用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 k2小朋友嘅家長...你地會幫小朋友報邊間小學?? ...
go

k2小朋友嘅家長...你地會幫小朋友報邊間小學?? [複製鏈接]

一個星期以來,似乎看的人多,寫的人卻沒有一個。是不是大家都沒有心儀的學校?

我為女兒報小學這個過程中,很有一個感覺是,大家都不會跟別人講,我試過被其他家長問幫女兒報過那些學校,但當我問番轉頭時,就支吾以對,好似要我估謎語一般;感覺就好似說了任何消息給其他家長知,自己的子女便少了一點機會,數學上,這是對的,但實際上,當大家都坦然去談這個問題,大家談得多,對升小學這件事又清楚些,大家交流一下對各學校的心得,知道多一些學校開放日的消息,報多一兩間小學,對大家的子女的入學的機會和益處卻大得多。

請不要誤會我在說大家的不是,其實大部份家長都是差不多的心態,實在無可厚非,我只想大家可以想通之後,多一點溝通吧。

原帖由 pianocalvin 於 10-1-13 08:49 發表
大家有冇諗定心儀嘅學校呢??

我想總要有人走出來先說。我經過差不多一年為女兒報小學既經歷,我發現一般來說,家長都會認為以下這些普遍是心儀學校(排名不分先後):

直資/私校(傳統教學模式):
保良局陳守仁
聖保羅小學(銅鑼灣果間)
聖保羅男女(黃竹坑果間)
男扙萃小學
女扙萃小學
扙萃小學
英華小學
九龍塘宣小
德望
培正
民生
聖芳濟各
九龍塘學校

直資/私校(國際教學模式):
保良局蔡繼有
優才
播道
音小
培僑

官津:
喇沙
瑪利諾
協恩
馬頭涌官小
天神嘉勒撒
聖羅撒

除左以上熱門心儀學校之外,各區都可能有各自既出名心儀學校,大家應該了解一下自己果區有無好學校,至於怎樣才算好,大家各有標準。

大家不彷討論下。

原帖由 pianocalvin 於 10-1-13 08:49 發表
大家有冇諗定心儀嘅學校呢??

校務處貼左張報表,黎緊家長日,你可以看看。又一村無家長會,我地一屆同另一屆家長無乜溝通,所以我地K3家長都唔係好知之前果屆既派位結果。

原帖由 jojoplanet 於 10-1-20 12:01 發表
查實我個仔只係K1但都想問有無資料過去畢業生考到咩私樓/直資?

如果你想入優才,咁你要去睇下佢地點面試。

我聽過有對立既意見,有家長話個子女坐唔定,要讀活一點既學校,也有家長話就要找間傳統既學校管下佢,決定視乎家長點睇。

我個女都係細女,而我既經驗係,除左小部份學校(例如培正)講明唔收細仔細女之外,大部份學校都接受細仔細女報名,問題反而係個小朋友係唔係附合學校既期望或要求。但係簡單來說,個小朋友有禮貌,開朗,肯係陌生人面前講野,喜歡睇書,聽故事及講故事,部份要求高既學校要求學生學術上達某個程度,例如數學既簡單加減數,英文對答甚至串字。

我今年聽過有例子話個小朋友之前係K2重讀(唔係又一村學生),咁即係超大仔大女,但係一間私校都唔收,所以係唔係大仔大女,唔係最重要既因素。

如果你小朋友仲係K2,你應該有足夠時間準備。

原帖由 pianocalvin 於 10-1-21 01:25 發表

我個囝比較活躍...我諗我會幫佢報一d活動教學嘅學校,傳統學校唔係咁啱佢,其實我都幾鍾意"優才"依間學校,我會揀幾間直資/私校試吓...其實都幾驚...聽個街坊講...佢個囝考咗幾間直資都唔收....自己都有d擔心....加上我 ...

以我認知,禮賢同培僑都唔太著重學術,聖芳濟各同陳守仁都好睇學術,而民生就好遲先接受報名,但佢地有幼稚園,我都未知佢地會收幾多外面學生,同埋會點樣面試。

原帖由 bearbear2003 於 10-1-22 16:26 發表

My boy is K2, I will prepare for
保良局陳守仁
民生
聖芳濟各
Lai Yin
培僑

in first stage

其實K2既家長應該開始同其他家長多點互相交流。K2過左一半啦,面試將會係今年十月左右開始,即是家長只有九個月準備,而K2下學期既成績表,又要用黎申請小學,如果想有D證書獎項來報名,亦都只係餘下呢幾個月,所以大家應該開始緊張要做野。而家家長很少唔緊張,所以其實有些家長可能都係到做緊準備。

可能大家仲有其他途徑交流,所以呢到好靜。我自己咁耐都係係學校門口同相熟既家長傾升小學問題同交流消息,可能有部份家長都係咁掛。

我舊年都有係facebook又一村學校家長個group登學校開放日同報名日期消息,但回應就一個都無,可能各家長已經有所行動。我都覺得無所謂,而家如果我知道有呢D消息,我都會係果到登出黎,亦很老實講,我今年就緊係無好似舊年咁緊貼各小學網站,睇下有無升學資料,然後登出黎。

我都係果句,唔洗介意自己唔出聲,或找藉口解釋點解唔出聲,因為大部份香港家長都係咁;對不起,我就真係唔相信而家D家長都咁緊張子女學業,會因為自己靜而唔出聲;我見到呢個題目睇既人咁多,我相信各家長都好想知其他家長有乜心儀學校,去留意下,但係要講自己心儀既學校,可能自己真係無,如果有,可能已經去左各小學既討論區問料,也不必再番黎呢到再講。

原帖由 skytek 於 10-1-24 22:29 發表

我想不一定, 因為我發覺又一村的家長比較靜: 瀏覽的多, 發表的少。 第二: 問題局限於K2的家長, 變成有"資格"回覆的家長, 數量上已大打折扣。

英華差不多係九龍,除左男扙萃之外,最多人想入既男校直資私立小學,聽說今年要有三輪面試,面試當然包括學術問題,所以如果你想報讀,我想你都開始要同你囝囝準備一下。

35區只有七間小學,間間都差不多,如果係囝囝,仲少左間女校,最多人想入應該係馬頭涌官立,另外四間係黃埔裡面,都係差不多。

直資不理校區,所以你可以放心去選擇。

原帖由 Ivy.cheung 於 10-1-25 14:08 發表

等我都講吓, 我囝囝而家K2, 其實我都仲係未有深入了解小學問題. 老實講, 我連邊間係私立, 邊間係直資, 邊間係官立都未知嗰D媽媽.
我而家住紅磡區(好似係35區), 諗住考英華或者再多一、兩間以防萬一.
想問句, 係咪直 ...

根據校長講,好似話係明年年頭就會完成,如果係咁,應該係你囝囝入讀後半年內完成,所以影響應該不大。如果你唔放心,我建議你打電話去學校跟校長談談。

原帖由 CSF820 於 10-1-26 12:42 發表

不好意思、又一村収了我仔仔讀全日(2010-k1),我唔知好唔好又掛心學校エ程影響讀書、any one can advise, pls help!

如果有心想入以學術為重的學校,咁就要靠家長啦。

另外,民生好遲先接受申請,好似遲過統一派位公佈結果,所以民生真的只可以作為後備,要事先有其他私校直資做底,否則,如果統一派位派得唔好,家長都幾驚。

原帖由 bearbear2003 於 10-1-26 11:31 發表

Yes, 聖芳濟各同陳守仁都好睇學術, they have paper examination for 2 hours for 聖芳濟各.民生 I would like to try because my husband's family all graduated from there, so as back up.

...

而家有些學校係唔收證書同portfolio既,好似陳守仁,蔡繼有,禮賢等等,所以面試表現先係最影響學校收唔收。

原帖由 bearbear2003 於 10-1-26 11:26 發表

I have started the preparation already.  Get my son to study activites with certificate, collect the information for interview and put a time table list to submit application form since early can be t ...

據說,英華除左面試學術問題,仲會出D奇怪問題比個細路諗,你根本無辦法同個細路準備答案,但係其實學校係想睇下個細路肯唔肯諗野,會唔會一問,唔識就即刻講唔知,所以又要肯講野,又要肯思考。

咁即係你要同個細路溫下習,係學術方面追,又要問下佢D問題,鼓勵佢去思考。

原帖由 Ivy.cheung 於 10-1-26 09:42 發表

哈哈, 我都知英華一定多人報, 所以咪話發住夢先囉. 我想問問而家要同囝囝準備D嘜 ?  可否提供些意見, 謝 !

如果你意思是指又一村既老師有無愛心?我就覺得,又一村既老師好有愛心,照顧得好好。

至於你問派小一呢個問題,其實有好多因素,首先唔講果D有亞哥家姐讀緊直入果D,官津要睇校區,直資私校要睇父母有無另外幫子女報下其他課外活動,參加什麼比賽等等,所以我又唔知點去評派得好唔好。

我只可以講,老師好有愛心,用既課本係主流課本,至於升小一既準備,如果你有心要去報直資私校,得失就要睇個細路本身,同埋家長會點去幫個細路。我同個女去好多興趣班,都會見到九龍塘名幼稚園既學生同班,其實,佢地都係一樣咁做,讀邊間幼稚園可能並不是最決定性。

原帖由 CSF820 於 10-1-27 12:38 發表

老師有無愛心、派小一好不好。

我都成日聽到有意見話,咁細個讀全日好慘,跟著我會想,如果番學好似我地打工咁,就真係番少D好過番多D,但係細路番學,尤其係又一村,其實都係玩之麻;每個家庭環境不同,有人會覺得回到家有一個傭工甚至有老人家,兩個人對一個小孩,點會唔好得過係學校兩個老師對廿幾人吖?咁跟著你要問,如果個細路係屋企,會有那些人陪他,是母親或是傭工?如果傭工照顧,會唔會貪方便,比個細路係咁睇電視?定係你已經另有活動安排,要傭工帶出帶入?我女是獨女,回到家中都係自己一個人玩,有傭工同佢玩,我又唔放心,又唔知囡囡會唔會學到佢D怪怪既廣東話或英文,反而返到學校,有老師睇著,有定時定刻活動,又有同學仔陪,學下點同人相處,我就覺得好好。

又一村扣了學卷之後,全日大概每個月三千元。半日我唔係好清楚,好似係千三四元。全日班係比半日班貴千幾,但係如果你將呢千幾元當係包平日番學日既午餐,加埋午睡照顧洗床單,加埋醒左既playgroup錢,託兒錢,你又會覺得都算抵。我女讀書咁耐都係全日,我就從來唔覺得佢慘,係慘定唔係慘,係大人先會諗,係大人先會有期望,所以先會諗到係慘,細路只要有得玩,有得食,又邊會覺得慘?

原帖由 CSF820 於 10-1-28 12:55 發表

非常多謝宝貴意見、全日學費+什費扣除學巻要多少錢?

其實我囝囝本身讀緊鑽石山附近N1全日、有D朋友話讀半日好D吾使甘慘、如讀半日我需要請工人。

有D話讀番鑽石山平D扣完學巻$1500、餘下D錢上課外話動、pls advise!點選擇

...

對,我女報小學既過程已經去到等統一派位既階段,當結果出埋,我地就會幫女兒選一間小學比佢去讀。成個過程有好多方面,我都唔知點講起。其實,我真係好想又一村學校可以有家長組織,等不同級別既家長可以多點溝通,分享下教養心得,選校升學資料等等。我女只會係又一村讀多半年,我想也沒有足夠時間為又一村組織什麼,希望之後既家長可以有突破吧。

整個報讀小學既過程,其實豐儉由人,你可以做好多野,你亦可以乜野都唔做,全決定於作為家長點睇,同埋每個家庭不同既背景同條件。以下有些問題,你可以去想一想:

一,你有沒有心儀學校?如果有,係官津定係直資私校?如果係官津,你子女係自行收生夠唔夠分數?例如有哥哥姐姐係到講?如果自行收生唔夠分多,咁你係唔係住係心儀學校同一區?
二,如果你既心儀學校係直資私校,咁你知唔知佢睇學業,定係睇個細路本質?如果學校係睇學業,例如語文,數學,理解,表達能力,你子女有沒有這些能力?你會唔會幫佢係果D地方補一補?如果學校係睇細路本質,你有無幫佢陪養好既性格等等?你覺得有無需要讀面試班?你既經濟能力是否負擔得起多年學費?
三,你覺得你子女最好係讀傳統學校,國際學校模式既學校,活動教學既學校?想唔想,同埋你子女可唔可以係壓力下學習?
四,你覺得一間好學校是怎樣的?一間適合你子女的學校又是怎樣的?你對學校既教學語言,宗教,師資有什麼期望?你對學生既家庭背景有沒有要求?
五,你有沒有心儀既中學?佢係唔係同你心儀小學係一條龍?同唔同校區?你心儀間小學可唔可以派到入去?

你可以先想想以上問題,跟著多搜集資料,例如開始要去睇學校開放日,包括果D你未必係你想入果D,為的是你可以有多些資料比較。每個小朋友都係不同,不要只問別人想讀那一間,我可以簡簡單單的話比你知最多人談論同埋最多人想入既學校,但係真係岩唔岩你子女,就真係要你作為家長去考慮啦。

原帖由 poison 於 10-1-29 01:30 發表

Hi hcshiu,
常常見在又一村學校的討論區發表意見,可見你是十分有心的家長。你的小朋友好像剛完成了報小一的情況。可否分享一下你的經歷?我的女兒已K2,我正積極準備如何報考小一。你有何分享呢?
poison ...

其實當時好簡單,又一村地方大,我想九龍塘果間迦南都應該無又一村咁大,課程我又知道又一村開始時會淺D,但最終會追番上去。

原帖由 CSF820 於 10-1-30 23:09 發表

請問點解您當初選又一村,如迦南(全日)與又一村(全日)點選擇?

正如我之前說,你可以做很多野,也可以不做那麼多。如果你相當有信心你女兒入到某一間官津小學,例如因為有哥哥姐姐讀緊,又或父母是校友,咁基本上你什麼都不用做,在自行收生時報了便可,又或是你根本不想要交學費,你只想你女兒讀某幾間官津,你只須看看統一派位和自行收生是否很大機會便入到,你也不須要做什麼。問題只是,你心目中想女兒入讀的學校,是否直資私校吧,又或你對自行收生和統一派位沒有信心,怕派了一間不合你心意的小學,你想穩陣一點,報些直資私校作後備,你便要開始步署了,尤其是那些好睇學術成績,個人素質那些。

現在已經有很多小學不斷有開放日,如果你有心儀小學,大可打個電話去問他們有沒有和幾時有開放日。相對,很多很出名的名校反而沒有開放日的,反正大把人爭著去讀。又一村會在K3開學時才會開家長會,教家長點去報小學。

不久之前,我看報紙報導,在最多人爭的九龍塘41區,有些小學是很少甚至沒有人在自行收生時入紙申請,即是說,如果你覺得那些小學都既可以接受,又可入到41區校網,你根本不須要做什麼,在自行收生時,走去交表即可。

原帖由 ChongChong28 於 10-2-2 18:42 發表
我的女兒K2,但實在不知如何步署,學校又未開始有聲氣,通常各小學幾時開始有open day/發佈會??

首先,如果你要你小朋友入讀蔡繼有,佢地面試都會問一點學術野,例如簡單英文,但係就一定無話深到要考九龍塘宣小果類學校咁深,佢地係唔收portfolio既,即是好睇個細路仔本身,我覺得佢地會收那些適合呢個模式既學生,即是主動,有膽量同自信心企出黎講野(包括中英文)既小朋友。

既然蔡繼有唔睇證書,你唔洗太刻意要讀果D有證書既課程,反而係可以練到個細路可以敢企出黎講野果D,我就會建議參加話劇(最好係英文),溝通(學表達能力同係眾人面對講野),英文(多D機會同外國人用英文講野,唔係為要去考什麼英文試果D),音樂(唔一定係鋼琴,因為已經無乜學校再睇鋼琴),以上呢D興趣班,我囡囡都有參加,到K2開始,仲有讀普通話同學游水。如果你都想考埋其他重視學歷既小學,如男女拔萃,陳守仁,宣小等等,你都可以考慮公文式或珠心算等等,可能會好一點點,但我囡囡都無讀呢兩樣。

原帖由 winniehobb 於 10-2-3 04:02 發表

Dear Hcshiu,

I am thinking to let my kid to study K1 in this coming year. Your information is really helpful to us.
Really appreciated that some parents like you to speak up, giving advice and doing ...

還原基本步,首先你要問自己點解你要比個女去學音樂?如果只為報考小學,除非你可以係面試前攞到某樂器全港第一,否則,用處不大,我記得有間小學講明,四級以下既綱琴證書係唔洗交。既然唔係用黎報小學,我自己既想法係個女學音樂真係有個音樂底子,將來要學任何樂器都易些上手,另外,音樂係可以陶冶性情,如果佢第時開心唔開心,都可以去彈下琴,舒發下情緒,呢個反而係同佢一生人有關。

所以你可以不用理會小學算與不算,只要你女有樣與音樂有關的活動,其實都無問題。可以的話,比你女試下學樂器,睇下佢有無興趣,有既,咪比佢學落去。至於唱歌同跳舞,其實你真係唔洗理小學睇唔睇,你個女喜歡,學得開心,佢跳得好,自然會增加你女既自信心,聽說有小學會係面試時叫小朋友天才表演,如果你個女識多D野,佢有信心,自然又會做得好些。

原帖由 winniehobb 於 10-2-6 02:50 發表

Dear Hcshiu,

Thanks so much for your information. It is really helpful.

另外, 我想問有音樂但唔一定係鋼琴,咁唱歌同dancing 算唔算呢?

我個女鐘意呢2樣野.

Thanks. ...

我個女考小一既結果係崇真,禮賢,九龍塘學校,德望,蔡繼有都收左。

我也很同意kkk2000所說,對很多小學來說,他們看學生既本質是比學術還重要,就算臨面試前半年去參加面試班,老師都係會同家長講個細路要有禮貌,說話要成句講,說話要有信心,對身邊既事物有認識,大部份意見可以說係人都知,如果個細路由小到大都係小霸王,無禮貌,不聽人說話,排隊等候會坐唔定,同其他小朋友玩唔識分享,會搶玩具,會攪其他小朋友,可以想像面試的機會不大了;如果家長由孩子小時做起,其實要應付面試實在不難。

當然,如果心儀既小學係果D重學術既,家長當然要另外再找些課程給孩子補一補吧。其實去到K3,我發現又一村的課程,是真的可以銜接到小學,例如K3所寫既中文,其實唔淺,加減數都要做了,之不過考小學時,有學校都會問加減數,所以家長如果要報睇學術既小學,要自己先教吧。

原帖由 kkk2000 於 10-2-6 15:36 發表

我是k3的家長, 希望在此平台share experience about P1 interview. 我仔仔考了4間直資, 有TSL and Wong Kam Fai取錄了, 在面試過程中, 我發覺小朋友當日的表現是最重要的, 而這些表現又關乎平日的訓練, 有無禮貌, 是 ...

而家都未決定到,因為首先要決定讀唔讀蔡繼有,因為成個學習過程會完全唔同,如果唔讀,就要睇下餘下幾間邊間適合,我同太太都仲係到傾緊。

其實課外活動就由細個playgroup開始已經有,而我既著眼點又唔係要幫個女去考小一,反而係想個女有全面既發展,所以音樂,體育,語言,畫畫等等都有;另外,又一村每個學期既課外活動,我都由得囡囡自己決定要學什麼,所以乜都比佢試下。

而家盡量安排課外活動係平日放學之後去,而家還會參加既活動有普通話,游水,英文,音樂同埋畫畫,課外活動之後就可以回家食晚飯,因為囡囡係學校番全日,所以下午可以睡足精神先去上課外活動,否則係星期六日佢無午睡就去上課外活動,可能會很累。最緊要要明白,個個細路不同,有不同的需要,你都要睇下自己個小朋友係邊方面你覺得要去學,唔一定要樣樣都學既。

原帖由 jojoplanet 於 10-2-7 21:37 發表
咁你諗住比囡囡讀邊間呀?

可唔可以分享下你幾時開始課外活動同安排咗咩呢

‹ 上一主題|下一主題