用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 尋日接放學, 聽到一D好乞人憎的家長對話... ...
go

尋日接放學, 聽到一D好乞人憎的家長對話... [複製鏈接]

最緊要自己明白點解自己送子女黎又一村讀,其他家長的意見,不要太在意,免傷身啦。

原帖由 sweetcouple 於 09-10-3 10:22 發表
尋日接放學, 聽到一D好乞人憎的家長對話...

一男一女企我後面兩個位, 聽對答應該係兩公婆, 預備接K2的囝囝.....

個男人一路排, 一路彈YYCS....個女人係應聲虫!

男: 有學券之中, 呢間都算最貴, 扣左學券都要俾過千 ...

其實係人考都收唔一定等於差,有教無類。但我都同意如果覺得唔值,真的可以開開心心的幫小朋友轉去另一間,有幾多意見都可以自己番學校同校長老師投訴,最緊要唔好係小朋友面前批評學校,學生對學校同老師失去信心,影響仲深遠。

原帖由 sweetcouple 於 09-10-3 23:01 發表

講真, 我個囡都係因為係超細囡, 考好多間都考唔到, 先入左YYCS......但讀左一個月, 我好APPRECIATE老師同校長同職工的付出喎......

就算係考唔到其他, 當已經冇選擇, 都讀左咯 (如果冇聽錯, 佢地係K2添), 做乜唔 ...

其實可能到小學同中學,如果讀所謂名校,好多學術科目,學校老師預左學生家長(或補習老師)代教,老師既責任係話比學生同家長知學生有乜要識。

至於性格,價值觀,待人接物等等,始終都係要家長教,更重要係身教。

我亦聽過有家長看到九龍塘既名校,話人地D書又靚又深,校服書包又靚又醒目,我心想,羊毛出自羊身上,家長出錢之麻。要深,可以出街買本英文字典番屋企,自己一個一個字教。

原帖由 sweetcouple 於 09-10-5 18:18 發表

可能因為我兩公婆都係教育界 (不過我地教中學, 而我, 做左十幾年後, 今年終於停下來做全職媽咪了), 我地冇呢種思想!

反而係覺得, 有好多野要「家庭教育」!  學校幾好都好, 都有唔生性的學生, 果D學生, 一般係來自 ...

有時我都覺得我地D比子女讀又一村既家長好另類,因為主流係比子女讀果D九龍塘名幼稚園,跟著就爭入名小學,課程最緊要深,讀得開唔開心唔理,入唔到名校就全家好似世界未日咁;你話比人地知係子女讀九龍塘名校係唔洗點解釋,但係同人講讀又一村,人地第一個反應就係:「又一村咁大,你讀哂呀!」我已不下數次同人講間學校名就係叫做又一村學校。人地再跟著就會問點解要比子女讀呢間學校,又要解釋一輪,講完一大輪,最後都係問你,畢業會升去乜小學架?

主流做法係會培育出同一個版既學生,我地呢D另類家長,覺得子女讀得開心,鍾意讀書,有品有德,係小數民族,最緊要我地知道,將來我地既子女先至係有能力係社會上立足果一群。

原帖由 jojoplanet 於 09-10-6 16:44 發表
有時我都會聽d人有意無意咁批評又一村, 好似講到d小朋友無學校收先讀呢間....聽咗就算啦.

簡單黎講,學校大,老師有愛心,照顧好,學生讀得開心。詳細你可以係其他話題下找到。

原帖由 carolmum 於 09-10-7 01:08 發表
吾好意思呀!
我正為我仔仔諗讀邊間KG
想問你地對呢間KG有o羊評價??
佢地點幫小朋友學習or成長ga???
有冇宗教教育ga?
吾該晒大家!!

我就見過只得個姐姐同個學生去,父母都唔去,見到真係覺得可惜。

原帖由 jojoplanet 於 09-10-8 17:52 發表

你估有無人同工人一齊去呢..我報咗2個但到時c6黎唔到咁我想同工人一齊去..咁我會無咁辛苦..但我朋友話好似唔係咁好..
‹ 上一主題|下一主題