用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 瑪利諾修院學校家長交流區
樓主: smallfoothk
go

瑪利諾修院學校家長交流區   [複製鏈接]

BigBBoy 發表於 17-5-13 19:23
請問怎樣才會留班呢?
初中同高中的留班好似不同

高中, 若四個Core中,有兩個補考仍不合格, 再加一個X(即選修科) 不合格便要留班 (我未查資料, 隨時recall ,希望無錯)

學校在mid-year, 同final exam之前, 會派發一份累積成績表, 若家長發現有科目落後, 可以敦促女兒考試前加油力追

具體的升班/留班條件, 有一份派給家長的資料內備有

BigBBoy 發表於 17-5-14 21:26
我囡仍是初中,沒有留意有没有學校資料關於升留,謝謝你MC 1128。
唔好客氣

23/5 派accumulative report

如果擔心,可以打電話問吓班主任

BigBBoy 發表於 17-5-15 07:54
Thank you Gudettama
in order to be promoted, a student should obtain a satisfactory conduct
grade, an overall passing average of 50% as well as passes in a certain number of academic subjects, two
of which must be either English Language, Chinese Language, or Mathematics. Forms 1 & 2 students
need passes in 9, while Form 3 students need passes in 10 academic subjects. Forms 4 & 5 students need
to pass in 3 out of 4 core subjects (English Language, Chinese Language, Mathematics (Compulsory part)
and Liberal Studies), pass in 2 elective subjects and attain a general average of at least 50 marks.

學校已發出資料

BigBBoy 發表於 17-5-23 17:10
請問MCS 會舉行暑期外國遊學團嗎?
就我所知,是沒有

munce 發表於 17-6-24 15:13
想問中學音樂科仲要唔要考樂器?鋼琴計唔計?
我記得阿女有一年有一個學期要考樂器, 鋼琴計

如果無學樂器都無問題, 可揀唱歌

b3410    發表於 17-6-26 16:32

tamahy 發表於 17-7-12 14:36
感激!我還在研究在那裏搭車

由哪裏出發?

tamahy 發表於 17-7-12 16:09
旺角

由旺角入東九龍方向的巴士, 途經界限街的都可以, 例如1, !A, 非常頻密班次

另外, 由旺角入東九龍方向,途經界限街的小巴都可以, 在何東道附近下車, 最近

Flowers123 發表於 17-7-19 19:38
回覆 tamahy 的帖子

我女是中一新生。之前我完全不知有中文暑期作業,見你們討論,我终於在內聯網找到有關通 ...
令媛在註冊日應該收到各份文件, 包括暑期功課清單、preS1當日(18/7)的報到時間, 體能測試日(19/7)的安排, 最重要是18/7要交回的information sheet, 仲有22/8 O Day安排、學唔學外語的文件, PTA form, 校服供應商資料等, 好多......

bk0206 發表於 17-7-23 12:05
May I know if MCS students are required to attend UT in each term beyond mid-year exam in Dec and fi ...

UT 是指?

bk0206 發表於 17-7-23 12:05
May I know if MCS students are required to attend UT in each term beyond mid-year exam in Dec and fi ...
明白了,是指common test吧?

會通知家長的, 我一般在ecampus 左面的calendar看到, 每級的日期有點不同, 部分老師會在what's new-my group 內post埋考核範圍, 家長可留意

Flowers123 發表於 17-7-23 16:54
If we really can't attend the Orientation Day, will there be any problem? Anything we need to pay at ...
似乎要問清楚學校, 我們還未試過不出席 Orentation Day

家長不出席, 應該問題不大, 可以問番其他家長, 但女兒要出席一整天, 可能錯過一些重要資料。

如果真係有合理原因, 有要事未能出席,相信學校會理解,補發相關資料

Flowers123 發表於 17-7-23 17:09
回覆 MC1128 的帖子

謝謝回覆。我就是怕她會錯過了認識houses 、ECA 、訂午飯等機會。BTW, I can`t find t ...
原來如此, 我相信重要的資料校方會補發, 不用太擔心, 一定可以補得番

放暑假, 學校辦公室應如常工作, 我估最好上午打去問, 下午有可能早放

我女如常周二、周六上午回校活動, 辦公室應該有人當值

Flowers123 發表於 17-7-23 18:10

明白了。另外,我想問平日上學時間是幾點至幾點?午飯是一小時嗎?有沒有夏令時間? ...
8點前回到校便不算遲到

放學時間視乎行不同的時間表, 通常中一於周五多特別活動,放學時間會班班不同

有夏令時間

其實關於放學時間表, 我女讀咗咁多年, 我都未搞清楚

有所謂Time table A/B/C

午飯時間實際幾長我都唔記得, 因我女經常在中午時好多嘢做, 佢通常得十幾分鐘實際食嘢時間

但唔洗驚, 中一要留校午膳, 唔怕佢哋出咗去趕唔切返校

Flowers123    發表於 17-7-23 20:40

tamahy 發表於 17-8-28 17:00
請教師姐F1的lunch是定飯盒(月付)定毎一天自己去canteen買? 平均一餐幾$?
我請教咗prefect姐姐

原來, F1放lunch 不准離開課室(其他級別則整個lunch不准留在課室用膳) , 已經canteen訂飯或家人送飯者, 飯盒由校工送往課室分配, 學生留在課室吃飯, 直至1st half lunch 完咗, 學生始可以離開課室自由活動

期間, 有prefect 睇住

如果, 萬一無訂飯, 又忘記帶飯及送飯, 點算?

解決方法: 待1st half lunch 過咗, 再去canteen買嘢食

又或者, 早啲同老師講, 睇吓可否批准早啲放學生去canteen 買嘢食, 又或臨時訂飯

Flowers123 發表於 17-8-28 12:37
回覆 oldgamesman 的帖子

請問要買運動長褲嗎?
我買咗啦

Flowers123 發表於 17-8-28 21:57

Thank you!
上PE堂穿外套風褸及長褲機會不大, 但十一月水運會、明年一月陸運會, 以及周五有部分外出活動要穿體育衫, 都需要外套及長褲

Flowers123 發表於 17-8-28 23:00

Thanks for the detailed information.  Do you know which class is all new comers  ...
今年採用新編班方式, 沒有將外校生集中1A 1B, 應該外校生平均分配五班吧, 但我沒有仔細數

bk0206 發表於 17-8-28 23:59
請問還有校車服務嗎?

可以自行聯絡小學部的校車服務承辦商恒隆,看有沒有合適的路缐,中學生可於火石道下車由斜路上中學部後門

bk0206 發表於 17-8-29 13:32
電聯了恒隆,  似乎校車只有送上學, 不接放學 ...

中學活動多,放學時間與小學完全不同,所以無辦法同接放學。
其實,中一好多出外活動,女女都要學習自行搭車

munce 發表於 17-6-24 15:13
想問中學音樂科仲要唔要考樂器?鋼琴計唔計?

啱啱知道,原來已改變做法

F1 music performance 要表演鋼琴以外的樂器,不可以再揀唱歌代替。

如果未學鋼琴以外樂器,要諗下點安排
‹ 上一主題|下一主題