用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? ...
樓主: kiteli
go

SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? [複製鏈接]

SH & SPK ARE GOOD SCHOOLS.   IF ACCEPTED BY BOTH OF THEM, THAT'S REALLY DIFFICULT TO MAKE A DICISION.  

I believe SH and SPK are good schools.   But i gave up SH and chose SPK last year becasue SPK既程度低. I don't think a kid need to learn so much.

原文章由 Mui_Chu 於 08-3-22 08:24 發表
I think 95% will accept SPK rather than SH

有9個唔收,180人減10個男仔,9/170=5.3%唔收讀小一, 都好,比例唔算高,聽講K3開學大概10月份,小學便會通知取錄與否,如果唔收,我還可以參加政府的第一輪自行收生和第二輪大抽獎.唔會失預算.OK LA.

原文章由 開開心心 於 08-3-25 23:25 發表
我認識其中一個媽媽, 她的女兒就是升不上小一, 她問校長, 校長說沒有位, 但不說為什麼她的女兒不能升上小學, 我問她, 她說除了她, 有大概8個都是這樣, 不計男孩子, 這是統一派位前的

呢個係聽返黎, 試過有個小朋友收左上小學, 但係到註冊個日, 家長記錯日子, 錯過個註冊日, 學校當佢放棄, 唔肯再收. 所以個D收左既, 記住唔好miss 左個registration呀, 無得求情架

回覆 #1 Sindy 的文章

唔公平,咁你話要點至公平呢?人人都有書讀,有幾唔公平?
考小學同考幼稚園一樣,考上的當然有很多選擇,考唔上或waiting的便要繼續努力想辨法,但無論如何,唔會有小朋友無書讀.
就算有家長8/9月才交d位出來,相信很多人都已經向其他小學註冊,為何wait 到便安排轉校呢? 如果唔認同呢d安排,為何還要接受?

Quote: 但係幼稚園生可以hold小一私校位直到九月份開學時/八月暑假時,你覺得同時hold兩邊位公平嗎?

如你所言屬實,好似SH會優先安排比位佢自己幼稚園的學生,你覺得對其他想考SH小學的小朋友會否唔公平???

原文章由 Sindy 於 08-3-29 12:07 發表

升小一,唔好話呢幾年,我大女都中學,從來都係只要有誠意,一心一意讀既話,就會收晒(私校),無聽過話有人唔收,除非佢又走去計分,又走去搞珠,就算係津校,只要自行同搞珠(第一)都有揀佢,佢都會想辦法,真係去唔到聖心,嘉 ...
‹ 上一主題|下一主題