用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2010-11 P2 齊齊傾 [複製鏈接]

醒目開學勳章

所以呢, 真係要Keep著係呢到交流, 起碼有d唔清楚可以問下人. 指意小朋友, 佢地真係烏叮叮嫁.

原帖由 angelmokco 於 10-10-8 11:43 發表

Thank you 你地, 唔怪得我個仔成日話得一個人教啦, 我仲以為我地唔係精英班cut左tim.......我你唔係好想同我分享佢係學校既野, 次次都問一句, 答一句。好彩有你地講下, 多謝哂! ...

醒目開學勳章

今個星期五好多功課呀.

原帖由 Linki 於 10-10-8 23:54 發表
Sorry, Sorry, 應該係2C

醒目開學勳章

p1時每日大約都係4-5樣功課, 星期五都係8-9樣功課, 每星期都係有中&英默書. 因我女放學會自己做功課, 基本上一個鐘佢都做得晒.  每晚都可以準時瞓覺.

升咗上p2, 基本上星期一至四都有6-7樣功課, 星期五仲恐怖, 有成10幾樣, 我昨日淨係對佢d功課, 都成3個鐘. , e+教得好快. 一個星期參唔多各2次中文&英文默書呀!   e+好多時都要食完飯後再對佢d功課及同佢默下書. Sofar都可以準時瞓覺, 但係遲下我唔敢想像呀!

原帖由 bbmm-mom 於 10-10-11 10:56 發表
各位P.2家長,你們好!
我阿仔今年P.1呀, 請多多指教!
請問你們說很多功課,大約是多少?一般要有多少時間才能完成呢?因爲我們都試過星期一有6/7樣功課+改正+同一星期有1即測+2默書!!
我阿仔現在多數9:30-10:00瞓覺,請問你們的小 ...

醒目開學勳章

9點幾

原帖由 paltiBB 於 10-10-11 14:47 發表
請問你小朋友準時訓覺是幾點???

醒目開學勳章

你地覺唔覺得宜家d應用題好難, 我女試過10幾條應用題, 全部錯晒. 我擔心緊評估, 點算好呀.

醒目開學勳章

佢地慘? 我地仲慘, 放咗工番屋企仲要同佢對功課, 呀女呢個星期係勁心散, 淨係對功課對成個幾鐘, 仲未計同佢默書. 真係人都癲呀! 今次評估我打定輸數, 真係合格都偷笑.

醒目開學勳章

我都想知, 最好老師直接同小朋友講比佢地帶紙評估, 如果唔係, 我女點都唔會帶.

原帖由 angelmokco 於 10-10-14 11:06 發表
各位媽咪, 你地知唔知考數學有冇算草紙提供架, 我仔要用直式先計得好d咋, 用橫式成日唔記進位架!我仔話要寫係卷上面計, 之後又要擦番佢, 邊有咁多時間佢又計又擦呀, 我仔己經做野好慢呀! ...

醒目開學勳章

好唔開心, 原來呀女日日對著d功課, 一路做一路喊, 佢由其數學一多功課就實喊, 攪到完全冇心機做功課, d數學功課全部做錯晒, 好慘! 剛剛數學小測驗竟然得40幾分 , 點算好呀. e+先開始咋, 我真係學得數學真係超級多功課, 好似琴日, 做20條應用題, 再做10條補充題, 再做課本, 我每日淨係對佢d數學, 已經要用1個鐘 , 真係未計中文&英文. 我e+覺得佢有少少逃避做功課, 佢以前唔係咁嫁, 好乖, 自己自動自覺做功課, 一個鐘頭就實做得晒, e+做2個鐘都做唔完. 因為功課令到小朋友失咗學習興趣, 我都唔知點算好.

醒目開學勳章

我反而叫我女做咗數學先, 做完休息一陣先做其他科, 希望佢做晒數學個心鬆晒, 做其他功課冇咗抗拒.

原帖由 曦彤媽媽 於 10-10-15 10:27 發表

亞囡都話有7個同學仔唔及格. 可能始終係突擊, 亞囡都錯左好多唔少心野.
功課果度, 不如你試下叫佢做左其他功課同溫左書先, 等你返黎先同佢做數, 一路做一路教佢d方法點計, 起碼有你陪佢, 唔洗佢自己一路做一路喊 ...

醒目開學勳章

你地今次有冇緊張呀? 我問咗數學老師, 會派草稿紙比小朋友, 唔夠可以問老師攞.

呀女呢排學習態度又好d囖, 希望佢比d心機.

醒目開學勳章

係呢, 點解今次唔見考聖經? 係唔係評估二先考嫁? 都唔係好記得.

琴日派飯紙, 見到11月尾有評估二, 隔咁快又評估.

醒目開學勳章

今日幾驚打風唔洗番學, 真係同佢溫咗半日呀, 我女英文成日都唔記得係句子後加標點符號, 眾數加s, full stop之後英文字母一家要大楷. 淨係呢幾樣都比老師扣好多分.

原帖由 aliceykm1 於 10-10-21 09:27 發表
阿囡話中文&數學都做唔晒, 數學做淨一條文字題, 中文做淨一條重組句子&排句成段...

死啦, 己經唔係叻, 仲要做唔晒, 真係不敢想像.....

唯有希望英文考好D啦!

...

醒目開學勳章

知唔知今日常識條時事題係咩? 我問呀女, 佢竟然答我係「政府話唔知咩野咩野」 , 我問:「即係咩野呀?」佢話:「唔知咩野」.....吹帳!

醒目開學勳章

琴日派咗中文, 雖然不至於唔合格 (70幾分), 但係都有少少失望, 錯晒係d閱讀理解&量詞, 我一向都以為我女對量詞都ok, 因為我都有比d練習佢, 佢每次都識, 但係今次竟然錯4條, 仲有唔係難喎. 以後為有專注係閱讀理解多d. 你地又係唔係錯係d閱讀理解度呀?

醒目開學勳章

數學上次小測唔合格, 我都驚緊評估. 英文就更加唔在講, 每次同佢做親功課, 都有好多錯. 好快又評估二, 好驚呀!

醒目開學勳章

英文唔合格呀 , 反而數學攞個好高嘅分數.  

原帖由 Linki 於 10-10-22 15:37 發表
英文派咗la, 6字頭緊緊合格, 唉........學你話齋評估2都5知点算?????

醒目開學勳章

今日番去睇完張卷, 其實好多都識, 真係唔明點解. 有一頁即情扣咗12分. 全條冇晒分. 又唔係未學過, 佢話唔明點解. 老師用咗另一個方出題就唔識. 真係唔識轉彎.

我女可能真係要迫先得. 上次小測唔合格, 比老師話佢唔專心, 可能知衰知驚. 今次數學竟然有9字頭. 我仲希望佢合格都好. 反而英文就

醒目開學勳章

madgemama , 你小朋友讀邊班? 得嫻上黎傾下.

原帖由 madgemama 於 10-10-22 21:24 發表
最衰係一日考兩個主科!

醒目開學勳章

冇寫? 老師通常會寫嫁喎! 唔咪咁溫邊道呀.

原帖由 paltiBB 於 10-10-25 21:06 發表
請問每周有中, 英默書, 若手冊沒有寫明默書範圍, 請問會否繼續有默書, 咁範圍是什麼?? thanks.

醒目開學勳章

e+我老公地已經開始每日幫呀女, 抽少少時間同佢睇下英文書, 教下佢一d讀外英文文法, 希望日積月類對佢英文有幫助. 我就同佢溫讀本上英文. 我真係唔想比英文一科拉低晒d分數. 最緊要平均吖嘛.

原帖由 Linki 於 10-10-25 21:09 發表
麻麻哋la, 爸爸同佢温都好辛苦, 佢英文都得6字頭, 如果佢再係咁, 就算佢下次次科科有8-90分都好, 淨係一個英文5好都拉低晒所有分都係死la, 我哋千其5好灰心, 11月尾再嚟個, d次大家都真係要用心la, 因為計名次

...
‹ 上一主題|下一主題