用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,

我都好煩,唔知點算? 最最慘就係你緊張過佢!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-19 13:42 發表
我為咗小兒搵學校好頭痛, 佢成績麻麻地, 但唔想佢讀校風唔好既中學, 好煩 !  
In 咗三間直資中學, 其中二間rejected 咗, 而家等緊最後嗰間…好擔心…

各位媽咪可否入嚟傾下 ...

醒目開學勳章

hi,

若然有直資收,我會放棄大抽獎,不過重未有學校收!間間直資都講話收band one仔,唔知重有冇機?? 你住邊區,我住黃大仙,一齊交流吓!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-19 14:49 發表
係啦 ! 好似你考中學多過佢考中學 !  

你地會等大攪珠定直資 ?

醒目開學勳章

hi,

最慘係第二次呈分跌晒watt!三月尾又考試,好驚!

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-19 15:18 發表
我都係住黃大仙區, 呢到啲英中真係好少, 所以都報咗幾間中資, 沙田都培基都報, 因為沙田多英中, 希望機會大啲

醒目開學勳章

hi,

你幾時收到信?我重等緊通知,每次行去信箱收信都好大壓力!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-19 15:47 發表
好彩! 有咁多媽咪陪我一齊行呢條路!  
而家D 直資好巴閉, 唔係Band 1唔收, 操行唔好唔收…..
我相信小兒係interview 既表現應該唔錯, 但係佢係Band 2, 所以比滙基, 顏寶玲rejected咗 !

我都好擔心佢三月考試 ...

醒目開學勳章

hi,

pls check pm!!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-19 16:02 發表
封rejected letter 係昨日收到, 我等緊嗰間係福建

醒目開學勳章

hi,

林大輝 and 播道!

yuk hei mun   

原帖由 longtingchun 於 09-2-19 17:10 發表
各位媽咪,

如我現在才申請直資學校, 請問有那間直資學校可申請 !!

很心急  !!

醒目開學勳章

Hi,

我個仔上年九月參加咗面試班,之前學校又搞一次,都唔知對佢有冇幫助??嚟緊要in學校,我都唔想俾太大壓力佢!諗返起自己見工都冇咁慘!

Yuk hei mun

原帖由 motherlau 於 09-2-19 22:42 發表
我仲 ,小兒kln city band 3, 見到d學校就冇眼睇.英文直資更加唔洗想.下星期自行其中一間面試,但都係你緊佢唔緊.

醒目開學勳章

hi,

你個仔係唔係同我個仔係失散多年嘅兄弟,咁似樣嘅? 我而家都冇咩望,只希望同佢一齊努力埋個呈分試!

yuk hei mun

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 10:30 發表
完全同意 !!

我細仔(現在5年級)也是, 補習社補習, 小提琴, + 私人補習...,  各方面催谷, 進步很緩慢, 他完全不知道讀書的重要性, 專注力很差, 反應又慢, 激死 !!!  但打Online Game的時侯就完全不同, 又興奮, 反應 ...

醒目開學勳章

hi,

策略就冇,耐性(我嘅)就隨着呈分試增加!每天放學休息一陣食tea,跟著問佢想幾時做功課呀?(我差唔多要簽埋contract咁,我就發作呀!)時間一到叫佢自己熄电視及做功課,做完功課有時間就練琴,冇時間就沖涼食飯,食完飯就熄電視及溫書(唔知咁做推唔推動到佢 ),全程都陪太子讀書,放棄追電視劇,十點鍾刷牙上床瞓覺,我每天都過得好充實 !同希望佢快d領悟(妄想症我又發作呀!),我每天都反省及檢討(唔知佢會唔會,多數唔會!)

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-20 11:42 發表
一齊努力啦! 你個仔有冇考資中學 ? 有咩好策略 ?

醒目開學勳章

hi,

如果你及老師都sure個小朋友係band 1,梗係等大抽獎啦(我認為)!最多到時填表時,上多d嚟問吓其他mani或daddy嘅意見嚟參考!我估萬一失手都可叩門(band one有機會,我個仔band two就渺茫d)

yuk hei mun

原帖由 chunleungmama 於 09-2-20 12:37 發表
我都想問如果等大抽獎之後先去申請,到時仲有無位呢?

醒目開學勳章

hi,

贈你幾個字,不過唔知work唔work!

同佢鬥堅持,我仍在測試中!!

yuk hei mun

[quote]原帖由 longtingchun 於 09-2-20 13:01 發表
同我做法一樣  !!

但我個仔有時會黑口黑面對我, 同喊 !!!!, 你行東, 他就行西 !!  比他打15分鍾Online Line Game, 他就開心番, 仲Kiss我 !!  打完機又話眼訓/如 Tired !!  我冇佢辨法 !!  激死我  !!  如妳係我, 妳 ... [/quote]

醒目開學勳章

hi,

yes, me too!

yuk hei mun

原帖由 veronna 於 09-2-20 13:06 發表

唔好意思, 搭訕兩句, 可以用玩電腦做獎勵嗎? 同佢講如果今日彈琴好認真好俾心機 又或者今日溫左半個鐘頭書, 就獎15分鐘. 唔好俾佢玩完先再做, 一定要做完先可以玩會唔好d. ...

醒目開學勳章

hi,

我自己就唔會太睇亞仔頭做人,不過仔女性格唔同,我好難落d咩 comment,有時都係你睇我好,我睇你好!不過我(失業中)就係佢返學嘅時候揾嘢讀,亦會話俾佢知,希望佢見呀媽都返學,都會思考呀!

yuk hei mun

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 13:53 發表
謝謝提醒 !!

希望可行  !!  但我最怕仔仔喊, 喊到浪費很多時間, 結果甚麽也做不到, 我不想令他"爭恨"我, 他會不啋我的, 有時仲會罵我  !! 食飯時仲激死我........  

...

醒目開學勳章

hi,

我個仔考試時,我就唔俾打機,而呢個已成為習慣!我而家就開始要佢做下我自己買嘅練習,需然你哋或覺得我變態,又要做功課,又要做練習,但我會同亞仔講,你做多d練習多d,可以明多d,暫時佢都唔抗拒!但始終希望有一天佢會明白我嘅苦心,同我講一聲多謝媽咪我就滿足了!

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-20 15:00 發表
我都想發表下, 唔知大家認唔認同呢,
每次如果要佢溫書, 甚至考試, 我個仔都不太專心, 但當我話如果知佢專心溫完佢可以休息十五分鐘, 個十五分鐘佢可以做任何嘢(包括打機), 於是佢會十分專心溫完, 之後再繼續
但有人 ...

醒目開學勳章

hi,

請恕我直言,我覺得你仔仔有可能係自卑,太多人攞佢同家姐比,令佢自信創新低,令佢做一些同家姐相反嘅事出嚟引你注意!你唯有耐心d同佢講多d道理,希望久而久之會明白你,你個仔現在才是小五咋,有得追,努力呀! 多d坐响佢隔離陪佢温書(我都係)令佢感覺你重視佢,希望這情況得以改善!

yuk hei mun

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 15:21 發表
如果他說在補習社温咗啦 ! 功課也做咗啦 !  然后不理你 !!  說你很煩 !  你怎樣 ??

醒目開學勳章

hi,

唔好咁快判亞仔死刑!親身經驗:我個仔三年級時,我教佢教到嘔血 ,成績亦不見得好。我嗰時只可在佢考試時請假陪佢溫書,試問可以溫得幾多呀!但升上四年級時(最曳個班,p1-p4會調班),個班主任好有耐性及愛心(須然是個男老師),我個仔就係嗰年開竅,全班考第一(須然全級考46/153),但我都好開心,係五年級入咗精英班!但係升咗班後我覺得佢冇咁開心,成績亦退步咗,功課又多咗,壓力又大咗!
  須然今次呈分試跌watt,見到都想喊 ,但我同亞仔講我哋嚟緊三月尾考試,大家一齊努力呀,佢亦應承咗!所以大家都唔好灰心,一齊努力呀!   

yuk hei mun

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 16:47 發表
絕對不是變態啦 !!  我都想比多些練習給他做, 但他真是很抗拒, 其實我都很願意花錢倍養他的, 但他總是領會不到, 或者敷衍 !!  他是不想讀書嗰種  !! 真頭痛 !!  有甚麽方法可提高他的讀書興趣 ??

有時我在街上/酒樓 ...

醒目開學勳章

hi,

咁我又唔會全部做晒,我揀練習做,如今課教明喻,我就只係找明喻嘅題目做,睇吓佢明唔明,不過我都係近排先咁做,因之前返工個補習miss同佢温書,你嘅提意我會試吓!thanks!!

yuk hei mun

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 17:13 發表

tinetinew,

小女現時讀小六。我發覺做課外練習較花時間找題目,因課外練習同學校老師出的問題之方法有出入,所以我集中幫女兒操練學校出的工作紙多,做一次錯,再做第二次 ...

醒目開學勳章

hi,

請不要懷疑自己了!想太多個人會辛苦㗎!你已經是個好媽媽,起碼都會反省自己了,你個仔都係想吸引你注意多d,唯有慢慢教la,努力呀!

yuk hei mun

原帖由 longtingchun 於 09-2-20 18:15 發表
如家姐教或私人補習姐姐教他, 他是不會喊的 !!  這是否我有問題呢  ??!!!

醒目開學勳章

Hi,

不要灰心!我們一齊努力!

Yu hei mun

原帖由 ytpeople 於 09-2-20 22:39 發表
不要這麼氣餒吧!唯有寄望大抽獎,抽到枝好籤!
祝你好運!  

醒目開學勳章

Hi,

me 2!! 好想喊!

Yuk hei mun

原帖由 veronna 於 09-2-21 10:02 發表
有冇發覺小朋友好難攪既大多數都係囝囝. 男仔真係難攪d?? 我成日俾daddy同媽咪話我管得個仔太嚴. 有頭髮邊個想做x喱. (不過我細個果陣佢地咪又係管得我好嚴, 依家佢地身份唔同左, 係公公同婆婆之麻). 真係覺得自己好 ...
‹ 上一主題|下一主題