用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 請問有冇N1D1(PM)同學仔
樓主: loloyen
go

請問有冇N1D1(PM)同學仔 [複製鏈接]

醒目開學勳章

HI!媽珠
係未剛返學都係咁架?THX你既問候!
醫生同你講既一樣,只可以食白粥,白方包咁,今日痾咗都有10次,嘢都冇乜食過,佢成日都話要飲水,我只一啖一啖比佢,因為試過飲太多即嘔,BB痾到個PATPAT好痛,喊到拆天,剛剛又訓咗,可能好累 !唉!
原帖由 媽珠 於 10-9-15 18:58 發表
Hi! loloyen,

你同黎駿又要幸苦一排啦!
我個女都試過, 有次直情半夜嘔o左67次(因我每次嘔完都比小小水佢飲, 因o個時我唔知嘔完唔可以飲水), 去o左醫院打針, 第二朝再去家庭醫生度睇, 但食o左藥個肚都陣痛 ,  ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
夜晚食多次止嘔藥已經冇嘔啦,食咗啲白粥,不過都重有小小瀉,我已經係用濕紙巾抺,不過情況好惡劣,bb次次都好小好小咁瀉,已經強行同佢查cream,因為太痛唔肯open個pat,痛到喊叫help,臨訓前食多次止痾藥,剛剛1點又痾一次,又係抺pat同佢大搏鬥,我很累,睇情況都唔肯定星期五返唔返到學,要睇埋聽日先,星期四重玩提燈大會,bb冇得玩,好慘 ,不過現在佢重慘,希望bb快啲好番,唔好再咁易病 !
原帖由 媽珠 於 10-9-16 01:00 發表

以前響屋企, 有咩菌都習慣o左. 到而家返學, 多少少病都唔出其.希望佢今日已經將o的菌放晒出o黎, 明天就不用太辛苦啦!
o野點都要食, 但水就真係唔好太多, 或者比佢含住o的水, 之後吐 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
今日冇乜嘔啦多謝關心!
不過昨晚都痾咗3次,今朝起身後直到去睇醫生都痾咗幾次,已經睇多次醫生,轉埋藥,食咗小小粥,剛食咗藥訓覺,醫生話如果再嚴重要入醫院,希望唔使入,今日打咗比miss lam,如果明天bb都返唔到,話會叫校車ee攞功課比我,唉!
你會幫你女女買中國服嗎?thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-16 13:41 發表

黎駿今日有冇好o的呀?
今日冇得玩咪下星期囉(中秋節同生日會), 最緊要健康, 精神好咩都有得玩啦!

今朝阿女一早起身就響度講,
狐狸小姐幾多點?
(如3點就拍3下手, 如此類推....
但如果12點就要下爬 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
今日夜晚叫好啲,都肯自己話食啲嘢,不過成日攤係度,冇乜力咁,明天都唔返得學架啦,咁樣攪法點追成績,不過都係個句健康至上,唉 !
中國服我星期六或日出花園街睇下,如果啲衫太厚就唔買,由佢著便服啦!不過都唔知到時好番未 ,你上次女女有冇痾架?幾多日好番,thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-16 23:41 發表

睇情況已經好o左家啦!我相信介多幾日口就冇o野o架啦!

今日功課要做 JOHN & JACK + ORANGE, 我o地都做o左啦!

中國服年頭已經買o左, 因為我知好多幼稚園都會響節日時要小朋友著, 所以買o左一件薄身o ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
bb情況開始好轉,起碼現在分開vv同boo boo,之前一想vv就痾埋,現在都係痾緊,不過人就精神咗,今日食林飯,佢唔like食粥,今早都分2次食共半碗飯到,多謝你既提醒,肥膩食物bb不嬲都唔會比佢食,因為佢個肝唔好,肯定可以做到 ,thx!
下星期都唔知點 ,
原帖由 媽珠 於 10-9-17 15:04 發表

冇食o野實冇力, 你唔駛担心, 佢要食o野即係在康服中, 你比多o的o野佢食啦(但要介口), 小朋友好快就會精力充沛o架啦.
現家幼稚園唔返幾日唔會跟唔上, 如果你担心, 你睇返老師派o個張 schedule, 入面有 ...

醒目開學勳章

hhi!媽珠
私人訊息冇嘢 !
今日精神超正常,重想去街玩 !我今日已打過比診所,姑娘話係咁,如果bb精神肯食下嘢,又有vv去,就ok!痾未咁快止架,要等佢痾清啲先,我諗bb今日開始好,雖然都有booboo,不過小咗,冇咁密,都係水水地,希望佢快啲好番,可以中秋節係學校玩燈籠,其實22號個日穿便服,使唔使帶書呢?我淨係知生日會個日唔使帶書 ,thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-17 21:07 發表
唔好太担心, 小朋友病唔係太緊要, 最緊要有精神唔扭計. 佢應該康安服中o架啦! 如果你明天覆診, 問下醫生可以加咩比佢食-- 肉? 菜? 魚?
如果唔覆診o既話, 試下打比醫生問下, 睇下醫生答唔答到你.

另外請你睇私人訊 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠辛苦你thx!
請問可唔可以對下通告同功課?thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-18 01:30 發表

頭先我send 完都先覺得自己蠢, 冇 cc 比自己. 如果找唔返明天再打過給你.

醒目開學勳章

hi!媽珠
thx你就真,我個袋同你一樣,冇多一樣功課 ,咁奇怪!
你是否想pm我星期五個家長會講乜,你有時間先打比我啦,麻煩你就真,bb今日好好多啦,睇埋星期日,如果冇乜痾就星期一可以返學啦!
原帖由 媽珠 於 10-9-18 18:07 發表
SORRY! 答漏o左你, 22號我相信要帶, 因通告沒說不.

另通告有1張,
功課  : chinese a
研習: 我的家庭
** 但功課你可能多一樣, 因前兩日你 BB 冇返, 但我又唔記得係咩 (唔係 john & jack)

...

醒目開學勳章

HI!媽珠
今日我都冇比BB返學,因為佢重有痾水,不過次數已經少好多,但成日唔覺意BOO咗係底褲到,怕比佢返咗學會好DIRTY,我今日都有同MISS LAM傾過,佢話如果BB精神可以試下著片片返學,會多加留意BB有冇需要BOOBOO,我考慮明天比BB著片片返,如果明天情況好過今天的話,MISS LAM都話希望BB明天返到,因為明天有MUSIC CLASS,會大家玩燈籠好開心咁,真係要多啲祈禱先得,希望BB明天可以返 !
原帖由 媽珠 於 10-9-19 02:02 發表
hi! loloyen,

頭先趕住出街, 所以只係草草回覆. 星期六日我冇咩私人時間. 而家c6 去o左剪頭髮, 我先可以用電腦, 平時晚上佢響度我會比佢用.

o個樣功課係星期三o架, 見黎駿冇返學, 所以o個日唔煩你.
英文o黎o架, 教 ...

醒目開學勳章

回復 105# 媽珠 的帖子

HI!媽珠
THX你既提議,我都同MISS LAM講咗唔食得茶點,只可飲水,今日又再去睇多次醫生,醫生按BB個肚話已經好過上一次睇既時候,不過我有些覺好咗,今朝痾咗3次到現在都未有得痾,希望真係停下痾 ,醫生都同BB再轉藥,希望快快快快快快啲好番,唔知明天會唔會重係3號風球冇得返 !

醒目開學勳章

回復 107# 媽珠 的帖子

HI!媽珠
BB今日已經返咗學,剛回來好彩冇BOO係底褲,希望唔好再咁易病,明天同星期五大家都玩得開心!

醒目開學勳章

HI~媽珠
點解咁多日都唔見你既,中秋節好忙同女女周圍去呢!!!

醒目開學勳章

hi!媽珠
BB已經係星期二返番學啦!星期二重帶埋個燈籠返,因為MISS LAM話星期二有音樂堂,會安排佢哋一路揸住燈籠一路玩,放學帶回來,星期三下午2點9接到學校打嚟,心諗唔同BB出事,原來校務處幫MISS LAM問我BB現在係咁喊又指住個喉嚨,問我BB係未有病,我問校務處當時係未食緊茶點,因為自從BB嘔個一日好辛苦之後,到現在都未忘記到個感覺,加上佢唔LIKE食BREAD,因為我知個日食叉燒BREAD,所以係度大喊,事實佢唔想食BREAD,夜晚MISS LAM打比我,我同佢講BB有小小扮嘢,我同MISS LAM講BB個喉嚨係冇事,MISS LAM話第一次見到BB喊同勁,因為係學校從未喊過,MISS LAM話BB喊到佢心都痛埋,我同MISS LAM講我會教訓下佢,等佢唔好再扮喉嚨有事唔食BREAD,今日都有去接BB,同MISS LAM傾咗一陣,佢話BB今日冇扮喉嚨痛,有食啲腸仔同魚旦,算乖啦今日,我都有問MISS LAM你冇嚟接,MISS LAM話你星期三已接,今日BB回來係咁唱HAPPY BIRTHDAY TO YOU,不過加咗自己個名上去 ,成首唱晒,算勁啦!套校服我都覺得好靚,我比較LIKE運動服多,幾型 ,今日派個袋啲食物好正,不過BB冇份,只比咗維他奶佢飲,佢好多食物都要介口,好慘,鬼叫佢個肝有病咩!

醒目開學勳章

重有既我BB現在都成日講N ONE D ONE!唔通上堂有教! 我冇比BB穿中國服,因為上星期咁攪,當時都唔知星期三返唔返到,所以冇買,不過我諗緊萬聖節扮乜,今個星期可否對下通告同功課!THX!

醒目開學勳章

HI!媽珠
我冇咗慕道班通告既?

醒目開學勳章

星期一是否不用帶WHO DID THAT?THX!

醒目開學勳章

hi!媽珠
你女女要扮靚正常,女仔嚟 !你已經諗咗扮天使,我真係唔知bb扮乜,你有冇好提議thx!如冇意外下次生日會我bb有份,希望到時bb唔好病就得 !如果下星期唔使帶who did that,又冇講帶另1本,咁mr win咪冇嘢教,我bb都識晒入面啲詞語,成日要讀同睇,帶回環保袋個通告我都有啦thx!想問下你訂校服要填尺碼,我都唔知乜尺碼幾大,點填 ?

醒目開學勳章

HI!媽珠
今日學校退回訂校服回條同支票,請問你有冇?THX!

醒目開學勳章

hi!媽珠
miss lam夜晚打咗比我啦!交代訂校服事宜,不過佢比漏咗新校服通告我,我都唔知有乜改動,所以明天未交得支票,因miss lam明天先補番比我,今日bb因鼻敏感流鼻水,鼻水倒流又咳埋,唉 !我都有同bb帶咗口罩先返學,唔知明天又返唔返到,雖然不會傳染比人,如果咳得勁,我怕bb累都唔比返,究竟幾時bb先冇咁易病 ,都唔知是否因為bb個肝唔好而影響佢既抵抗力 !真辛苦!咁男孩子是否可穿白色襪呢?thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-28 00:13 發表

有呀! 因為校服資料memo 出錯咗, 所以要退返比我哋, 睇下駛唔駛改.
重有呀! 我之前比咗 memo Miss Lam, 問佢冬天著咩色襪, 頭先回電 話問咗主任應該著灰色襪或襪褲(女仔).

...

醒目開學勳章

hi!媽珠
你女女都係只有咳同痰,我bb一咳又會喘氣,屋企梗有支喘藥看門口,佢又唔係有哮喘, 我bb食既飯餸要分開煮,佢食既全部都係用烚既方法,冇乜油,我諗下點樣加你提議既薑蔥蒜頭一起煮,thx!昨晚都咳到訓得唔好包括佢阿媽我,幾時先停 !可能再大啲會好好多,希望bb快啲大過!
‹ 上一主題|下一主題