用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,

我個fd個仔同亞仔雖然相差五年,但行為完全一樣,我曾經懷疑係失散多年嘅兄弟?! 唔通專注力男仔真係差d嘅!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-31 09:14 發表
我仔仔同你仔仔一定好投契, 玩就永遠唔倦, 溫書就極速打呵欠, 隻手唔係玩擦膠就係玩其他野....唔夠專心....

醒目開學勳章

hi,

多謝提點!

yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-7-31 09:17 發表
不如講下我點解買舊書la,其實頭三年都係買全新架,同你c6諗法一樣,但每一年見到d書好新淨,有d仲從來冇用過,就真係好肉赤,而且女女每年都係yahoo放書,我好多時見到d書真係好新,所以中四個年叫佢試下買舊書,初初唔制架,不過慢慢 ...

醒目開學勳章

hi,

我諗冇腸胃不適或疴 ,應該冇事!

yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-7-31 09:27 發表
死la,今日睇報紙話麼士泳池大腸桿菌勁超標,呀仔差唔多日日操水,咁.................會唔會有咩事架?

醒目開學勳章

hi,

你真係好心機,我相比之下就.....

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-31 10:23 發表
牛仔早幾年跟過一個教育學家玩一d playgrouop一段時間, 果時佢都話牛仔專注力較差, 佢又講左一d, 我又即刻上網搵好多資料, 之後成日同佢玩找不同, 迷官等等遊戲. 又有專家話試下執住幾條彩帶, 係佢面前帶一帶過, 由 ...

醒目開學勳章

hi,

你好呀!  你個是否仔仔?

yuk hei mum

原帖由 浩朗媽媽 於 09-7-31 12:11 發表
THANK YOU 各位媽媽

醒目開學勳章

hi,

所以買書我要等c6放假才買,費事攞死我!

yuk hei mum

原帖由 as2009 於 09-7-31 12:53 發表
各位媽咪好呀,

系我呀as2009,昨早先跟你們講話要join你們,到現在才有機會上網,嘩你地巳經講左咁多野,我又要追啦,等埋我呀,追唔切呀:naughty:.mother lau,我個是仔仔來的,身高只有146cm得80磅,都系monkey一族,希望佢 ...

醒目開學勳章

hi,

我亞仔讀果間幼稚園,俾亞仔讀到執笠,係翠竹花園!

咁我哋要細聲d傾啦!

yuk hei mum

原帖由 as2009 於 09-7-31 13:22 發表
YUK HEI MUM,

最初見你個小朋友個樣,仲以為是我個仔的幼稚園同學,但見到你仔仔個名,又唔糸,(唔知仔仔有冇改個名呢)是否讀"沙崙堂幼稚園".

順帶跟各位媽咪講聲,我不是除時可上網的,(因老細在公司),
所以,可能問左 ...

醒目開學勳章

Hi,

最慘係吞咗去痾屎,一痾幾個字又冇得補鐘,真係諗起都想死!

Yuk hei mum

原帖由 ling1211 於 09-7-31 15:02 發表

tinetinew:
去廁所係吞pop嘅好妙法,我地又吹佢5漲,D仔女又5明補習幾貴喎,真激氣 >.

醒目開學勳章

Hi,

我突然間覺得好感慨,因我哋真係好悲哀!!

Yuk hei mum

原帖由 ling1211 於 09-7-31 15:14 發表

Elona:
呢種病比H1N1仲恐怖,冇藥醫http://sc.chinaz.biz/Files/pic/faces/1095/蛋丫坏蛋QQ表情下载8.gif
我而+日望夜盼都希望阿仔快快痊癒,但見佢一病就病左11年,情況依然嚴重,現在只望有奇績出現http://sc.chinaz. ...

醒目開學勳章

Hi,

我諗亞motherlau嘅意思係上網對吓有冇改版及格價,如果冇就出去舊書店自己揀滿意為至!我上網對咗,又唔係好多書都改咗版,有得諗有得諗!

Yuk hei mum

原帖由 ling1211 於 09-7-31 15:21 發表

motherlau:
我都有聽過有D學校叫人買嗰d書,有D都5教ga,真嘥$http://sc.chinaz.com/Files/pic/faces/1047/囧囧可爱QQ表情8.gif
甘如上網買,甘米睇5到D書入面花5花得緊要 & 有冇爛? ...

醒目開學勳章

hi,

查實你住邊區??

yuk hei mum

原帖由 ling1211 於 09-7-31 15:43 發表

阿仔間校同屋企雖然只需10~15分鐘路程,但我已決定攞書日揸車去,因已預計d書實重,萬一到時細囡行行吓又要扭抱,我米好5掂無謂揾自己苯 ...

醒目開學勳章

hi,

sorry呀!冇辦法啦!我join咗c9失憶大聯盟嘛!

yuk hei mum

原帖由 ling1211 於 09-7-31 15:57 發表

tinetienw:
你5記得左我新加入時你問過我咩
大圍麻

醒目開學勳章

Hi,

做運動真係好懶,我做家務當做咗運動,因做完都身水身汗架!hehe!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-31 21:55 發表
近呢一兩個月耳仔成日有d風聲, 終於的起心肝頭先去咗睇耳專科 (成$650大元), 好彩唔係中耳炎, 醫生話我可能少運動加上個人比較緊張, 提議我多做運動 , 佢仲講笑話唔好當做家務係運動, 各位靚媽咪你地有冇定期做運動 ...

醒目開學勳章

Hi ling ling 靚女,

我都想要呀!可否話俾我哋聽??thanks!

Yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-31 22:18 發表
ling ling,

你d馬仔icon係邊度黎架, 我都想要呀! bk個bb成日潛水, 冇icon硬係有d表達得冇咁好既感覺.....

醒目開學勳章

Hi,

其實我哋講緊笑咋!話時話我前份工係做sell屎,成日俾客鬧,真係厭惡性工作!我嗰時唔開心,我會打開locker,因我放咗一張亞仔嘅幼稚園学生相,望完真係煩惱盡消架!

Yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-31 22:33 發表

點解咁講呀? 我覺得有孩子係一種幸福, 縱使佢有時令我好嬲, 有時好激氣, 不過都有時好sweet sweet, 好窩心. 我會諗返佢好好既事. 佢好錫我, 佢知我唔舒服會倒杯水, 仲要放入微波爐叮暖佢先攞俾我飲, 又或者係我唔 ...

醒目開學勳章

Hi,

其實你隻臭豬都好錫你,俾d耐性,我哋始終有收成嘅一日!

Yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-31 22:41 發表
我隻臭豬以前都好錫我, 知我唔舒服要食藥, 佢會買個包比我食, 不過六年班開始已經開始想脫離父母既照顧, 唔會太形式化啦..... 只係個心裹面錫我

醒目開學勳章

Hi,

多謝分享!

Yuk hei mum

原帖由 ling1211 於 09-8-1 13:31 發表

去呢2度吖,D icon好"哥引"gahttp://sc.chinaz.biz/Files/pic/faces/1108/老公爱老婆QQ表情10.gif

http://sc.chinaz.com/html/faces/index_1.html

http://hkicons.com/

醒目開學勳章

hi,

welcome!你好!大家多多交流!

北上兩天就有咁多post未睇!有排追!!

yuk hei mum

原帖由 EggBB 於 09-8-2 01:45 發表
Hi 各位,你們好 。請也讓我加入你們這個"快樂升中交流區"的"開心大家庭"
同"開心大發現"一樣,你們是"成功嘅" 。因我看了你們的對話,令我增進了不少知識,獲益良多
很早期我已想加入 ...

醒目開學勳章

hi,

希望我都可以做得到,因為我近排EQ零旦!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-8-2 23:22 發表
星期六睇咗本好正既書, 本書係講(吸引力法則), 大意指正面思想會吸引正面既事情, 負面思想就會吸引負面結果, 睇完後成個人正面咗好多, 明白任何事情都要感恩, 好神奇, 當我心態唔同咗, 懂得多欣賞多讚美仔仔, 真的收 ...

醒目開學勳章

hi,

到時記得叫埋我!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-8-1 22:26 發表
都好想係開學前同大家見吓面, 無奈公司下星期開始連續幾星期要裝修, 我要星期日返工, 連湊仔都冇時間, 唯有等到十月睇吓有冇機會見見面
‹ 上一主題|下一主題