用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 2012-2013 P.4大家齊齊傾.
go

2012-2013 P.4大家齊齊傾.   [複製鏈接]

醒目開學勳章

報到先. 呀女讀4C呀. 你地呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

升咗上4年級, 大家多d上黎交流下.

醒目開學勳章

聽日你地去唔去睇音樂會呀? 我買咗飛, 我女唱低詩呀.

醒目開學勳章

回覆:2012-2013 P.4大家齊齊傾.

嘩! 真係諗唔到琴曰佢地的演出係咁好.真係好勁.真係睇唔出係小學生黎.

醒目開學勳章

呀女報咗跑60公呎. 其他佢又冇興趣.不過志在參與

醒目開學勳章

曦彤媽媽 發表於 12-9-13 09:27
coco: welcome ar

newmother: 我有請假, 你到時叫我, 再相認, 我唔係幾認得人.
我都請咗假仲報名幫手呀.

醒目開學勳章

升咗上4年級之後, 我發覺數學唔係好識, 我自己以前嘅野唔記得晒, 都唔知點教佢. 成日將公因數同公倍數攪亂晒.

醒目開學勳章

曦彤媽媽 發表於 12-9-21 10:28
paltiBB, 應該是要根據文章內容再用自己的語句作答, 這個比較難, 通常都拿不到滿分. ...
曦彤媽媽你張相好sweet, 家姐拖細佬番學.

醒目開學勳章

曦彤媽媽 發表於 12-9-25 09:15
阿囡呢期d中文功課好多錯, 係真係深左, 定係阿囡退步左呢?
我覺得係深咗, 由其之前有條重組句子, 咩雄雞鬧鐘個條, 我同個女做咗好耐都唔得, 最後要我老公幫手都攪咗好耐先切好. 對於一個四年級我地大人都覺得好深.

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-9-27 10:58
尋日睇番張工作紙, 果條題目, 阿囝當然錯左啦 (連家長都覺得難!)  原來而家啲重組句子噤長, 詞語又分拆得好 ...
之前我地兩公婆分開, 因為我放工放得早, 所以我教個女中文及數學. 老公就教英文. e+發覺中文又難咗, 數學又唔係好識. 都唔知點算, 真係要好好考慮係唔係要比佢補習.   

醒目開學勳章

angelmokco 發表於 12-9-26 10:06
大家好! 我好耐無上來啦, 公司好多野做! 但一上來竟然見到我個心聲係到! 就係呢條重組句子啦, 咩生活習慣的 ...
你都好, 可以系星期日切, 我記得做呢張補充練習係平日, 我切咗好耐都係唔得. 要老公放工番屋企再幫手切咋. 好彩呢排唔多功課. 如果唔係, 我會叫個女求期做咗先. 改正先諗過.

醒目開學勳章

引用:+派左中英數...中文好險....呀仔話好多人唔

原帖由 coco2882 於 12-10-20 發表
派左中英數...中文好險....呀仔話好多人唔合格...有無咁深呀...份卷又唔派返黎....你地又如何呀 ...
我女都派左英數。數學真係激死我,我女做卷係度遊魂。有一條題目係兩條邊平行(大約,唔係好記得),佢竟然寫圓形呀。最慘係我見到佢有擦裂,即係佢有發覺係錯左,但係佢又係個答案寫番個圓形呀。,仲有d係做完直式又唔記得填答題係橫式。

佢地中文未派,依家真係有d擔心添。

醒目開學勳章

引用:回復+aliceykm1+的帖子 曾經有人話四年級

原帖由 angelmokco 於 12-10-19 發表
回復 aliceykm1 的帖子

曾經有人話四年級會比三年級輕鬆d, 因為不用考TSA, 但我完全感受唔到, 功課份數好 ...
功課量真係少左。不過多左要思孝及寫作。反而用多左好多時候做功課。不過,我依家儘量唔改佢d寫作。

醒目開學勳章

呀女話中文知道分數, 但未派卷, 唔知錯咩, 佢剛剛做得晒, 不過得72分. 今次佢科科都考得唔係好好. 係英文叫好少少, 升上四年級, 唔知係唔係難咗好多. 連丁班最高分都唔過90分, 可能真係深咗.

醒目開學勳章

花家 發表於 12-10-26 11:54
我個女今次評估都考得麻麻,最差就是數學,但女兒話丁班有人攞到100分,咁你哋的小朋友覺得數學試難嗎?考成點 ...
數學有人100分. 真係勁. 呀女數學同中文都唔好. 仲有一個月又考試喇, 真係快.

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-10-29 10:02
好似冇噤快評估二, P1-5 係 1月17,18, 21,22日先考. P6就12月頭考呀!
係咩, 我以為12月頭考試添. 真係矇查查.

醒目開學勳章

你地有冇報名參加BBQ, 呀女話全部人都可以, 唔洗抽籤.

醒目開學勳章

回覆:2012-2013 P.4大家齊齊傾.

呀女都要番高詩,到時要請假。

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-11-5 10:48
你可能要check下, 舊年高詩同學報左都唔比去, 結果要缺席旅行返學校練詩!

...
呀女話可以請假, 一早老師講咗, 如果抽到高詩要請假。所以應該可以去.

醒目開學勳章

SuggieC 發表於 12-11-5 12:41
好可惜呀, 你地個個都唔去. 呀女話今年少人去, 所以600個位唔滿, 唔洗抽都去得.
‹ 上一主題|下一主題