用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 瑪利諾修院學校家長交流區
樓主: smallfoothk
go

瑪利諾修院學校家長交流區   [複製鏈接]

民政事務局局長劉江華今日(九月二十一日)主持首屆多元卓越獎學金頒獎禮,表揚二十一名在非學術範疇表現優異的獎學金得主。

為提倡多元卓越文化,民政事務局由本學年起推出「多元卓越獎學金」,以全額資助模式資助大學及專上院校,每年錄取共約二十名在體育、藝術、社會服務等方面有卓越成就的本地學生,修讀學士學位課程。

其中一名得獎者:應屆中六畢業生, Janet Law, 她是網球高手

過去四年DSE成績統計

http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/plan_stat.htm

Please be advised that we are uncertain at present as to whether there will be vacancies in our Form 2/ Form 3 in the coming academic year (2016-2017). If there are vacancies and we decide to admit new students, selected applicants will be invited to attend an entrance examination in late May/ June 2016.  Interested applicants can download the application forms (both Form A and Form B) from our school website and return the completed application forms to our school office during office hours (9:00 a.m.–4:00 p.m. on weekdays and 9:00 a.m. – 11:00 a.m. on Saturday) by 13 May 2016 (Friday).

http://yp.scmp.com/news/features ... ld-youth-day-poland

annakuromi 發表於 16-10-11 16:10
有end lit 書單推介嗎?想改善英文!
入學校ecampus, 有The Hylda Christie Book Award 2017, 附件介紹各級合適的reading list

Janema 發表於 16-10-29 11:14
請問各家長知唔知學校今屆DSE成績呢?

詳細的未知, 初步知道是歷年來考得最好一年

入學校網頁可以看到過去四屆的平均成績

http://mcs.edu.hk/mcs_1213/plan_stat.htm

今年的成績, 應該稍後annual report 有簡略介紹, 例如3322%, 入讀大學%

唔好問每科幾多人考5/5*/5**

咁多年都無詳細講過

2jkidsfather    發表於 22-12-19 21:19

Janema 發表於 16-10-31 12:38
謝謝MC1128!
請問多一句,入三大、英美名校多唔多呢? 入神科嘅又多唔多呢? 就算非官方的消息都想知道吓。 ...

你可以入網頁睇school report, 入本地大學之中, 入三大佔六成-七成

MCS同學很少很少入嶺大, 教大。 我認識有女生, 寧願讀asso 搏番入三大

每年一兩名入oxbridge

今年入醫科算多

2jkidsfather    發表於 22-12-19 21:19

http://mcs.edu.hk/mcs_1213/reports/schrep1516.pdf

果然今年DSE成績相當理想, 希望繼續保持

b3410 發表於 16-11-26 23:11
請問各位MCS家長, MCS 自行收生的50幾個位中,大概有幾多可以比外來的同學考? 謝謝 ...
沒有確實數字, 但由於小學部小六人數少於中一學額

相信中學部可以利用統一階段的直屬位收小學部學生, 故此自行位應有好大空間收校外精英

b3410  多謝解答!  發表於 16-11-29 16:34

munce 發表於 16-12-26 17:14
中幾可以外出?
中一一定要留校午膳, 中二開始可以外出用膳

munce 發表於 16-12-26 17:14
附近冇乜食肆,九龍城又遠,是不是大部分學生留响飯堂午膳?
是的, 大部分留校

午膳選擇:
>留校吃飯堂食物, 其實選擇都唔錯, 但多吃了或嫌悶
>自己帶飯
>這間中學好有趣, 歡迎家長送飯
>有紅色小巴午膳時間專門來車她們去九龍城
>叫外賣, 在校門pick up , pizza, M記都有
>附近的選擇, 遠少少去喇沙利道快餐店或明愛賓館餐廳
>不少學生光顧附近球場小食亭, 更多幫襯專門午膳時間來的流動飯盒車( 注意無牌)

angelki 發表於 17-1-9 15:43
叫外賣點樣打電話去叫?
好問題

學校內是不准使用手機的, 但同學偷偷使用很普遍, 另一個方法是站在學校門口打電話

我女不敢犯規, 曾叫我訂外賣, 佢自己到時pick up , 我拒絕了, 太麻煩, 吃午飯問題由佢自己搞

有時, 見到中午有蛋糕送去, 應是有同學生日, 我覺得幾開心, 能在校內與同學們一起慶祝, 應是美好的中學生活回憶

angelki 發表於 17-1-9 16:00
偷偷地打電話,我女一定吾敢做
另外想問下返學時間?
早上八時前回校

放學時間要按不同的時間表, 仲有分夏令時間

我一向無理真實的放學時間, 因為放學後可能有活動或個人原因留校

angelki 發表於 17-1-9 16:23
Thx MC1128, 上到中學都有夏令,真係太開心了
別客氣

希望你從我的回覆中, 感受到MCS是一所給予學生適度自由空間和時間的中學

b3410 發表於 17-1-16 22:12
請問各位MCS家長,中一暑期有無升中適應班?如果有,通常在幾月?
其實唔算適應班

睇番校曆, 中一新生, 除了回校註冊, 考pre-s1, 仲有orientation day , 去年是22/8

b3410  多謝解答!  發表於 17-1-18 17:48

munce 發表於 17-1-17 09:41
想問MCS家長,上學和放學時間是幾點?
有沒有冬令和夏令?
考試是聖誕前還是之後? ...
8點上堂, 放學時間視乎不同的timetable , 通常周五的時間變化更大, 可能早或晏

有分夏令時間

考試兩次

mid-year, 聖誕前

final exam 是六月

仲有common test

ymc2727 發表於 17-2-19 10:46
想問去年有幾多同學成功考入中大及港大醫學院呢?
聽聞有十幾人, 成績好好
...
我最新聽到話16, 之前以為是11-13, 的確是好好成績的一年

angelki 發表於 17-4-4 22:51
請問學校多吾多同外國學校交流或暑假遊學團?
我記得有法國學生、北京學生來校上課

同北京的中學有交流, 除上課外, 可參加計劃, 大概聖誕期間北京學生來你家住, 然後你女復活節期間去北京人家家裡住

有見過去台灣的團

學校沒有辦暑假遊學團, 好多學生自行報外間的英美名校暑假遊學團

另外, 外界不同團體/機構舉辦很多各種各樣的交流/遊學團, 有免費, 有資助, 有收費, 學校提供大量資訊, 學生自行選擇報名參加

Hoba15 發表於 17-4-28 11:31
MC1128, 請問中學部有無校車或保母車呢?  謝謝!

沒有學校營辨或外判的校車
但小學部有,有中學生繼續乘搭

九龍塘是學校區,好多街車,可以問問

BigBBoy 發表於 17-5-13 15:33
請問MCS 會留班嗎?

‹ 上一主題|下一主題