用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人收到顏寶玲 2nd In或取錄通知 ?
go

有無人收到顏寶玲 2nd In或取錄通知 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,

你指second-in 是否見校長哪次?若是,應該在1月17日當日即時通知下次second-in 日子,嚟緊只是等2月中旬嘅取錄信,如2月28日前未有消息,可致电到學校查詢!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-1-30 11:16 發表
以我所知有考生於1月17日1st In 時即時confirm 2nd In的日期, 有無人之後收到2nd In通知或已被取錄?

醒目開學勳章

Hi,

1月17日見完佢地俾咗張紙仔通知下次嘅時間,而當日約須時十分鐘到見校長,而不是寄信通知!你可試吓打去校務處問一問,以我所八到,好似是見到二月中的!

Yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-1-30 15:25 發表
Second In 是指見校長, 是否一定要Second In 才會被取錄 ?

醒目開學勳章

hi,

勁唔勁就唔知(好似未有會考成績),不過我个fd嘅家姐個仔就講幾多課外活動,每日放學都好倦!

yuk hei mun

原帖由 Janice01 於 09-2-10 17:46 發表
我個女已在上個月23日secoud-in咗啦, 同已收到信通知收咗她了, 我都想問一吓呢間學校勁唔勁呢??

醒目開學勳章

hi,

我個fd家姐個仔上年都是叩門入,派了協同(好似)唔鍾意第二日上午叩即interview即收!(佢果仔band two頭,不過interview唔怕羞)

yuk hei mun

原帖由 Janice01 於 09-2-11 18:00 發表
Thanks for your info, 原來是Brend1尾的, 之前我個女個先生叫她唔好confirm, 因為他說我個女可以入一的更好學校, 叫我不如等第二round完咗, 若果派得唔好才去叩門, 我想問吓你地意見如何呢??
                     ...

醒目開學勳章

hi,

你係幾時收到呀?我重未收到,收到話你知呀!以我估計我相信佢想留後着,咁我哋唔係話冇機嘅!始終學校都驚收生不足,所以成績ok嘅,都會入waiting!以宜家市道唔好,而自己嘅子女又sure 係band one,我就會揀返大抽獎博一博,始終學校太新,唔同出面嘅band one英中成績咁穩定!最多讀得唔ok先轉校,調返轉諗如係直資讀得唔ok,都好難轉翻出去band one英中!好老實呀,我哋就係驚入到band two中中先咁緊張in直資,我唔係想話呢d學校唔好,只係想如有英中收,都希望可以佢係英語環境中長大,我諗依樣就係宜家係香港嘅教育做唔到!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-24 10:28 發表
我收到顏寶玲既信, 小兒係waiting list, 想問小兒真係waiting list 定係佢地將所有rejected  既都叫 waiting list ?
有冇人真係收到rejected letter ?

醒目開學勳章

hi,

有得second in點呀,咪又係waiting!!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-24 14:07 發表
我係今日收到信既.  你唔駛擔心, 起馬你個仔有得second in, 我個仔連呢樣都未有機會

醒目開學勳章

hi,

yes, it's waiting list!   second in係group interview, 主要係校長出題目,跟住小組用英語討論約十分鐘!我個仔話嗰d小朋友英文好勁,而我個仔又勁怕羞,就變咗...
  始終我個仔係中文小學到讀,英文會話能力較弱,如果嗰個係我,我諗我自己都未必應付到,何妨佢係一個小朋友!我覺得現今嘅家長好慘,小朋友更慘!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-24 17:03 發表
Hi Yuk Hei Mun,
你收到信啦 ? 係waiting list嗎 ? 想問Second in會問什麼, 會用英文定中文?

醒目開學勳章

hi,

yes, agree! 我哋去見工就話流利英語普通話係工作關係需要,我哋想佢哋入英中就係佢哋係中文小學成長,眼見佢哋英語有幾好就知,你可以話我你可以係出面學,我之前有返工,我每月補習連興趣班所須約$5000,重貴過我供樓,宜家失業d補習就cut咗自己教!我覺得自小可以學好外語係同環境有關,所以自己就咁緊張揾學校!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-25 10:07 發表
而家D小朋友和家長真係好慘, D學校就愈來愈變態, interview 好似考狀元咁

醒目開學勳章

hi,

我係面試當日即時通知second in 時間,而second in都已完成埋,最後結果(前幾日收信)就係waiting list la !

yuk hei mun

原帖由 bkman 於 09-2-26 02:13 發表
sorry, 想問清楚, 你地收到second int, 定係通知入了waiting list? 似乎係唔同過喎? 個人認為, second int 係可以第二次面試, 如果第二次面試都通過, 就收你孩子入學. Waiting list  應該係話唔使再面試了, 但是成績不至 ...

‹ 上一主題|下一主題