用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村幼稚園係咪真係咁差???
樓主: smalleatb
go

又一村幼稚園係咪真係咁差??? [複製鏈接]

好!好讚成你所講既野。教養好孩子,責任幾時都在家長身上,而唔係任何一間幼稚園可以幫家長教哂既。

原帖由 auen 於 09-6-22 03:41 發表
又一村差唔差真係見仁見智,由報名到面試到交費,都去過幾次,我就覺得又一村幾好,就連門口"噴消毒搓手液"的男職員都好nice!仲有,我個女面試完後已"愛上"這校,仲周圍話俾人聽:"我返又一村學校"添 !見佢IN完咁開心已經足夠!

之 ...

Teacherkg,你講得好有道理。

原帖由 teacherkg 於 09-6-22 17:14 發表
睇完好感動,如果所有家長都係咁諗就好了!

近年來,有些家長十分重視子女的評估成績,家長緊張子女的學業成績當然很正常,但有些家長會對老師給的成績表示不滿,覺得我的小朋友是很叻的呀,為什麼成績表上會有b grade或c  ...

據我所知,又一村無開放日。

我睇番學校網頁,係去年11月4日開始派表,如果無錯,即是隨時都可以下載表格寄去,不用打蛇餅,我翻查資料,我囡囡(而家K2)係在2006年11月4日去面試既。又一村唔係九龍塘果D死爭先入到既學校,所以你不用大擔心報名呢個問題。打個電話去問下啦,佢地會好熱心回答你既問題。

我囡囡讀了兩年,我可以簡單來說,又一村不是那些很重視成績既學校,佢唔會谷學生學業,唔會有老師打電來同你講,你個仔寫D字唔夠靚,攞唔到A之類呢D說話,又唔會迫你帶孩子去考什麼什麼。佢地重視學生品德操行,閱讀興趣,健康等等。所以我覺得學生讀得很開心,有個開心既幼稚園生活。

所以如果你讓孩子去讀又一村,不要和那些讀九龍塘名校的比課程,又一村用的是主流教材,他們是用他們國際,又或比同級至少深半級既教材。所以我近來明白,為什麼名校多收大仔大女,因為佢地教既野已經深半級,如果唔收大仔大女,點教得掂。但又一村既課程會在K2/K3深番,要接小一應沒有問題。老師很有愛心,照顧得很好,環境好,所以又很放心讓孩子在那裡讀。

雖然有家長覺得又一村是牟利,但是在我的認知當中,佢己經唔係好牟利。例如校長同我講過,學校會加建新校舍(如果明年入K1,畢業前就一定可以用到個新校舍),用的錢不是由家長學費來,我想是由辦學團體而來。

最後,如果想孩子有三年開心又健康既幼稚園生活,又一村係不錯的決定。其他又一村家長如果有異議或其他意見,請不吝賜教。

原帖由 aSa豬媽媽 於 09-6-24 17:15 發表
請問會唔會有open day或類似活動,等我地可以了解下呢間學校?

黎緊11月4號就開始派表啦,請問有經驗既家長,洗唔洗第1日就去打蛇餅呢?又大約幾月interview呢?

最後,想問大家,係咩原因揀呢間學校呢?

thx ~~~ ...

記得校長曾跟我提過,如無記錯,如果今年九月才入學,一定會用得著。而現在K1,好像是在機會在K3時用到(他們很快便K2)了,但今年K2的,就應該沒有機會用到了。

我相信學校會在適當時候向家長講解了。

原帖由 jojoplanet 於 09-6-25 10:03 發表

加建新校舍?我早排去搞入學都唔覺佢有工程喎..阿仔今年入k1咁咪可以有2年多d野玩...

咁你既信念就真係同又一村差不多,比小朋友開開心心過幾年開心既童年,又有親蜜既親子關係,係好難得既。

原帖由 aSa豬媽媽 於 09-6-26 18:35 發表
好多謝你既詳盡介紹,睇左之後,更加認為呢間學校適合我。

我係full time mani,個仔23個月大,但我從未教佢認ABC,123果D,唔明你明唔明我意思。現階段,做運動,唱歌仔,學規舉,我就認為係緊要啦。

唔洗打蛇餅,已經可以顯示到佢地既 ...

原帖由 teacherkg 於 09-9-12 20:43 發表

我沒有親眼看到這個情況,但我不相信是事實!老師怎會在放學時間在眾多家長面前這樣罵小朋友?老師都驚接到投訴呀,就算要鬧都留在學校關上課室門才罵!所謂家醜不出外傳,老師是傻的嗎?

如果真有其事,我相信不止你叔仔 ...

十二時放學係半日班先會係門口出現,門外有家長,個老師係門口閘內的住個學生黎鬧?而且唔似一兩句,其他家長都可以走上黎睇,咁都鬧左幾耐喎。如果係真既話,似做show多D喎。而家手機咁方便,門口是但一個家長拿個手機影低放上網,個老師都以後唔洗係到做,會有咁大胆既老師?以校長一貫作風,似乎無乜可能會請個咁樣既老師喎。做老師用勁鬧來改變學生行為,更加唔係老師讀書所學既方法。學校地方咁大,老師要選係學校門口,放學時間有家長係門口既時候鬧學生?又係另一奇怪既地方。如果放學時候係門口,咁即是係放學既半日班學生,老師唔怕佢家長看到?唔怕個學生既其他同班既家長看到?咁一定會投訴喎?如果學生同自己家長講話比個老師係學校門口鬧,仲係有好多人睇到,以而家既學生黎睇,一定覺得好無自尊,家長就一定會番去投訴,甚至轉校。

做老師如果要用鬧來處理學生問題,可以鬧得幾多?好辛苦架。另外,老師都會明鬧係改變唔到學生,始終有日學生會開始麻木,咁就點鬧都無用,個學生亦到變成無有怕。我想,而家唔會再有呢D咁有火既老師喇。

但係講到話係有好多家長看到有人勁鬧學生,我又唔敢話門口D家長亂作野。我想了想,最大可能係果個鬧人果個,唔係老師,而係個學生自己既家長。可能自己去接學生早退,係學校門口樓梯上面,唔知有什麼事,便勁鬧自己個仔女。其他家長見到,以為果個就係老師。

如果有家長真係認得果個真係老師,煩請同校長講,我都唔想又一村有個咁樣既老師。

我想我們不要再在這件事上再爭論下去,有家長說是真的,有手機影下來,有沒有看到的家長說不信,各持己見,將件事番來番去,也是沒有結果的,只會令家長分化,傷了大家的感情,大家都是想又一村學校好,老師對學生好,學生又讀得開心吧。

所以我想,不必在件事本身上再談下去,因為只會令各位家長在這件事既細節上鑽下去,走哂牛角尖。我會請各位家長想一想,其實到底係呢件事上面,你地想件事點樣發展下去,說服沒有看到的家長去信,似乎會令各位在這裡你一言我一語下去,沒完沒了。所以我想,看到的家長,請向學校反映你們的意見,究竟你見到什麼,有什麼問題,有什麼建議。說了,便將整件事了結好了,因為我看不到因這件事,對現在學生在學校裡的過程有什麼直接影響,但是讓這件事繼續下去,對不知情的家長不公平,對那位老師,不論她有沒有做過,這樣討論下去只會給她很大的壓力,只會影響到她現在照顧小朋友。

所以,有意見的便提出,不要拖著好似一個計時炸彈,不知何時爆出來,以現在的溝通方法,最好便是直接同校長講。發表意見的原意是想這個世界更美好,所以,有意見,想改變,就去用一個有效的方法去表達。我相信有關老師,不論有做沒有做,她如果知道在這裡有家長提出這件事,她定必已經有則改之,無則加勉了。

我現在沒有任何特別的途徑和校長談,我和各位家長一樣,都只是在接送時見到校長,才跟她談一談。但我也會在有需要的時候,寫封信給校長。近來我見到的是學校網頁和這件事,我會找時間寫信向校長反映,但近來工作忙,我想我也要一兩日後才寫到,有消息再在這裡跟大家說。

原帖由 waiyeemum 於 09-9-13 19:50 發表
講開又講:

門口咁多圍欄,家長可以日光日白爬牆偷看上堂?那不是造謠生事??家長向校方反映,喺幫學生,說出教學操守的不是…就叫麻煩家長??

我有問過,嗰時喺11:40,家長並不多,如果不是要揾位泊車,天氣咁熱,叔仔都無咁早到。所謂「 ...

恕我多事,過門都係客。唔係話唔係自己學校既家長就無偈傾既。唔同學校既家長交流下意見都係好既,第時話唔埋可能仔女同小學呢。

原帖由 bb媽0米 於 09-9-14 14:42 發表

嘩做咩事呀?講事實之wo,你又唔係呢到讀你駛乜理呢到d是非呢?全香港咁多幼稚園,間間都有是非架啦,咁唔通間間都要走去睇走去理呀?

我都唔想同人嗌交架wo,學校多d明事理唔理d8卦野0既家長就間間都咁幸運架啦!

呢到d ...
‹ 上一主題|下一主題