用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 控制近視加深的藥水
樓主: yanyan68
go

控制近視加深的藥水   [複製鏈接]

回覆 史丹福 的帖子

意思,呢幾日太忙, 所以冇上來.  果日約左醫生, 都去到半路, 我美國的表妹打電話來,
佢自己做左激光, 依家好多後遺症 , 依家要靠滴人造淚來放鬆雙眼, 佢話靠藥物來控制度數
亦會有不少副作用, 我自己睇過D網頁, 亦係有講到唔少副作用, 例如怕光, 戶外要戴太陽眼鏡,
唔係個個都適合戴, 都係要試左先知, 都有機會引發視力模糊,,,青光眼等.......所以我驚左,唔想去博,  
眼睛真係唔同手手腳腳, 或者係我無膽吧.  
       星期日同個眼鏡鋪老板傾,  佢叫我唔好攞個仔對眼去做試驗, 佢話佢個小朋友細個都係深近視,
到大大下度數就穩定左, 叫我唔使甘擔心.
       各有各講法, 亦因人而異, 其實就算我依家放棄左滴藥水治療, 但還是會擔心,  或者再觀察下有咩
情況, 遲D再做打算.

史丹福  就係不同做法都似乎有其道理,令   發表於 15-2-4 20:51
史丹福  就係不同做法都似乎有其道理,令   發表於 15-2-4 20:50

回覆 babybear 的帖子

我都試下用你既方法,  睇下對眼度數加深情況如何. 希望唔好甘快過千度.
其實有好多家長都有呢個煩惱, 真係令人幾頭痛下.

回覆 scyauchris 的帖子

敏感會擦多左眼, 會有散光, 阿仔今次去Check眼 ,  之前冇散光, 但半年內竟然增加100度,近視又深左100, 仲係左眼,
右眼就冇增加,  通常右眼增加既機會率會大少少.   
       近視可能會比正常視力的人更傷神, 阿仔每日放學返來都會好累好累, 但又冇可能俾佢完全唔溫書,有時都會強逼佢溫書, 彈琴, 之前仲學兩科公文式,  做晒呢d野之後, 其實真係超累, 擦眼的機會更多, 散光亦會加深.
       有時自己都係度諗如果當初唔好逼佢死做, 對眼會唔會冇甘深呢???

時間過得好快, 甘快就一個月有上來傾啦, 好對唔住, 因為近排比較忙,.
因為我之前冇聽醫生話(建議我去用藥Atropine),所以上個月再去醫院覆診時,
醫生同我分析,話如果呢幾年唔控制個度數,到12歲時真係會有上千度, 佢仍堅持我地去試,感覺得到佢係真心的, 決定權在父母手上, 呢個決定真係好難, 因為真係怕未來的副作用.

呢段時間阿仔經常擦眼, 應該係敏感, 甘樣擦, 散光一定會加深.  

回覆 little_yolky 的帖子

其實痕真係好難控制唔卒,今日買左本書《視力回个復眼球操》,話即使近視1000度,都能恢復視力。仲未睇,睇完再分享。

回覆 史丹福 的帖子

雖然我依然未俾囝囝用藥水,但內心難免會時刻記住此事,擔心度數加深。你小朋友用0.01%?系咪12000/年,半年俾
1次,無防腐劑果隻藥水?

回覆 tutik 的帖子

我都買左呢本書,唔知是否有效?1000度都可減到唔戴眼鏡.keep住做眼操真係有效果嗎?

前幾日聽xx的視光師講座,佢都唔系太建議滴藥水,
若想做更全面的視力檢查,去邊度會好D?
理工護眼中心好唔好架?

回覆 joyce1234 的帖子

我都認同你的觀點,風險真的很重要!
‹ 上一主題|下一主題