用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女兒想參加中、英文作文比賽
go

女兒想參加中、英文作文比賽 [複製鏈接]

rubycourt 發表於 17-9-1 22:30
有邊d中英文作文比賽認受性高又可不經學校申請,謝謝!

Young post
Short story competition, summer 同winter 兩季各有一次。summer 剛完,等winter.
教協每年都有比賽,另外可投稿中學生文藝月刊,好作品可入選年度評選

其實作文比賽好多,貴校無post 在內聯網?

suliyah    發表於 17-10-26 13:17

rubycourt 發表於 17-9-2 11:59
先謝謝你的回應。小女學校我在去年也見到有post上網關於作文比賽,但我唔清楚是否一定要經學校選才可參加 ...

http://www.hkywa.com/
Hong Kong young writers awards
呢個比賽要學校本身登記先,然後透過學校交作品。
不知其他學校做法如何,小女學校不會篩選學生,只負責做行政程序,所以經學校報名並無不便

我近年發現,中英作文、閱讀報告比賽很多很多,必須経學校的約佔一半。

11JJ22 發表於 17-9-13 20:07
Young post 係投稿形式嗎?
online send 給file 去, 非常方便, 連form都唔洗填
‹ 上一主題|下一主題