用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 07-08 SFA 小一家長分享
樓主: ianhelen
go

07-08 SFA 小一家長分享 [複製鏈接]

原文章由 shiro! 於 07-7-24 15:15 發表
今朝好樣衰,遲到左十分鐘,但點知道門被人鎖所,搞好耐先入到學校

sally1
我個仔冇話今日要著運動衫喎
我睇佢時間表今日都冇體育堂 。

下咁快鎖左, 咁咪好"呢"氣囉.
教會有時大門開左, 但又黑蚊蚊又搵唔到人:-|

我都問左亞仔, 無上pe, 可能我個fd報錯料.sorry
我仔琴日只叫我著波shose, 我重以為佢聽留左人地叫著pe衫

今日有無功課做呀 ?

早晨呀!

shiro
琴日個2張ws我都覺淺左d, 不過都幾多功課要做
亞仔重要等我反來先做功課

yiwai
嘜要買餐具呀?要帶筷子定係....??
我都係咁話 書包年年換新 小朋友重開心d

NichoB
我仔都有講, 佢去掉垃圾反來, 佢既格離位朋友仔
話佢知, 對面既小朋友陣佢去掉垃圾 偷左佢一粒仔餠
佢地真係搞笑
至於手冊都係好似shiro咁講個d功課+2張w/s

早晨

原文章由 shiro! 於 07-7-26 19:25 發表
hihi各位
好靜喎,希望大家唔好似我,我中左招,今日成日都wingwing地,個口又生"痱之"。
剛才阿仔做緊功課o既時間我就charge一陣電,跟著就jumpingym到用3720分換左2對黑鞋同白鞋俾阿仔開學著,雖然冇牌子, ...

日日帶仔反學, 走來走去, 又太熱, 真係好易病
你小心身體呀
jimpingym??係咩來架??係咪冒險樂園呀 ?

原文章由 NichoB 於 07-7-26 20:21 發表
Sport day today?

He told me that he need to wear sport shoes.

I want to know will they have dictation?

Re: 3D puzzle
I cannot belive that he can do it by himself.
Anut gave him an 3-D  ...

係呀, 琴日有pe堂
亞仔反來話佢玩豆袋, 好好玩呀

你kg都係讀sjc架?
邊班呀 ?

原文章由 shiro! 於 07-7-27 10:39 發表
早呀  
jumpingym 就係 冒險樂園

衰仔冇話我聽體育堂做咩,
佢淨係話宗教堂成堂睇etv  
中文版 :(

你好搞笑, 成日話人地係衰仔
宗教堂睇ETV ?

琴日有D 中文數既W/S反, 比佢做下都幾好, 因為我地KG係英數
我想佢習慣下中數

原文章由 shiro! 於 07-7-27 13:32 發表
佢成日駁我咀,仲唔衰,問佢野又成日招招積積

宗教堂係睇dvd

招招積積!!

係呵, 今日有art堂, 你有無帶color pen +膠水呀 ?

原文章由 shiro! 於 07-7-27 13:37 發表
今日老闆上視藝堂,幅畫未畫完,要番屋企做埋佢,
我一睇就知冇執錯仔啦 ,同我一樣咁冇藝術細胞  ,
成幅畫撞色撞到七彩

我仔未反到99到, 我未問到佢今日點:-|

我仔同我講 1A班有個同學係搭校車架,
個MAMI真係洗利, 搵到保母車接送.

Good morning all!

原文章由 NichoB 於 07-7-28 16:03 發表
In Primary One, why the chinese writings space are so small.  My son always write so big or out of the boxes.

Hahah! His writing is so bad in class I think.
He forgot to send the worksheets b ...

我都有同感, 個格細左好多, 佢要就住就住來寫
我都覺d老師都有要求, 唔係答arm哂就比A

今日好倦 , sat & sun同亞仔去左2個生日會(由晏玩到晚), 琴晚成11點先有時間做功課咋:tongue:
見佢咁玩得咁開心, 以後可能無嘜機會見d同學仔呵 我辛苦d帶來帶去都低既

原文章由 bau 於 07-7-30 10:03 發表
My daughter will study in SFA in coming Sep, Since she nees to go to my mom's house in Whampoa after school, I have asked the school bus company to arrange morning to pick up at my house (near Ta ...

不如你同學校反影一下, 年年都有新既P1生, 校車都好應該跟住學生既要求去修改路線
我地家長既, 都係為左方便先會搭校車姐
好似我咁, 我地搭VAN仔都係2個字到學校
搭校車就要成8-9個字 我地都係為一個方便怕落雨打風既日字.

你地知唔知幾時通知, 上落車站呢 ?

原文章由 bau 於 07-7-30 12:07 發表
yes, I need to talk to the school if they insist not to add a stop to my daughter.

I don't think they should charge two way fare but insist not to add a stop to me if really they can make it. ...

不如你試下同學校傾左先啦, 睇下佢地點答覆你
其實用邊間校車公司都係學校簡既
無理由學校同校車部增取唔到

原文章由 NichoB 於 07-7-30 14:09 發表
Last week, he only got B+ in chinese writing.  I erased his words 3-4 times because many words are written so big and ugly.

Now, his writing is so clean and tidy now. May be he saw his classma ...

我仔上次都好似係咁上下B定B+,
我無erase佢, 因為佢由中格變細格, 都要比d時間佢地去適應一下
b+都幾好架啦.

good morning all

3號有表演, 你地有無參加呀
家長要去嗎 ?

原文章由 shiro! 於 07-7-31 15:45 發表
但係佢地冇邀請我地喎 ,會唔會淨係俾學生睇

我之前睇SFA OLD既POST, 會叫家長參加架.
如果係我都唔去啦, 請唔到假

原文章由 shiro! 於 07-7-31 15:52 發表
公民教育工作紙

各位A班媽媽,
今日衰仔手冊有一項,但又冇工作紙番,
衰仔話今日原本唸著睇碟,由於隻碟load唔到,
冇上公民而改上eng,所以唔駛做工作紙,
我想confirm下係唔係
thanks

你個仔無係講真架!
我仔都係咁講+無W/S

另外FIR我仔要唱歌, 你地洗唔洗呀 ?

原文章由 shiro! 於 07-8-1 22:38 發表
It should be the Maths lesson but my boy did not know what had happened:cry:

我都有聽亞仔講, 後來轉左另一個miss上堂.

SFA'S 暑期預備班:

1A
NICK MUI
Huey Tai (York)
Steven

1B

1C
Crystal Lau   ( York)

1D

1E

肥愛

你重有個大仔係SFA讀架,
真係好啦, 咁我地可以請教下你啦

原文章由 愛肥 於 07-8-4 06:04 發表
sally1

唔好話請教,大家交流吓啫,我都未必知好多嘢,始終係在職媽咪。我知有啲全職媽咪可以天天接送,跟其他媽咪互相交流,佢哋就真係知多好多。

聽你哋講有Ú ...

我報前都知預備班D  MISS唔係SFA架啦, 唔緊要既, 當比佢熟習下個學校環境囉.
英文班都唔係架, 佢地都係請人反來教.

我仔係排頭位, 個個來

原文章由 愛肥 於 07-8-7 06:33 發表
sally1,
乜YORK嘅學生個個都排頭位 - 咁矮。我知你嗰班排頭位個女仔又喺YORK讀,同我個女同一架校車,仲細粒過我個女。

我個女都有報英文班,帶啲乜就唔係咁清楚,哥哥兩年前都仲 ...

我仔唔係讀YORK
1A班佢都係排頭位, 成日渣棋仔

pls check pm

good morning all

原文章由 yiwai 於 07-8-7 20:02 發表
我個女叫Summer, 希望大家多多指教.

Sally,
我問我個女,佢知你個仔叫咩名 (中文)  

你女識得我仔呀
等我又問下亞仔先
‹ 上一主題|下一主題