用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 客觀分析 2021年 DSE 狀元成因
樓主: kiwi2007
go

客觀分析 2021年 DSE 狀元成因   [複製鏈接]

沉澱了兩個星期,大家仍記得今年6所 DSE 狀元中學嗎?
~屯馬綫通左車,興奮過後記得要轉多一程輕鐵507先 ...

SmCC 有兩至3個榜眼?榜眼都叻ga, 大家唔好ignore 榜眼的能力。其他名校冇狀元,等於學校不濟?
會唔會有人後悔drop 英華?儍啦,雖然今年出一個狀元兩個榜眼(其實過往都成日出榜眼)和奧運金牌和首席大法官,但呢間點同其他學校比?年年都係最差的人先入去讀

bobbob 發表於 21-7-27 09:13
反而想知點解金牌選手響英華讀完S1就轉去林大輝?英華有冇後悔放(踢?)走個金牌選手? ...

邊度有指係英華踢佢出校呢?家朗為左做全職運動員而中四退學,唔通係林大輝踢佢出校?,一個咁有運動理想的人,佢為左方便訓練而轉去林大輝證明佢係一個好有運動理想的人。

cafeva 發表於 21-7-27 10:07
考獲6科5**的「榜眼」有18人,分別13男、5女,>>>>> SMCC 有3 個???

Sorry, 我搞錯。係一個狀元,一個探花,另外兩個4科5**。

但成績都好好喎。

mcl203 發表於 21-7-27 10:07
如果一早已決定轉職業,讀邊間都無所謂,反正唔會畢到業。不過,應該係英華讀書面對一定壓力或唔方便吧~ ...
你推測好合理。
我以前學校有個打ping pang 波好叻,傳媒封佢為鄧亞萍接班人。佢會考5A. ,
但最終冇去做運動員。英華始終唔係體育學校,對學生成績應該有d要求或對佢做成壓力,所以家朗才去轉校方便追夢吧
‹ 上一主題|下一主題