用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後台真係咁重要?
樓主: 夢遊仙境
go

後台真係咁重要?   [複製鏈接]

回覆:夢遊仙境 的帖子

其實考小學最大壓力係父母,不見得考得多就會比小朋友大壓力!重點在於你點同小朋友準備佢嘅心理狀態啫。如果你講到考唔到學校就天跌落嚟咁大件事,咁就緊係有壓力啦。 我哋會話比阿仔聽,而家去認識吓間學校,去玩吓嗰間學校安排嘅遊戲,睇吓適唔適合。見到有啲媽咪考見就立刻問考咗啲咩考成點,咁小朋友實有壓力啦!我哋就唔會問,都考完,仲有咩好問呢?所以我仔好鐘意去面試,仲問我點解報咁少。(我報咗幾間) 最後發現一啲較傳統同谷嘅學校我仔就fail (原先我哋以為呢方面佢最強),但一啲比較活但難考嘅佢反而得。我哋都覺得阿仔真係喺面試入邊幫自己㨂學校呢。一定嘅好勝心同接受挫折嘅能力係成長必須要的,冇必要因為怕佢有壓力就唔比佢嘗試吧。

引用:+本帖最後由+夢遊仙境+於+14-1-23+23:33+編

原帖由 夢遊仙境 於 14-01-23 發表

其實我問哩個問題真正既原因係我唔識答一個只有五歲半既小 ...
其實考小學最大壓力係父母,不見得考得多就會比小朋友大壓力!重點在於你點同小朋友準備佢嘅心理狀態啫。如果你講到考唔到學校就天跌落嚟咁大件事,咁就緊係有壓力啦。 我哋會話比阿仔聽,而家去認識吓間學校,去玩吓嗰間學校安排嘅遊戲,睇吓適唔適合。見到有啲媽咪考見就立刻問考咗啲咩考成點,咁小朋友實有壓力啦!我哋就唔會問,都考完,仲有咩好問呢?所以我仔好鐘意去面試,仲問我點解報咁少。(我報咗幾間) 最後發現一啲較傳統同谷嘅學校我仔就fail (原先我哋以為呢方面佢最強),但一啲比較活但難考嘅佢反而得。我哋都覺得阿仔真係喺面試入邊幫自己㨂學校呢。一定嘅好勝心同接受挫折嘅能力係成長必須要的,冇必要因為怕佢有壓力就唔比佢嘗試吧。

回覆:WingBB-222 的帖子

只係見咗一間學校就得出"有後台真係咁重要?"呢個結論,比小朋友有呢個諗法,以後佢遇到挫折都只會怨制度,社會唔公平, 而無認真檢討自己嘅表現同付出嘅努力
正面啲諗, 可能呢間學校唔適合佢,或者會抽到一間更適合佢呢

‹ 上一主題|下一主題