用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

我來報到呀!

jazzmama,

收獲好豐富. 我都想去shopping呀!

原帖由 jazzmama 於 09-8-28 14:42 發表
looby

shop 得勁開心

自己 : 主要係護膚品, 少少化妝品, 2件衫, 1條褲, 1個手袋
呀女 : 1條裙 1對耳環 1個頭乂 1個掛飾 好多指甲油
呀仔 : 3件 t-shirt 1個wallet 1條電話繩
老公 : 1件 t-shirt, 1件裇衫 少少護膚 ...

joanneka,

我個女一直都有學敲擊, 不過係中樂, 我見佢都好好玩, 左右手一齊打,  鑼鼓等都有玩過. 現在佢間中學, 要一人一樂器, 不過只有西樂. 佢都話想玩返敲擊.

我諗住中學好多都無中樂, 所以幫佢報左音統處既中樂團, 好好彩已經收左佢, 9月佢又可以玩返中樂敲擊.

原帖由 joanneka 於 09-8-28 14:21 發表
fion, hhma

係唔係因為你地係男校, 所以有bowling & 模型學會呢, 又真係幾好玩!
甘你地d活動係放學後定sat上架?
我女都未知參加物野好, 佢想學敲擊樂, 你地仔女有無學過?

...

joanneka,

係呀! 西樂敲擊有級試考, 中樂就無試考, 所以我都唔知阿女打成點.

阿女今日返學試音, 學校要一人一樂器, 佢地問左老師, 原來鋼琴都可以, 所以阿女話可能唔係學校學.

我個女學左6年敲擊, 打過鑼, 大鼓, 鈸等.
上次考音統, 佢就選打大鼓, 我見其餘應考既都係木琴, 我估係因為無人打, 所以就俾佢考到.

原帖由 joanneka 於 09-8-28 16:32 發表
必必
原來敲擊都有分中/西架!
甘你女主力係打物野?
中學你女又會揀物野樂器呀?

JSCfamily,

你個仔真有"交帶", 會記得打電話俾你.
我個女就無記性, 放學打俾佢好多時佢都唔記得開電話, 當打唔通電話時, 真係擔心唔知有咩事.

原帖由 JSCfamily 於 09-9-4 10:27 發表
samuel89,

我都有陪佢去面試和5天的預備斑, 但真的希望陪吓佢, 如果有突發情況發生,也可以教佢點做!
每天放學阿仔都會打電話比我, 去到轉車站又call我, 返到屋企都call我. 令我可以放心d的.

...

zoey,

要轉3程車返學, 駛唔駛好早出門口?

我個女只係一程港鐵, 落車唔駛過馬路就放到學校, 所以我只係係佢返銜接班時送過佢一次, 跟住就俾佢自己返學,放學.不過我都要工人姐姐陪佢去港鐵站, 放學就係港鐵站接佢.

原帖由 Zoey 於 09-9-3 23:32 發表
我地都係呀,要轉 3 程車番學,屋企學校都隔涉既,冇辦法,不過小學都係咁,習慣左,有時佢地自己又會去 explore 下 d 新路線,只係書包仲係勁重,所以真係辛苦既 !~

...

mansionwai,

祝你既小朋友早日康復.

原帖由 mansonwai 於 09-9-15 21:48 發表
jazzma , candy & 賴 c 奶

thank you !!

manson 今日差不多無燒啦 !
細佬 & 細妹暫時都 ok
細佬飲上次, 我比 candy 張藥方 ok 喎
9:30am 飲完, 全日都可以叫無燒

不過, 我發覺呢隻流感好似有個特性
1.  ...

InMaMa,

你個女間學校都好嚴, 手機都唔準帶.
我個女那間就好少少, 俾帶手機, 但講明係學校一定要關機, 唔可以係學校範圍用, 如果捉到要沒收手機一個月, 如果多次犯, 就會記缺點.

校長話知道家長擔心女兒行蹤, 所以俾學生帶, 不過我個女放學好多時都唔記即時開機, 我都好難搵到佢.

原帖由 InMaMa 於 09-9-27 01:51 發表地
M&A, Jazzmama,

我女間中學一樣講明唔比帶手機,初初我
都比阿女靜雞雞拎返學,佢都算聽話係校
內冇開機,只係放左學上左車先開機 call
我,話我知佢搭緊邊條路線既車,若我行
得開就會去佢落車既站頭接佢幫佢拎個書
包返屋 ...

jazzmama,

阿女無事就好了.

原帖由 jazzmama 於 09-9-24 10:33 發表
各位

我女已經恢復元氣, 今日返左學啦

多謝各位連日來的關心 & 支持

Eva,

我個女件長衫, 我地專登買大一個size, 因為fit個件, 阿女話驚會爆, 寧願買件大小小, 佢話著得舒服好多. 仲有, 佢話現在行樓梯唔可以一行就兩級, 因為驚個叉會爛, 班女仔想唔斯文都唔得.

原帖由 Eva 於 09-9-27 23:33 發表
hhma
我女五班左右已經話唔著就唔著喇!我都無氣話佢。又佢冷親,自己辛苦就知味道。不過又真係好小見佢冷親wor!(touch wood)。可能他們新陳代謝快,真係唔凍,所以我都會叫一聲,穿就穿,唔穿就算!
我突登唔挑腳,等冬天時,敝得幾多得 ...

幫唔到你, 因為我未聽過.

我都想問下大家, 邊間補英文作文好?

原帖由 浩朗媽媽 於 09-9-28 12:24 發表
各位靚太:

早晨呀))))))))
救求呀))))))))知唔知有邊間補習舍補
"綜合人民科"好架)))))))

hhma,

係呀, 我都唔識, 我個女係分開晒geog, hist來讀.

原帖由 hhma 於 09-9-28 13:13 發表
呢科即係以前既geog, hist同epa
我地學校就係啦, 唔知有無理解錯
如果真係呢幾科....係咪主要查字典, 讀, 串, 背 x 10000000000000

(後記:用錯公仔, 應該係.... )

...

各位好.

首先多謝各位媽咪既補品.

阿女升上中學, 因為唔駛寫手冊, 我都唔知佢每日有什麼要做, 佢日日放學返來就打電話/上msn, 問功課,  每日就浪費左好多時間. 升中之後又多活動, 又打籃球, 又敲擊, 差唔多每日都唔係準時放學, 攪到日日都好似唔夠時間.

阿女都開始test, 想幫佢溫書, 佢又唔講俾我知測既範圍, 攪到想幫都幫唔到.  

阿女佢地有幾科都係放學之後先測, 仲係隔幾日先測一科, 由10月中測到11月頭.

InMama,

我個女話佢地班同學都開始分黨分派, 有些唔岩架, 就有你無我, 誓不兩立. 阿女話好多時佢夾係中間都覺得好煩.  人同人之間相處真係人夾人緣, 有可能小朋友平時講既說話/態度招至其他人不滿, 你不妨同女兒了解下.

hhma,

我個兩件都係X'MAS後先至考試, 所以都係邊度都唔駛去.  細仔生日個日要考中作, 佢已經係到嘈, 點解生日要考試!

原帖由 hhma 於 09-11-8 16:03 發表
我兩件都貼到實xmas後, 邊度都唔洗去

jazzmama,

生日要考試真係幾慘, 仲要年年都係, 你可以同阿仔講, 到佢讀完晒書就可以好好慶祝生日啦!

原帖由 jazzmama 於 09-11-13 15:48 發表
必必

我仔年年考生日都係考試日
上到中學都係一樣
怪我點解唔擇日生佢

jazzmama,

我個女又係要清locker, 佢已經搬左幾日, 日日好似搬石頭咁, 佢都係bible, dictionary全部都要搬走晒. 今日係限期要清晒.  早知應該俾個喼佢地拉啦!

連袋都爛埋, 真可憐.

原帖由 jazzmama 於 09-12-21 09:52 發表
mayc, M&A

我仔上2個星期考試前老師都要佢地清locker
原本諗住剩係拎返d 考試書返來
結果要 clear....
我準備左個好大個環保袋比我仔都裝唔哂
呀仔入爆哂背囊+環保袋...但拎唔郁
結果好似個流浪漢咁拖住環保袋返屋 ...

hhma,

都唔明點解佢地個書包咁重, 我個女揹到寒起個背. 但係我見高年級既師姐們就揹得好輕鬆, 我都唔係好明.

各位,

你地中文科深唔深? 我個女中測肥佬, 真係唔知點幫佢溫書. 大家有無好方法?

原帖由 hhma 於 09-12-21 16:06 發表
我地個locker不嬲都係用黎睇, 唔係用黎擺野既

所以好采, 無呢d問題
不過日日佢一"咩"起書包就鬼咬甘聲

jazzmama,

可能要個29吋喼先夠放晒所有書.

原帖由 jazzmama 於 09-12-22 10:43 發表
必必

好提議...下個term 比個喼呀仔去清 locker
間接比學校睇下家長的反應

mansonwai,

你個仔既老師又真係好有心, 好盡責. 真扺讚.

原帖由 mansonwai 於 09-12-21 23:03 發表
我以為我忙, 咁耐無入黎
要追好多個 topic tim

今日發覺亞仔學校真係幾好...
應該係我預期之外既好

想在此表揚一下亞仔 2位班主任

今日同亞仔 (女) 班主任
傾亞仔學校課外活動而遲返屋企既問題.

估唔到 ...

各位新年快樂.
‹ 上一主題|下一主題