用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~
樓主: love-baby
go

62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~   [複製鏈接]

回覆:62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~

我都未收到伍小電話

我1/6上午交表都係剛收到電話jar, 18/6下午見

剛收到海官本星期六早上in

conniew117 發表於 13-6-11 12:23
請問你係咩時間交表?

我第一天早上去交

想請問有冇海霸官小家長可告之此校每天幾時可入得學校幾時打鈡?thx

Mermaidchan  7:50am可以入校, 8:20am打鐘  發表於 13-6-15 19:25

引用:純粹個人感覺,不喜勿插~ 浸聯係我小朋友

原帖由 love-baby 於 13-06-16 發表
純粹個人感覺,不喜勿插~
浸聯係我小朋友第一間面試嘅小學,要收20蚊面試費,有交表就有得interview~
半 ...
十分認同! 我本身是基督教徒,荃灣網基督教學校比天主教學校少,但想自行多5分,唯有選呢間學校搏一搏。結果當然20分也抽不到。去到抽獎階段呢間學校照放第一,諗住111起碼叩門有D誠意啦!是那校長話咁先顕示得有誠意!

我上年已收到風要擧手講故事,我天真地心諗每人講一part故事,若一組小朋友抽幾個講,點都拎到小小分。可怕的是,一組十多廿個小朋友上到去,俾佢最多十五分鐘面試時間,原來只有一個小朋友有機會講故事。我個仔只有初時擧手答了條無聊的碎頭碎尾問題,講故事環節舉了手也沒有被「寵幸」,結果當然落選!

學校一早收了各人的portfolio及資料,若有心要寵幸某些人,自然會獲得講故事的資格。可憐其餘幾百個小朋友聲都冇發過便變成了大咖喱啡。怪不知我見到有幾個小朋友見完落番黎時擁著父母痛哭。

一間基督教學校是這樣的選學生嗎?可能我是另一間教會,見識少啦!

引用:Thanks+Chunsamyuen!+我是65網,首選仍是雙

原帖由 PuiYimama 於 13-06-16 發表
Thanks Chunsamyuen! 我是65網,首選仍是雙仁!但昨天In完海官,即日收到電話有offer.  所以想了解多些海官 ...
你好,小兒有幸也收到海官offer,有可能大家做同學仔呢,是否也一樣3/7註冊?

引用:Hi+christinac,+係呀3/7下午註冊,當日還

原帖由 PuiYimama 於 13-06-16 發表
Hi christinac, 係呀3/7下午註冊,當日還要普通話interview, 睇吓會唔會入普通話班。其實我之前係唔知海官 ...
Hi, 其實我唔太清楚海官的情況,由於我估佢地點方便,又他舊生,故此並非排他在頭位。雖然其他學校未出result,不過老公話心足了,應該讀呢間。我唔知putonghua interview 的情況,不過我的普通話很普通,所以冇資格教我個仔,入唔入到普通話班我也沒有所謂。那個薛老師還提我帶個仔去買埋校服

回覆:jessx 的帖子

你好呀,我們諗住讀,貪海官位置方便,不用乘校車,我們行十分鐘便ok

回覆:sandyklwsk 的帖子

你好呀!我是09:00見的,你會讀嗎?我不是放他111,好彩都收到。

vinyasa 發表於 13-6-17 13:09
海官好唔好?? 親戚叩門收到通知OK, 係咪無校車, 要自己找保姆車?

我覺得ok 呀, 好似無校車呀。

chunsamyuen  我住村屋,隔鄰小朋友今年小一都有校車到,但唔知係咪保母車.  發表於 13-6-19 10:10

2/7放了石鐘山,祝大家好運

‹ 上一主題|下一主題