用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2009小一禧年家長
樓主: Cathleen
go

2009小一禧年家長 [複製鏈接]

嘻嘻! 如有合適的團體活動, 我都會比亞女參加, 如各位看到好的課外節目表, post 出來給大家參考下, 好嗎?
因不同的機構有不同的課程, 我地互相報料, 咁先知多d, 亦可多1d選擇.

原帖由 KAnn 於 09-9-21 08:46 發表
嘻, 其實今時今日除家長自已可帶他們去旅行, 很多機構都有舉辦這些活動, 不同活動不同訓練目標,一般我會將長假期分開有和爸媽旅行的時間, 有兩三個星期參加YMCA的團体活動,最近我們是烏溪沙的又平又可玩,有些還有宿 ...

謝謝你呀! 其實我好開心見到你地(高班家長)覆我們的問題架, 多多指教!
如學校再有軍訓, 我一定比()亞女參加!

原帖由 ymca2001 於 09-9-21 10:00 發表
我的仔仔已是高年級,他的同學曾跟學校地內參加軍訓,
又試過在學校的特別室跟內地的人視像會議咁上課.不過現在只是九月初, 應該遲到會多d這些活動. ...

各位高班的家長, 你地上年有無買聰明筆呀? 如有, 好用嗎? 讀出來D音清晰嗎? 我現在還諗緊買聰明筆還是CD比較好呢?

原帖由 Cathleen 於 09-9-21 17:31 發表
我都想買cd算, 因為內容都係一樣姐

其實我係偏向聰明筆多d, 主因喜歡它較有靈活性, 依架還15/16, 但個女個老豆就主張買CD就算.

嘩! 你囡個幼稚園 .

原帖由 hellokm 於 09-9-21 21:31 發表
宿營?軍訓??好呀!!

其實阿囡的幼稚園原本都有畢業宿營(只可以小朋友參加, 家長冇得去), 不過最後停課取消左....

! 約到60人一齊玩, 個搞手真是好勁好叻 , 如有好的節目, 知會聲呀唔該! d小朋友一起玩會開心d  

原帖由 KAnn 於 09-9-22 08:45 發表
一定會, 我和幼稚園一些家長很融合,亞女BB班開始,差不多每年假期都一同旅行,互相報料,剛過去的暑期我們一行60多人,去了橋頭三正和長隆玩,有一位家長很有領導才能,大家都很相信她的領導,她以前是老師,所以很了解小朋 ...

哈哈! 終於見到你的留言啦,  歡迎! 歡迎!

原帖由 glennis 於 09-9-22 13:31 發表
我會買聰明筆因為較方便,希望它的音質不會令我失望就好了.

Thank you, elainepekkle.

原帖由 elainepekkle 於 09-9-22 18:13 發表
妳好! 我上年都有買支聰明筆, 最初未買之前都怕音質唔好, 但我本人就覺得音質都唔錯. 小一上學期, 我係倆樣都有買. 買支聰明筆係因為本人普通話唔係咁好, 幫女兒默書時, 女兒又話我個音唔準確, 所以,  我會用支筆指 ...

各位靚媽, 俊爸

星期六(26/9)聽完學校的小一至小三講座後, 我會同cathleen在附近的酒樓飲茶, 各位有無興趣同我地一齊飲茶吹水呀?

我都同意 hellokm "只要合適自己的小朋友就可以" 和你所說 有些小朋友在k.3時己學很多,現時只是溫故知新,有些是新學要多些時間去吸收,小的引導可能使他有很大的成

每個小朋友的性格或家庭背景都不同, 以前分別在不同的幼稚/幼兒園上學, 每人都有強/弱項, 依架有緣進入同一班房內上課, 除了老師的教導外, 家長的配合都好重要, 用什麼合適的方法對()付自己的小朋友, 其實家長是最了解的。 以我亞女為例, 我以獎/罰的方法: 放學後要佢主動做晒d功課, 就可打電話比我, 在我的同意下才可讓她看喜愛的電視或她想做的, 晚上回家ckeck她的功課, 做得不好, 明天就無電視看或有所要求, 直至做到我滿意為止才讓她看回電視或給她要求。 至於功課, 做得好會讚和 但當我看到有錯(通常錯大意), 我會講比佢知版內有錯, 要佢自己嘗試找, 她找不到才提她, 她都會改番正。 另外有d漏空無做, 視乎深淺, 如她識做都唔做, 會被我
(
我女係可以閙得的, 我算係一個好惡的媽咪), 真係深先教她做。

係呢度, 我亦讚下1Bd老師, 佢地真係好仔細和有心機改功課, 我女寫英文 “y” 和寫中文等等字寫得不夠好, 老師都圈佢出來, 寫番一個端正的正確字在頁內指示佢改正。

其實我亦很喜歡學校安排每天最後一堂是功輔, 讓同學在班房內做功課, 做唔晒回家再做, 做晒回家就可以玩,  還可讓成績弱小小的同學轉由老師輔導, 等佢地的追番同一進度。

原帖由 KAnn 於 09-9-24 09:12 發表
嘻,你說這題我都要用她同表妹的關係解釋,她才明白.

其實小朋友現在知道功課是要她們自己做的,昨天亞女說班中有一位小朋友的功課不是自己做的,老師叫他自己做,不可要其他人做, 在閒談時,我又問她喜不喜歡做功課,她很 ...

我亞女個盒現在家中.

原帖由 Cathleen 於 09-9-24 21:22 發表
我想問1b班家長, 早前學校派過1盒顏色筆, 係咪隨後已經交返學校?

Cathleen, 如改吃早餐, 你OK嗎?

原帖由 glennis 於 09-9-25 13:55 發表

我也相同,星期六家長會後不能一同吃飯, 但如果一同吃早餐我會報名!

各位靚媽, 俊爸

星期六(26/9)聽完學校的小一至小三講座後, 我會同cathleen在附近的酒樓飲茶, 各位有無興趣同我地一齊飲茶吹水呀?

你有無睇到我以上的那個回應架 , 是邀請晒所有的靚媽, 俊爸喎, 你無覆我仲好講

原帖由 yyuummbb 於 09-9-25 19:12 發表

妳漏左叫我噃

各位靚媽, 俊爸

我地明早一起吃早餐, 早上8:30分係餐廳等(18/9食開那間), OK嗎?

歡迎新的朋友join我地一起吃早餐, 如ok留言回覆啦.

你唔俊  邊個俊呀 (係你對仔女和老婆心目中)
係我心目中, 每一位媽咪都是靚媽, 外表[靚], 心情[靚]等等等等的[靚], 而我.......係心情靚的[靚](如果老公同個女唔激我)   

原帖由 yyuummbb 於 09-9-26 07:32 發表

我都唔俊,點敢覆呀 ,   靓媽

今日認識一個午飯的義工家長, 她說: 4班1年級中, 飯後自理1b班係最好的(每個小朋友都是自己清理自己的枱面, 不用幫手)

HI  歡迎你呀!
祝你首輪就bingo!!!!!!  

原帖由 Ryan2004 於 09-9-28 16:57 發表
好高慶+希望可以加入禧年大家庭, 我囝囝今年k3, 會選禧年做第一志願, 希望付輪可以中啦, 唔知得基本15分, 唔咪有d難呢?

各位1b家長
今日我女抄唔晒手冊內有乜功課, 佢話唔夠時間抄 ,吓! 我有少許懷疑是佢唔專心又或是抄得唔夠快, 請問你們的小朋友今日抄唔抄晒手冊內全部要抄的字呢?

我個女今日都是無抄中文個part同d remarks.

原帖由 Cathleen 於 09-9-28 23:12 發表
欣欣第二次抄唔晒手冊. 第一次無抄d remarks, 今日無抄中文個part. 我覺得佢發雞盲 :)

有呀! 晚上仲攤晒出來玩: .

原帖由 KAnn 於 09-9-29 08:39 發表
亞女出奇地抄晒, 不過我找不到字卡,你地有無啞 ?
‹ 上一主題|下一主題