用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
樓主: jazzmama
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

joanneka /M & A mom

3月份全港六年級考埋呈分試, 學校就會呈分俾教育局來排全港名次, 6月份學校考試都同呈分無關.

我個女考埋3月呈分試就真係鬆一口氣, 可以過個開心easter. 之後學校應該會操中一入學試試卷.

原帖由 joanneka 於 09-2-11 14:01 發表
必必
我女3月都係呈分試, 但係6月又要考一次畢業試, 唔知邊次計落成績表呢?
我女3月4日校際音樂節呀.

各位好.

我個女1月已經去完教育營, 3月尾考埋第三次呈分試就真係捱完, 一身鬆晒.  我地已經訂左機票, 今個easter去玩, 因為諗住暑假阿女升中都好多野要補習, 未必得閒去旅行.

我都好想見見大家, 下次攪gathering記得預埋我.

原帖由 siulisa 於 09-2-25 10:26 發表
今年Easter前考第三次呈分, 跟住放10日假, 呢10日假真係可以輕鬆吓, 諗緊去旅行

JSCfamily,

你個細仔幾時考試? 我個細仔6月先考, 所以可以一齊嘆下先.

原帖由 JSCfamily 於 09-2-25 12:41 發表
你地就好啦! 雖然大仔4月頭考完試, 但係我都唔可以係easter holiday鬆一鬆! 因為輪到細仔考試....又係溫書準備考試!

我諗要到5月後才可以輕鬆吓.....但係都無假期了! ...

mayc,

紅色有4日假, 可以去台灣/內地遊.

原帖由 mayc 於 09-2-25 12:42 發表
各位:
我都好想去旅行,但只得紅色那幾天,可以去邊到呢? 頭都大埋!

我阿囝去完畢業營,昨天本來影畢業相,後來d家長提議著袍,所以便改至3月,謝師宴也定了30/6九龍灣會展.

...

JSCfamily,

5月先考試, 復活節假期溫書, 小朋友一陣都唔記得啦! 假期一於玩幾日, 等自己都休息下.

原帖由 JSCfamily 於 09-2-25 15:31 發表
必必,

我細仔係11-13/5考試.... 之前佢班主任提左我要係復活節要溫書準備!

都唔知升邊間中學, 又唔知駛唔駛叩門, 又唔知幾時返中學預備班, 所以暑假想唔乖乖留係hk都唔得.

原帖由 siulisa 於 09-2-25 15:25 發表
呢個暑假真係要乖乖係香港

hhma,

你地都好, 有酒家擺, 我地都未有聲氣, 學校去年係自己學校canteen攪, 今年可能都係一樣.

原帖由 hhma 於 09-2-25 22:15 發表
你地d謝師宴甘正既
你地就好啦
我地去麗城新星酒家, 救命

原帖由 hhma 於 09-2-25 23:43 發表
哈哈
一山還有一山高呀

JSCfamily,

一日半日都好, 去relax下, 為左呈分試, 大家都辛苦左好耐.

原帖由 JSCfamily 於 09-2-26 10:20 發表
必必,

都係的..可以玩一日半日都可以,但一定唔可以去旅行啦...

始終都要阿仔溫定d野..因為佢地學校d課程好多生字架..一定要預早溫定!  

...

jazzmama,

你個仔又真係好留意廣告/新聞.
原帖由 jazzmama 於 09-2-26 11:47 發表
mayc

我真係驚大陸d 衛生
如果一家人去就好d
如果學校帶...就唔好啦

尋晚亞仔話去英國機票好平
即刻比我
一日到黑掛住玩, 個腦係咪飛走左啦
d 功課晚晚都 10點半, 攪到我都無得早d

...

你地個仔腳大都好, 都會買到鞋, 我個女上年已經買唔到女裝波鞋, 要買男裝, 最近阿女買左對籃球鞋, 已經係男裝40.5號. 連sales哥哥都要幫佢度完先信佢真係要著大鞋.
睇怕將來佢都要訂造鞋先至得.

講開大腳, 我個細仔8歲已經要著37號鞋, 真係好大.

原帖由 M&A Mom 於 09-3-3 18:10 發表

嘩!size:42 我老公都係41咋!
家吓你仔幾高!我諗佢第時一定標得好高!

變聲米好似你講禁,走音、變沉、聲沙......
個個小朋友發育都唔同(唔係單指女仔),matthew 有d 男同學,個膊已經好橫啦!兩個一齊 ...

Zoey,

阿女都算高, 大約有160cm, 同我差唔多高..........不過我對腳都係37咋! 最近阿女忙於參加籃球賽, 我見好多女仔都係高架.

你真係有耐性, 我就覺得好悶, 上次細仔參加1級, 總共68人參賽, 要坐足3個鐘, 真係悶到暈.

原帖由 Zoey 於 09-3-6 19:52 發表

妳囡囡真係好厲害, 已經著 40 號鞋 . . . 我諗佢一定都幾高, 唔怪得老師都選佢打籃球 !

alicetong,

我都係昨日先收到2間中學面試信, 今個月內interview, 我都係諗住阿女打天才波, 睇佢臨場表現.

原帖由 alicetong 於 09-3-15 12:13 發表
請問大家自行選那兩間面左試未呀?
題目難嗎?
問襯阿仔佢都唔正經
,面試準備考天才波了

hhma,

facebook係有年紀限制, 保障小朋友安全.

通常中學都係3月底前面試, 我都係剛剛收到信, 有一間只係一個星期前通知, 希望你收到好消息啦!

原帖由 hhma 於 09-3-15 23:00 發表
我一封都未收到呀

另外我想問下你地仔女有無facebook a/c架?
點解我仔開唔到既?
細得濟呀?

收到補品, 多謝大家.

下星期就考試, 考到31號, 好大壓力.
今個星期六要面試, 都無時間備戰.
原帖由 Eva 於 09-3-20 00:04 發表
最近好冷清,全部去了備戰呀!

小小補品,不成敬意!

check 貓please!

alicetong,

我個女都係21及28號面試, 又係考到31號, 又真係好岩.
原帖由 alicetong 於 09-3-20 17:24 發表
必必
我阿仔都一樣mouth:" /> 考到31號
今同下 星期六都要面試...
係無左2個半日 聽天由命啦...

唯有做得幾多得幾多囉..

mayc,

昨日琴老師打電話俾我, 話出左五級樂理成績, 結果係........比你個囝多一分, 即係合格多2分.
總算係合格, 唔駛再考過. 大家可以鬆一口氣.

佢地又計得幾準, 岩岩合格多1/2分.

原帖由 mayc 於 09-3-21 16:53 發表
Eva:
我囝也是下星期考呈分試,可否send份給我!
[email protected]
Thank you!

必必:
昨天收到了五級樂理的成績了,我真是非常緊張,擔心如果唔合格阿囝會好down,到時影響埋考試添!我地立刻先祈禱才打開信封,感 ...

Eva,

唔該晒.  都未開始做, 所以唔覺無answer.

原帖由 Eva 於 09-3-22 01:02 發表
Dear all
好彩mayc叫我email我至知道原來answers send 唔到出去。點解你地唔問我呀,無answers的papers我係唔會俾個女做ga,因為自己水皮,唔肯定個答案!

請收anser,睇我個女做得幾馬虎!

大家加油啊! ...

Eva,

多謝.

你係唔係講緊1級樂理? 或是1級琴試? 通常大家都唔會考1級樂理, 一考就考5級樂理.

老師只要小朋友身份證副本及考試費, 就會幫學生填報名表報名, 至於之後既野, 佢會同你慢慢計.

原帖由 Eva 於 09-3-22 01:05 發表
必必/mayc

恭喜哂!

請問通常考1琴試的樂理是否要另外找老師學ga?點解阿仔個老師叫我只付款考試費用,其它野佢會攪掂,i係咪佢私人醒呀?

mayc,

多謝.
原帖由 mayc 於 09-3-23 12:08 發表
依!大家好似仲未起身喎
收"喵!"
‹ 上一主題|下一主題