用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York新開的國際班
樓主: fafa_yim
go

York新開的國際班 [複製鏈接]

How many English classes per week in ordinary class and international class???
If they hold same number of English class ( assuming one for everyday), it means that the increased $ 600 is for the extra 4 Mandarin classes.
Indeed, $ 4500 per month ( plus $ 300 snack fee) is such higher expenditure that impacts my interest.

校長之前話過會增加普通話課程, 但現在只放喺國際班度, 好似'谷'人讀國際班咁
$3000 -> $3600->$4200... 太大加幅!
另外, 學前班 (5/7 至 30/7) 要成$5500, 簡直搶$  (記住, 時間只得 09:30am to 11:45am)

封信寫住所有選購都屬於自願班質, 咁我唔買校服住, 唔join茶點, 係咪可以淨交雜費$1842, 留住個學位先? 因為1/7 前可申請退費 (信係咁寫), 咁咪可以等到所有call back waiting list , 先決定讀唔讀?

其實, 我有一個好大疑問, 點解York 咁早要收定咁多雜費, 而唔收學費??? 係咪教署有例要跟??? 定係對自已學校無信心, 驚我地走晒???

版主, 做乜要從''談幼稚園'' 移走呀??? 雖然有York專區討論, 但好少人入嚟傾...
咁多St. 乜乜, 又唔移走! :;pppp:

突然間走個國際班出來, 事前又唔講...,
老師同學生比例又唔講...
點知會唔會1:25 = 50 人一班...
之前又話會增強普通話課程, 依家要入國際班先有改善, 對本地班好唔公平...
又話K1 會設在新校舍(金巴倫道)...
學費又唔平, $4500一個月, 係咪可以有更好選擇?

未末嘅York 家長, 一定要再考慮清楚:(

原帖由 ck07hk 於 10-3-3 12:14 發表
似乎你地個個都有兩手準備咁既.... 我無第2間幼稚園做backup 呀... 迫住比錢啦.......

比錢前一定要去揾校長質疑一下所有疑問, 我認為佢地有好多問題...

剛才問過馮小姐, 解答咗以下問題:

1. 本地班每日有 25min 英文堂 (NET), 每星期得一堂25min普通話
2. 國際班先有每日有 25min普通話
3. 國際班先有NET 班主任
4. 本地班未必喺新校上, depend on 學校分配 (即係無...)
5. 可以唔買校服, 唔join 茶點費, 淨交 $1842 雜費留住學位
6. 除咗 $660留位費 (之前交), 校服, 茶點費,  雜費都可以喺 1/7 前退費
7. 註冊時間, 日期可更改 (自已打去改), 亦可寄支票 + documnents + 2 個 回郵信封

我唔滿意係 誠信問題:
1. 當初校長親口講過會將所有 K1放喺新校舍, 依家只有國際班先肯定...
2. 國際班嘅構思一定唔係一時三刻想法, 點解唔早講!
3. 校長親口講過普通話係York 弱項, 來年必需改善, 但佢嘅改善方法只係另增國際班, 咁本地班又點??? 如果有日國際班被批評英文差, 係咪又要加錢另增"超級國際班" 呀???

唔買校服, 唔join 茶點費, 淨交 $1842 雜費留住學位

I have already sent the check on the miscellaneous payment. But I will make a final decision whether or not study at York before 1/7.
‹ 上一主題|下一主題