是眼球問題嗎?

我都對孩子深近視有疑問, 為何甘年幼就甘深近視, 直至上星期才知道原來是眼球比常長左少少,
所以加深會快好多.  我都同你一樣, 佢好鍾意睇書, 我試過限制佢睇書, 做習作 , 但都係控制唔到
度數加深.  依家好多小朋友都有同樣的問題,苦了孩子, 亦苦了家長.

回覆 naughtybj 的帖子

矯型鏡, 都有試, 但如果處理唔夠亁淨,好容易發炎.

約左去見眼科醫生,再了解多D

仲未去見醫生,個心有D亂,因爲真係擔心用左藥水唔知
會出現咩情況.

回覆 史丹福 的帖子

你去邊間診症?

回覆 silvia_ng 的帖子

阿女依家幾年班? 我呢個2年班就差唔多500度, 可能6年班就1000度,  佢係鍾意睇書既人, 唔難想像好快就過千度,.

silvia_ng  呀女而家4年班  發表於 15-1-27 09:11

回覆 sumyiuma 的帖子

冇試過啊,

回覆 史丹福 的帖子

上網睇下,你睇呢位醫生都唔錯, 反而我去見個位,係網度check唔到, 亦有可能我打錯左佢個名.

回覆 Ving 的帖子

有多少影響, 我自己都係睇書導致近視, 有個friend一路都keep住100, 但返左兩年夜校, 日頭返工, 甘都加深200度, 做家長好難抉擇, 我個仔一年班全年,二年班第一次考試成績都算滿意, 但二年班第二次考試英文就跌左好多, 因為呢次考試我限制左佢睇書,溫書, 習題都做少少,  我心情都好矛盾, 睇得書多,度數加深快, 但睇得少,做得少,成績又倒退, 如果三年班入精英班仲慘, 功課多, 相信有眼疾小朋友d家長都有呢個惱.

回覆 艾艾 的帖子

對眼有事,真係好難受. 但學業對高小以上學生來講又有其重要性, 樂觀者就好好少,否則就會影響小朋友的性情, 有時真係幾難取得平衡.

用心良苦啊! 呢D感受只有自己先知道 . 不過事事限制, 都會有唔好既地方. 我有個friend 得一個女,  驚阿女學壞,或識到d無心向學的朋友, 事事都管得好嚴, 阿女去街佢都偷偷跟去, 又check 手機,又check 日記, 搞到自己都好辛苦, 但呢片苦心,阿女完全唔了解, 結果兩個成日都吵架,  吵左有幾年, 好彩到左中三個年, 阿女先明白阿媽既苦心, 依家兩個感情都唔錯, 但唔係個個都甘好彩.

回覆 joyce1234 的帖子

可否分享多少少,因明天就要去見醫生,謝謝

加油啊!

今日要去見醫生,心情矛盾中。了解清楚,再决定用唔用。

回覆 Aerosol_Ma 的帖子

你小朋友依家用緊邊隻藥水?用左之後會有不適嗎?
‹ 上一主題|下一主題