用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 13歲的反叛兒
go

13歲的反叛兒 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,

我亞仔都處於反叛期,但我唔會冠以反叛兒俾佢,label咗佢!回想兒時,我比亞仔更臭脾氣,更係出面學壞,所以我覺得要適當時放手,而不是放棄!
  我對亞仔從前很嚴厲,所以我覺得亞仔對我某程度上會抗拒,宜家我覺得係要我去改變,而唔係佢,我要改改自己嘅表達方式,由從前嘅'喝'轉至'傾',希望令佢可以講多些心裡話,因反叛期好多時佢哋都係表裡不一,例如我知亞仔佢上堂有send sms,我以前係癲咗咁鬧佢,宜家係同佢以朋友方式傾:セ你上堂咁曳ka,咁你又唔send俾我!過幾日又同佢傾:你唔好咁曳啦,你上堂要專重吓個老師ka ma,咁你重有冇send sms??我又過幾日同佢講笑,嚟緊係家長日,好唔好我做二五仔講你d衰嘢俾老師聽?!當你知道一樣時,俾著係我以前真係會癲咗咁鬧,但宜家發覺鬧佢都冇用時,我會俾自己冷靜吓,再用第二個方式同佢講,再係大家都心情靚時,再講返個道理俾佢知,等佢知道係媽係有聆聽佢所講嘅點滴,因為呢個moment,佢哋係最需要係屋企人嘅關愛及支持多d!

yuk hei mum

原帖由 milkmilk1995 於 09-11-5 10:49 發表
兒子13歲半他頗聰明,為人自我,精於駁嘴詭辯,特別抗拒父母的勸喻,習慣性遲到,最近我和他常因打機, 不滿意他很晚才開始做功課,吹他早點瞓覺而吵架了,我大聲責罵他,他竟然更大聲罵我, 話我煩, 態度差, 駁嘴,我感到很傷心,很失 ...

醒目開學勳章

hi,

以下係我係另一個topic講過:

[琴日嘅講座係[不再迷網],主講係曾繁光醫生!係個講座分享到:家長應多d融入學校,因為中學開始,學生開始抗拒家長介入佢哋嘅生活,家長可選擇入家教會或做家長義工,因為呢個可名正言順滲入學校,可多了解佢哋嘅學校生活,雖然佢哋會口硬,但實質佢哋內心會高興,因為亞媽都参與學校生活,可以有多D話題! 而係管教上網問題,已經唔可以再哦再鬧,要係大家心平氣和嘅氣氛相討,引佢自己定下手則,希望佢可以'慢慢'改善,家長只可有適當嘅提醒!]

係管教打穖,你可以係大家心情最靚,約亞仔去一間佢喜歡嘅餐廳,同佢傾返個問題,引導佢自己想清楚,由佢自己定吓規條遵守,如果之後做唔到,亦要再約佢出嚟'傾'!你想教到佢,你開始要認同佢,點解佢咁信朋輩,就係因為朋輩認同佢,你亦可以叫亞仔教你打機,試吓融入佢哋嘅生活,用返佢哋嘅tune同佢哋傾,我知開始好難,但為咗個仔我自己都開始改變,始終有心唔怕遲!雖然長氣咗d,不過希望幫到你!

yuk hei mum

醒目開學勳章

hi,

其實我以前返工我每月有15-20k人工,但每晚要收十一點後!上年市道差,公司有位俾我食肥雞歺,我申請咗,我用咗十個月時間陪亞仔揾學校見學校!宜家我有返工但人工勁小,不過就可以俾我隨時請假、返朝九晚六及放銀行假,我寧願選擇慳慳地生活,希望可以有更多時間陪亞仔,因為之前我同亞仔真係miss咗好多,我覺得好慚愧,希望可以修補及陪佢渡過佢嘅快樂嘅學校生活!

yuk hei mum

原帖由 milkmilk1995 於 09-11-5 15:21 發表
多謝你意見, 但我有工作, 不能抽時間參加家教會或做家長義工, 我亦試過和他傾過, 到佢心情好佢就唔認真答你問題, 其實有時覺得當佢離開左部電腦, 佢會變番一個正常"小朋友" ...

醒目開學勳章

hi,

其實係呢個moment唔好諗點令佢怕你,係要同佢修補關係,令你哋嘅關係唔好咁緊張,當關係改善咗,我相信你仔仔會肯自己分析返對與錯,切記氣上心頭嘅說話千祈唔好講,記得亞仔之前同我講過一句好hurt我嘅說話,我好嬲,但我行開咗,幾日後我同佢係好和平嘅氣氛下傾返,佢好後悔佢所講嘅嘢,好老實講,我到宜家諗返起都好心痛,更何妨係我哋大人講嘅更有殺傷力!

yuk hei mum

原帖由 milkmilk1995 於 09-11-5 15:38 發表
當佢好大聲答我時, 我真係好震驚, 係我眼中的純潔的小孩子好像變成另一個大人, 所以我覺得佢反叛, 我當然不想放棄, 但常常都因依個問題吵架, 我真係好倦, 好痛心, 佢話唔好干涉佢, 自己有分數, 根本冇灣轉, 係唔到我 ...

醒目開學勳章

hi,

呢樣我正在努力中!

yuk hei mum

原帖由 DUMMA 於 09-11-16 19:30 發表
試吓改變說話方式, 其實佢哋明架, 不過你越激氣, 佢哋越頂到行.
‹ 上一主題|下一主題