用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校老師可以拒絕家長講小朋友band 幾嗎 ...
go

學校老師可以拒絕家長講小朋友band 幾嗎   [複製鏈接]

我侄女升小五,考級10名內,如果問學校老師,想知剛剛派位10名內是否band 1, 老師有什麼理由唔答呢?

問過老師,老師只係重覆又重覆謝成績唔係最重要,操行才最重要。

BTW, 侄女操行係絕對冇問題的
   0    0    0    0

angiehouse 發表於 18-7-30 11:11
老師梗系吾答啦,都未考呈分試,六年班考埋呈二先問啦,家長迫得老師太緊啦
...

當然唔係問侄女band 幾啦,我地都知呈分可升可跌,只係想知級今年派位級10內是否band 1,呢個問題好難答?

想早d知道小朋友的位置,從而報署小朋友學習計劃,好正常吧。

hkpapa852 發表於 18-7-30 11:45
EDB有指引, 學校唔提供資料其實亦好正常.

其實如果學校願意詳細列出每年升中派位結果 (如邊間學校幾多人入 ...

明白,原來係教署指引,咁老師唔答都冇辦法了。其實個老師照實講教署指引,唔答得就是了,我地唔會怪老師。唔明白為何要轉移視線講咩操行最重要呢?侄女操行係A的。

其實學校透明度低,好驚老師為了提升第一志願而降低學生band

想當年我升中一,小學係黃大仙,老師提議我媽幫我揀黃大仙區某校,非band 1 的,好彩我阿媽醒,幫我誇九龍區中左band 1 女校。

所以,我地唔敢全信老師的提議,所以才諗住直接問級10內派到什麼中學。

迷你人 發表於 18-7-30 12:10
老師答係人情,唔答係道理!
答左都唔一定準確啦,班主任都一樣無答我,即使完左呈三,個banding都係純粹估 ...

如上面回覆,我地唔知有教署指引,老師唔講唔係佢地問題,照實講唔講的原因就是了。不過為何要講什麽操行最重要去(膚)我們呢? 所以我對呢d老師感覺唔好。

angiehouse 發表於 18-7-30 12:42
老師都系提下家長,德育都好重要,老師都好慘,下下比人怪責

有幾慘? 照直講因為教署指引唔講得,我地點會怪佢? 我地都係講道理的人的。

老師表達能力有問題,家長都好慘的。

miriam 發表於 18-7-30 12:59
考到級十又點?

假如操行不幸 C- 你估下仲有咩學校見?

都話左侄女操行A,冇問題喎, 如果侄女操行有問題,我地會處理。

但當操行冇問題,關心成績好正常吧

ok3 發表於 18-7-30 14:41
會唔會係嗰D一級得幾個B1生嘅小學, 所以老師唔答, 再帶樓主遊花園去咗操行到, 費事露了底牌

...

你好醒呀!

Yanamami 發表於 18-7-30 18:31
楼主侄女小学有無升中派位往績?睇下佢公佈d乜,如五六年班都keep到呢个位,大概估到自己侄女位置会升边d中 ...

間小學係區內寶校,學校派位一般,所以阿哥好想知級10內今年派位派成點。其實侄女係好過級十的。阿哥想知還差幾多係band 1, 因為仲有個細仔,阿嫂又成日唔喺香港,得阿哥一對二,好辛苦呀。

如果老師一句頭3係band 1, 咁知道個女係咩料,就唔駛太谷佢。

如果係差少少就band 1, 都可以有個希望,諗吓點谷。

如果係band 2, 咁就算,維持現狀唔退就算。因為阿哥真係好忙,連瞓覺的時間都唔夠

angiehouse 發表於 18-7-30 13:47

其實我地忟的原因,就係你所講的遊花園。侄女操行在校一點問題都冇,老師好鐘意佢,有比賽成日揾佢,又揾佢做風紀,又有幾個優點,所以覺得老師說操行呢樣最重要根本就係“膚”我們。

講真,如果肯定小朋友操行冇問題,家長下一步緊張成績都好正常

Jasonhaha 發表於 18-7-30 15:28
我囡學校老師不會公開講 , 但個別打電話去問 , 老師都會講嘅 , 仲會分析埋我囡囡應讀那類型學校 , 不過會比 ...

最驚老師咁做,為左提高第一志願。

我覺得好的老師應該比個range 俾家長,要高風險高回報,定保本投資,就家長自己決定

miriam 發表於 18-7-30 18:55
當年有位同學成績畀我囡好, 入左間 B2A, 原因係佢屋企對面.........夠近.................
...

其實又理解到。。。不過就唔同意咁做, 幼稚園,小學就話就近入學,中學我會以校風和成績為主。

gigayan 發表於 18-7-31 08:11
級十和級三都係差幾名,如果係我,我會當級三係目標。

我地知道侄女係咩料,冇可以能

angiehouse 發表於 18-7-30 21:16

我覺得尼個case級10,操行又話ok,其實家長心中有數,只不 ...

係唔係要今年小6畢業生考pre s1, 才會影響今年升小五的學生的banding?

bettyay 發表於 18-7-31 08:17
已經明知派位一般,係我有理無理,盡力做到最前!不是聽了頭10派了什麼學校才想如何步處,這想法做法都極 ...

咁間學校係寶校嘛,冇話扺唔扺

angiehouse 發表於 18-7-31 08:38
今年考pres1成績,會影響跟住二年派位,甘你睇下出年派成點,就略知你侄女個界一二,今年pres1出得深,ban ...

oh my god  

仲諗住搏吓band 1 學校。。。。

miriam 發表於 18-7-31 08:57
想當年我囡決定讀邊間小學後, 真係死搵爛搵返學校既升中派位資料出黎做統計, 睇下派位情況, B1% 由高變低時 ...

你個女都又乖又叻吖。

我侄女唔係叻,但又唔盡全力,當同學個個都補呢樣嗰樣時,我侄女乜都唔補都有10名內,我地都覺得有些進步空間。可惜,我地點利誘佢,佢都好似BB咁,唔識驚囉,連老師話佢的思想,係比一般小朋友迉熟

所以聽完你地咁講,我放棄了。

miriam 發表於 18-7-31 09:04
邊間小學?

係黃大仙區的x仁小學,我目標係德愛中學,請問級10有可能嗎?

其實阿哥乜都唔識,我做細妹替佢着急。想當年佢就係升小一唔識填表,所以才跌到呢間小學

miriam 發表於 18-7-31 09:39
數人頭 17/18 P.4 有 42 人..............15%...........即級 6 內...............

咁如果級8, 有可能搏曚入德愛嗎?

miriam 發表於 18-7-31 09:39
數人頭 17/18 P.4 有 42 人..............15%...........即級 6 內...............

所以ek攞的料,仲好過問學校老師

hkpapa852 發表於 18-7-31 11:05
其實係黃大仙區, 就算係B2既女仔都還好, 起碼乙1可以偷雞入德愛 (過去2年都有B2入到), 或者直接放B2A既聖母 ...

hkpapa,想請教好似我侄女的case, 當佢考級8好了,德愛好,定還是文理,可立好?

因為阿哥話諗住揀文理,可立,我驚佢會重蹈覆轍呀。但我心目中,德愛應該好過呢兩間
‹ 上一主題|下一主題