用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2009小一禧年家長
樓主: Cathleen
go

2009小一禧年家長 [複製鏈接]

Cathleen

亞女執書包時, 收起本中文書, 佢講: 林老師叫佢地唔使帶住, 你欣欣有無講呀?

Thanks! ktmama

Cathleen
咁明天重著唔著PE衫呀?

原帖由 ktmama 於 09-9-8 22:52 發表
仔仔班主任曾經提過大約喺九月尾十月初逢星期三開始會有早操.  我諗聽日唔駛特別著PE 衫住, 除非有 PE 堂.

默書的內容係唔係4班同級都一樣呢? 第1次默1-10都幾簡單, 希望每個小朋友有好的開始(攞1條腸仔加2只蛋)  

原帖由 囡囡媽 於 09-9-9 21:58 發表
不是只係1c班呀! 全部小一、小二都會同一日默書呀! 小三以上係唔係我就唔清楚了。

又多一個1b的媽咪, 打個招呼先.  

有2班普通話才藝班, 我亞女上星期一, 你女女呢?

原帖由 keungfan 於 09-9-9 23:18 發表
大家好,我女女都係1b班呀~之前太忙要攪佢功課d野~所以都冇時間上黎~我女女都有報到普通話才藝班,都收左佢呀~同埋佢要上英文輔課...我之前都有同佢報到自修計劃,不過後尾聽高年級既家長話其實都係做功課,所以我放棄左呢個 ...

哈哈! 贊同!

原帖由 hellokm 於 09-9-10 22:26 發表

公司那一份工係兼職
屋企那一份才是正職

今晚, 我用遊戲方式同亞女玩2/10 的Dict 2, 首先我讀第1句, 佢讀第2句, 接着我第3句, 佢第4句咁落, 到第2輪, 佢先讀第1句, 我讀第2句, 佢3, 我4咁讀咗幾次, 之後以同樣的方式背黙(完後大家一起改), 再之後獨自背黙, 跟着再比對方改. 哈哈! ok成功咗. 呢個方法對我亞女來說, 暫時行得通. 你們亦可試下.

學校應該是讀默(我估), 不過見個幾句幾簡單, 所以才同她玩埋背默.

原帖由 KAnn 於 09-9-11 08:39 發表
是背默嗎?

星期五亞女有講過話你亞女調咗去同靜恩個組, 而班長就調咗坐你亞女原本個位, 但無講原因.   

原帖由 Cathleen 於 09-9-13 12:18 發表
ksltd,

唔該幫我問吓渟渟, 點解欣欣會調左組呀?
佢同我講得佢同另外組個女仔調轉左呀 :)

你女女係唔係做班長呀?

亞女話班長有時幫老師收/派簿, 有時要攞野, 副班長有時要出去通知嬸嬸到班房內抺野.

服務生幫老師攞野, 不過有時會由班長做.

原帖由 hellokm 於 09-9-13 22:00 發表
我個囡都話有個女同學轉左組
原因係佢好鍾意同同組同學傾計
不過轉完組之後又同新組同學傾, 所以調回原組...(哈哈)

班內已經有了班長 (有什麼要做ga?) 攞通告, (攞通告去邊??收還是收通告呀??) 唔知!

還有兩位 ...

我覺得你個女好叻(講野和表達能力), 所以才猜她是班長:

原帖由 hellokm 於 09-9-14 19:56 發表

我個女連班長要做什麼都未知又點做班長wor..>hehe

, 無法! 自家的公主大晒, 我星期一至五都是: 日間返工, 晚上check亞囡的功課外, 還要陪她一起讀回一年班(一起默書, 看書等等...) .  之前已讀咗十幾年書, 依架要退回一年班重頭讀起 .

原帖由 hellokm 於 09-9-14 20:00 發表
阿囡每天都會自行做功課
不過成日做少左一兩 part
搞到我連夜街唔多敢去

別客氣啦...., 慢慢來, 可能還未適應啫. 我亞女比你女大咁多個月, 一定有小小分別啦.....

原帖由 Cathleen 於 09-9-14 22:07 發表
ksltd,

唔該晒您呀.   我就嚟俾阿女激死啦, 返左2個星期學, 仲係一舊飯o甘.

我仲諗緊join唔join, 平時1至5, 學校已有功課, 再加上參加課外活動(如普通話才藝班, 英文等等), 4:30分先離開學校, 返到家已5點有多, 仲要做埋未做完的功課, 沖涼, 吃飯, 練琴, 到我回到家check 佢功課時, 又要改正, 默書, 閱讀圖書等等, 仲有無咁多時間做埋網上的提升課程呢?

保險我都買咗, $14真係好抵.

原帖由 Cathleen 於 09-9-16 22:57 發表
我都打算join, 不過同學校既e-class又會唔會重覆呢?
另外, 您地會買學校保險嗎? 我就覺得$14一年, 好抵呀.
所以都買左 :)

我亞囡昨日放學後又是上校外的興趣班, 所以才覺時間不太充足再做另外的課外練習。

今早有家長問過老師, 這份通告不是家長所說的每日一篇”, 每日一篇係學校的校網內就可找到。

原帖由 KAnn 於 09-9-17 09:08 發表
我昨天就经歷到做功課做到九點的之味, 亞女放學返來吃小小嘢之後做了2樣功課,然後去上興趣班,回家吃完飯, 8點開工, 好彩9點做完其餘5份和溫了一次英默, 之後沖涼, 講故事,之後zzzzz, 樂器無得練.... 放學後有興趣班 ...

各位,

明天可出席學校講座/觀課的靚媽、俊爸, 講座前一起早餐 或 講座後約埋一起飲茶, 如何?

同意! 唔上校外的興趣班, 還有時間比佢睇DVD或電視添:

明早送亞女返學校後, 你可唔可以join我們一起吃早餐然後才返工呢?

原帖由 KAnn 於 09-9-17 15:15 發表
唔該, 我就等"每日一篇", 我要適應下先.   唔上校外的興趣班, 做功課時間是o.k.的.

明天我先生會參加,我要返工, 不過如果大家在學校附近或錦泰飲茶,我都可以參加, 嘻嘻15分鐘就返到office.

...

我們明早一起早餐, 8點係學校門口等, 我地點相認呢 ?

原帖由 kawaiiwan 於 09-9-17 22:18 發表

Hello 各位,

好耐冇上來傾計, 因為我都同你們一樣, 唔夠時間用, 因為囡囡早上不願起床, 所以要9:00 左右上床, 否則......
攪到我真係透唔到氣, 除了功課外,日日都有多份通告要睇, 好似睇極都睇唔完, 我想大家 ...

Pls check PM.

原帖由 kawaiiwan 於 09-9-17 22:58 發表

如你不介意, 我地可以透過私人傳訊留電話, 我想到時大家可以電聯, 請留意pm.
kawaiiwan

我亦好高興認識你們 , 以後多些交談和聯絡.

我好讚成讀萬卷書不如行萬里路.
我每年都會帶囡囡到外地旅行, 讓她見識不同的事和物, 亦可給她嘗試不同的運動, 例如: 滑雪.  
旅行除了自己帶外, 我亦好想學校搞一些外地的交流活動給她們, 是真正可以訓練小朋友的獨立性(沒有或只有小許家長隨行那種). 今年暑假, 我同囡囡報咗青協主辦的 "小腳板 - 天涯任我闖" 10堂參觀及體驗課程 (4堂整天戶外, 6堂中心內做總結), 其中有幾個6歲的小朋友(沒有家長陪同)跟着隨團的姐姐, 哥哥們(全部由6歲 至十多歲)整天(朝九晚五)由2個中心職員的陪同到不同的地方探討 (例如: 大澳, 上環, 中環等), 初時我有擔心過囡囡可否照顧到自己, 結果係佢地互相照顧是無問題的, 仲話好開心和下年再參加添, 所以只要我們放下 "不放心" 的問題就可以了.

原帖由 KAnn 於 09-9-18 18:09 發表
Hi, 很高興今天大家可見面,同大家chat時好像親切了很多.

其實要實行小班教學是不容易的, 不是小些學生就得, 他的背後是要有透過活動和經驗讓學生明白知識, 比傳统教學要用多很多時間, 如以現時香港的考試制道, 要考 ...

全體相

囡囡的那一組成員

分組總結 - 內里有每位成員的感想, 我囡囡不太識寫字, 用畫畫出自己的心聲.

原帖由 ksltd 於 09-9-19 00:39 發表
我亦好高興認識你們 , 以後多些交談和聯絡.

我好讚成讀萬卷書不如行萬里路.
我每年都會帶囡囡到外地旅行, 讓她見識不同的事和物, 亦可給她嘗試不同的運動, 例如: 滑雪.  
旅行除了自己帶外, 我亦好想學校 ...

‹ 上一主題|下一主題