用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學定油天好??
樓主: Fionyiu
go

九龍塘小學定油天好?? [複製鏈接]

我都覺唔好知少少, 扮代表, 唔係一定讀私校就一定好過津校.

2間學校都無中學直升, 升中都係要博多次.
一間免學費, 一間要交學費, 藉唔藉得, 真係要自己衡量下.

我2個小朋友都係油天讀, 大的那個已經升中, 多年來眼見好多同學仔成績優異, 升上名校, 當然亦有成績差, 讀band 3學校, 所以真係好睇小朋友本身成績.

S_Trader,

輪校舍, 就一定係海泓道優勝.
海泓道返學放學時間較舊校早.
輪升中派位, 2間都相差不遠.
2間學校一向都各有支持者, 真係要睇下個人心水.

原帖由 S_Trader 於 10-6-8 07:37 發表
兩間油天, 边間會好d 呢?

學校絕對鼓勵學生參加校外比賽.

原帖由 ch441019 於 10-6-8 11:45 發表
How about the extra-circular activities in 油天 for P4-P6 students? Do the schools encourage the students to apply the outside competition?

油天數學係教快最少半個學期, 一年級下學期已經教二年級既數. 早7,8年前, 學校已經用普通話教中文, 高年級既小朋友, 個個講得一口流俐普通話.

油天係津校, 英文程度一定比唔上私校, 因為要顧及所有派位入讀既學生. 眼見好多家長都俾小朋友讀英文課程keep住仔女既英文程度, 所以有部份學生英文程度都非常高.

至於學生家長質數, 亦唔比私校差, 平時活動, 真係好多熱心家長義工幫手, 家長中亦有好多專業人士, 公務員等.  

絕大部份老師都好有愛心, 我小朋友既班主任, 上星期要留幾個學生堂.............不為什麼, 只因為臨近考試, 佢地數學追唔上, 老師留佢地係學校, 幫佢地溫數學.

另外想講, 私校程度唔高, 又點會有家長肯俾錢交學費?

原帖由 ch441019 於 10-6-9 11:29 發表
Why you say: 中和數油天深少少? In Kowloon Tong School, the maths is taught half grade up. Is 油天 also the same?

For English, the level in Kowloon Tong is higher because they taught in 1 grade higher ...

係, 我講緊係油天舊校.

係.
我唔清楚新油天既情況.

原帖由 ch441019 於 10-6-9 17:20 發表
Do you mean油天will use the 2A books (Maths) when in P1?  

tartaqueso,

我諗你打錯野, 應該係P2教完P3A既書.

原帖由 tartaqueso 於 10-6-17 00:16 發表
舊油天升P2前會教完P2A既數書, 升P3前會教完P3A既書, 如此類推.
‹ 上一主題|下一主題