用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 多唔多人簡咗直資中學交流吓
go

多唔多人簡咗直資中學交流吓 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,

我亞仔都入咗直資! 我冇咁多心血同佢玩奪命大抽獎,亦唔想係抽獎後有徬徨嘅感覺(萬一唔得),所以晨早報咗及註冊咗!

yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-7-9 07:22 發表
我都係有派位直資

醒目開學勳章

hi,

我由暑假開始已經上自己心儀嘅中學網頁,睇吓佢哋幾時開始有open day,幾時開始接受報名,幾時截止報名。不過我選嘅中學一定車程(一程)唔可以超過四十五分鐘,我唔想太浪費時間係路途上!好彩家住黃大仙,去好多地方都好方便!!你住邊區,睇吓可唔可以俾d意見你?!

yuk hei mum

原帖由 EW 於 09-7-11 19:26 發表
yuk hei mum

我亞囡今年先升小六﹗我都係冇咁多心血同佢玩奪命大抽獎,所以我都想報直資,可以分享下你亞仔讀邊間直資。另外我想請教下,我須要幾時開始去各直資學校報名呢? ...

醒目開學勳章

hi,

band one 可揀滙基東; band one-two 可揀福建(我亞仔入咗呢間,須然係中文班,但我覺得是上天安排)but 唔知出年會否同福小接龍;band two 聖道迦南but 呢間少人討論(好少讀緊嘅家長),成續應比之前兩間差d,你要自己做一做reseach;播道band one-two,呢間最新,我上網'聽'過佢嘅open day,感覺良好,好多人在初中版討論,口碑唔錯!

yuk hei mum

原帖由 EW 於 09-7-14 19:35 發表
Hi, yuk hei mum,

我住觀塘,希望您可以俾d意見我,因為係網上好小地方講直資學校,所以唔知邊間好,很多謝你的幫忙!!謝謝!

醒目開學勳章

hi,

之前在討論區話band two尾都入到,但唔知堅定流?! 但我覺得自古成功在嘗試,我亞仔band two in咗8間,最終都有學校收la!!唔試點知?!係咪?!

yuk hei mum

原帖由 yanyan-mummy 於 09-7-14 23:36 發表
咁培基呢?
難吾難入?band two入到嗎?

醒目開學勳章

hi,

長沙灣有間叫聖馬加利(深旺道),英文水平好好,我都好想亞仔入到,不過可惜唔收! 佢由今年開始有小六直上,應該幾難入!但都不妨留意吓!

yuk hei mum

原帖由 sweetybaby88 於 09-7-16 14:35 發表
我住油尖旺,除了李國寶中學,請問仲有邊間好既直資中學。thanks

醒目開學勳章

hi,

沙田有間叫培僑,上年都有人討論過,好似都唔錯!你可留意吓!另小朋友對設計或體育有興趣,可考慮林大輝,有個家長都話呢間唔錯!

yuk hei mum

原帖由 yanyan-mummy 於 09-7-15 21:17 發表
咁仲有邊間直資好ga!我住沙田,thx!!!!!

醒目開學勳章

hi,

呢間我就冇報,but 我知有位網友之前有考及取錄、註冊咗,我相信唔差!but我建議小朋友有band one成續,可試試玩大抽獎,除非好似我仔band two!!始終到時派得唔叩返直資好高成數會收!其實係九月開始,好多直資都會有open day,你可以多留意並作實地參考!

yuk hei mum

原帖由 carchu12 於 09-7-16 16:03 發表
請問李國寶ok嗎﹖

醒目開學勳章

hi,

唔使客氣!!

yuk hei mum

原帖由 carchu12 於 09-7-21 13:30 發表
好多謝各位既意見﹗
yuk hei mum,FF Chan, BK Man

醒目開學勳章

hi,

有mani幫我答咗,thanks!

我自已有九月十月開始就留意直資學校嘅open day日子,有時間盡量去聽及睇吓環境交通等,不過聽之前我會上綢download application form填咗先,聽及睇完我覺得ok,就跟手交埋form,費事走多轉!

大部份學校都有兩次招生,我就會揀最心儀嘅交咗form先,避免一次過遞form,學校嘅interview會撞期,如果真係冇セ聲氣,就申請埋第二次招生!我亞仔就係第二次招生而入到宜家間中學!而我仔自行兩間都有得見,但係因為有學校收咗,就放棄咗interview!

yuk hei mum

原帖由 mimichu 於 09-9-9 15:43 發表
Hi ! tinetinew :

請問自行派位時, 除可考2間政府支助中學外, 如另考直資中學有否限制多少間 ??????

如有直資收了, 要否立即放棄大抽獎 ??????

是否有些直資中學會參加大抽獎派位的 ?????? thanks !

...

醒目開學勳章

hi,

totally agree!!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-10-3 12:09 發表
我覺得直資同津校既師資冇咩大分別, 分別只係一個要比學費, 一個唔使比學費, 你仔仔成績咁好, 9成9可以入讀英中, 為可不留噃d $$比佢學其他嘢或將來升學用....
除非你心儀既中學係直資, 否則通常係band 2 ...
‹ 上一主題|下一主題