用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2011-2012 P3 繼續Talk [複製鏈接]

醒目開學勳章

數學好似1-9課

原帖由 曦彤媽媽 於 11-10-12 09:21 發表

阿囡班有寫呀! 反而係數學無, 我今晚返去話俾大家知.

醒目開學勳章

明天評估喇, 各位加油呀!!!

醒目開學勳章

死喇! 我越來越唔緊同佢溫習, 點算好呀. 我e+直情指意我老公同佢溫習. 我係唔係咗患讀書恐懼症.

醒目開學勳章

不如我地估下聽日常識時事題嘅目. 我估係:1. 11月6日係咩選舉
2. 區議會選舉係幾多號舉行
3. 香港政府總部搬到哪裹

你地又諗到邊d問題, 大家交流下.

醒目開學勳章

總算考完, 當係比佢地習慣下, 評估二再努力.

不過下次評估係星期三, 四, 五&一, 希望英文&中文可以編係唔同星期. 如果編埋同一個星期就麻煩.  

原帖由 SuggieC 於 11-10-20 10:28 發表
唔好擔心, 考完就算啦! 我阿囝都話啲閱讀理解唔明, 好多字唔識! 如果佢努力過就讚下佢, 鼓勵一下, 之後最多買定啲補充操佢快啲囉.

醒目開學勳章

呀女話今日時事題出咗5條, 我女有2條答錯.
1. 區議會幾多號選
2. 政務司司長係個
3. 颱風納沙將個船塢吹咗去邊
4. 外傭可享咩權利
5. d不法商人途利, 會將d大閘蟹整

呀女講得唔係好清楚, 大致上係問呢d, 佢唔識第4, 5題.

醒目開學勳章

第5條好攪笑, 我女話有漂白及染色, 我話係漂白, 佢仲問我點解嘅. 唔係染色咩.

第2條好彩係我老公琴日問佢, 佢開頭都答錯嫁. 後尾講番比佢聽咋, 第4-5條真係冇諗過會出. 所以連考都冇考到個女. 不過每次時事題我女都好鍾意, 因為我會同佢玩問答遊戲咁玩.  

原帖由 Linki 於 11-10-20 14:57 發表
小姐答錯第2題, 佢答咗唐唐
第5題我諗佢係撞

醒目開學勳章

可能有喇, 往年都好快有分數.

原帖由 Linki 於 11-10-20 17:08 發表
5知聽日會5會有分知呢?

醒目開學勳章

係, 我女提都冇提過. 佢係勁唔小心&成日做功課都好多錯, 我估佢都係得70幾分.

原帖由 Linki 於 11-10-20 21:12 發表
小姐話數學老師已經粗畧講咗d分, 有3個唔合格, 1個90分, 6x分、7x分、8x分好似話各有10個到喎, 不過我5知有記錯呢?

醒目開學勳章

係喇, 由其英文&中文, 又默書又溫習, 隔個星期六日可以同佢溫書.

原帖由 paltiBB 於 11-10-21 11:02 發表
我睇番今年的考試時間表, 無去年安排咁好. 記得去年每次評估後有1~2天教師發展日放吓假. 而且是周四,五考兩科, 下周一,二考另兩科.  但今年的教師發展日全部放在長假期前後. 而評估四所有科目仲要在同一個星期考, 即 ...

醒目開學勳章

佢記得晒個五條題目,係因為有3條我早一日問過佢,佢又會同佢個好朋友互出時事題考大家,所以佢咪記得囉,我女講野成日一舊舊,如果唔係中說成日得6分喇,你個女叫咩名?

醒目開學勳章

睇番佢張卷有少少想噴血,有條題目咪要畫時分鐘,呢條題目係我女一考試完番到屋企問我,我講佢個答案比佢,佢仲yeah答對左,點知佢竟然將長短針調轉。

原帖由 SuggieC 於 11-10-21 10:25 發表
噤快有消息, 阿囝又冇講, 我又冇刻意問. 我打算收番啲卷先同佢檢討

佢尋日不知幾relax, 又睇video, 又同細佬玩, 我今晚仲會同佢地睇戲, 一於玩完先再來過...

...

醒目開學勳章

唔好唔開心, 其實我都好明白做父母嘅心情, 不過你要比d信心佢, 評估2再黎過.

我都好讚成換個人去教佢地, 好似我女, 唔好講話同佢溫習, 每次同佢改功課都攪呢樣攪果樣, 唔停嫁, 佢Daddy同佢做, 佢又好定嫁. 所以不防換下人教, 可能有唔同嘅效果.

原帖由 aliceykm1 於 11-10-24 10:36 發表
阿囡一向數學差, 但未試過唔合格, 今次三年級就比一份大禮我, 數學不合格...

我知佢數差, 暑假冇幾耐就已經開始補習數學, 諗住攞7x 分都滿意, 點知仲衰.....

而加中文未派, 佢自己都話好驚唔合格

講真, 我知佢數 ...

醒目開學勳章

呀女話過你個女一組呀!

今曰派咗卷,e十 P3常識卷都幾深, 全部都要自已填.丨

原帖由 ankiehok 於 11-10-24 21:09 發表
你好呀, 我女叫管敏岐呀 !

醒目開學勳章

原來時事題佔2分.

我女好犀利呀, 我見佢第一版全部答對晒. 原來佢話將d小總結全部背晒. e+常識都唔簡單.

原帖由 曦彤媽媽 於 11-10-25 13:24 發表

係呀! 常識仲要寫長答呀! 但我囡話有人98分, 好犀利.

醒目開學勳章

85分都好好. 我覺得真係幾難, 仲有好似考中文咁, 問一條題目, 要自己作答.

我地派淨英文咋, 呀女好緊張. 佢咁次對英文好大祈望.(唔知點解). 所以我今次同佢講唔好抱太大祈望, 咁就算唔高分都唔會失望喇. 最緊要自己有盡力, 今次知道自己衰嘜, 下次評估努力過.

原帖由 曦彤媽媽 於 11-10-26 11:42 發表

你個囡好叻呀! hehe, 我個囡常識得85分咋!

醒目開學勳章

呀女今次好勁, 係數學7x分, 中文佢話係佢果組最高分果個有8x分, 英文及常識9x分. 連我自己都唔相信.

原帖由 Linki 於 11-10-26 16:22 發表
小姐都係, 閱讀理解老師話24為合格, 佢得21分5合格, 但總分有7x分, 我ok la

醒目開學勳章

英文科可能都係好易,c班有6個考到9字頭.

原帖由 SuggieC 於 11-10-26 15:58 發表
仲未問阿仔, 考幾科之中, 中文話最難, 英文最有信心, 佢話好易, 可能真係攞高分機會高! 如所科, 考得最差果然是中文.....

醒目開學勳章

我都希望佢會keep到,佢話好想讀到4d, 可能佢d friend 全部讀緊3d, 我叫佢勤力d先得。都好比d推動力比佢。

呀女又係唔小心,比老師扣左少少分係大細草及標點,仲有he,she,it 動詞後又冇加s,我老公已經提左佢好多次,比我老公睇到又鵝佢。

原帖由 Linki 於 11-10-26 17:18 發表
係吖,  好犀利wor, 小姐都有8x分, 不過我都開心, 因為4科都合格, 但5知嚟緊評估2又点呢?

醒目開學勳章

你地覺唔覺得功課少咗好多. 原來呀女話校長講, 英+中唔每日唔可以多過4-5樣.
‹ 上一主題|下一主題